Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No i dojechałem do Krk-u

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
maksikaz
Croentuzjasta
No i dojechałem do Krk-u

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 02.07.2012 19:00

Jechałem z 30.06 na 1.07 przez Austrię , Słowenię i przekraczałem granicę w Rupie ( Slo- HR). Zero korków. Praktycznie od granicy Czeskiej w Cieszynie cały czas autostarda. Granice bez zbednego postoju. nawet na granicy slo-hr zero postoju, czy kontroli. Ceny LPG w Cieszynie Orlen 2.99 sic!!! Mikulow 18,6 korony, Austria 100 km za Wiedniem 0,83 euro, w Sloveni 0,78 euro, W chorwacji na Krku sa już 4 stacje i LPG po 4,36 kuny. Byłem pozytywnie zaskoczony tym,że praktycznie poza 20 km po zjeździe z autostrady w Postojnej jechałem cały czas autostardą. W Chorwacji jak na razie ruch mały!!! Woda a morzu ma 28 stopni !!- miasto Krk. Jest gorąco - dziś 36 stopni, ale ma się ochłodzić do...28.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 02.07.2012 19:18

Witam.

Dzięki za informacje - też będę jechałw nocy z soboty na niedzielę - już za 5 dni.

Orlen w Cieszynie to żadna nowośc z tymi cenami - tam zawsze jest zdzierstwo!

Czy jesteś pewien tych 4,36 kun za LPG na Krku? Byłoby super, taniej niż w Polsce! ALe PZMot podaje 5,09 - dane z dzisiaj.
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 02.07.2012 19:22

Dziś tanowałem. LPG jest juz na Krku na stacjach przy drodze głównej. Na tej małej stacji w Malinskiej jest tez po 4,36;-)))). Tam taz jest napisane ,że tankuja CNG,ale szzerze powiem,że nie pytałem
Ostatnio edytowano 02.07.2012 19:35 przez maksikaz, łącznie edytowano 1 raz
Dr.Watson
Croentuzjasta
...dojechałem do KRK -u

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 02.07.2012 19:31

Cześć!!
Jak byłbyś łaskaw to po Twoim pobycie, napisz obszernie co i jak na KRK-u.
Wybieram się do Malińskiej w sierpniu.
W miare jestem zorientowany , ale po 2-letniej karencji w odwiedzinach Cro ,interesuje mnie czy dużo się zmieniło. I może mnie coś zaskoczyć.
Pozdrawiam miłego pobytu.

Ps .A skąd jechałeś w kierunku do Cieszyna.
Jak Polskie Drogi?
Może coś Ci wiadomo o "Katowickiej"??
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 02.07.2012 19:39

Jechałem "katowicką" było pusto, Tylko w jednym miejscu juz przed Cieszynem były swiatła-ruch wahadłowy. Czas czekania około 2-3 minuty, byłem tam około 20-21. Co do Krku i Malinskiej to wydaje się, że jest pusto mało turystów. Być może to Euro, ale zawsze wydawało mi się ,że było ciasniej. Widać ,że Chorwacja zrobiła ogromny postęp.
Dr.Watson
Croentuzjasta
.....do KRK-u

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dr.Watson » 02.07.2012 19:58

Na razie dzięki , ale jak się rozkręcisz to liczę na szerszy opis.
A tą Katowicką to odkąd ciełeś??
Bo ja śmigam z Wa-wy i od startu obecnie jest sporo rozkopane prawie po Piotrków.
A ceny ??Jak był byś łaskaw!! Bo jesteś na gorąco aktualny!!!

Pozdrawiam!!
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 02.07.2012 23:00

Pojechałem nowa autostrada- z Wa-wy do Strykowa 45 minut, potem 30 minut i jestes na wylocie z Łodzi na trase Katowicka, chyba się opłaca. Ceny w Chorwacji wysokie. Piwo około 9-10 kun, cola 2 litry 12 kun, lody gałka 7 kun, chleb 7 kun
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 03.07.2012 00:30

maksikaz napisał(a):Dziś tanowałem. LPG jest juz na Krku na stacjach przy drodze głównej. Na tej małej stacji w Malinskiej jest tez po 4,36;-)))).

No i pięknie! Zatankujemy pod korek :D :D

A jak z kwaterami? Nie ma większych problemów ze znalezieniem?
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 03.07.2012 00:33

Nie ma . Widziałem dużo ogłoszeń- wolne miejsca
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 03.07.2012 06:03

maksikaz napisał(a):Jechałem z 30.06 na 1.07 przez Austrię , Słowenię i przekraczałem granicę w Rupie ( Slo- HR). Zero korków. Praktycznie od granicy Czeskiej w Cieszynie cały czas autostarda. Granice bez zbednego postoju. nawet na granicy slo-hr zero postoju, czy kontroli. .

Powiedz mi jak z tymi kontrolami na granicy Słoweńsko: Chorwackiej ,bo mam ogromny problem :cry: Moje dziecię ,prawie takie 16 letnie zgubiło mi paszport i powiedziało mi o tym wczoraj :evil: Zaraz lece do urzędu i spróbuję ubłagac urzędnika ,żeby pomógł mi załatwić dowód osobisty tymczasowy w 3 dni ,ale jak sie nie uda to nie mam wyjscia ....apartament opłacony ....więc jedziemy w ciemno ,bez dokumentu ...no bo co zrobię ,dziecka na prawie 2 tyg samego nie zostawię ,poza tym czekaliśmy na tej wyjazd już od lutego :cry: chyba zawałem skończę dzisiejszy dzień :cry: :cry: :cry:
s-max
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) s-max » 03.07.2012 06:10

caliberka napisał(a):
maksikaz napisał(a):Jechałem z 30.06 na 1.07 przez Austrię , Słowenię i przekraczałem granicę w Rupie ( Slo- HR). Zero korków. Praktycznie od granicy Czeskiej w Cieszynie cały czas autostarda. Granice bez zbednego postoju. nawet na granicy slo-hr zero postoju, czy kontroli. .

Powiedz mi jak z tymi kontrolami na granicy Słoweńsko: Chorwackiej ,bo mam ogromny problem :cry: Moje dziecię ,prawie takie 16 letnie zgubiło mi paszport i powiedziało mi o tym wczoraj :evil: Zaraz lece do urzędu i spróbuję ubłagac urzędnika ,żeby pomógł mi załatwić dowód osobisty tymczasowy w 3 dni ,ale jak sie nie uda to nie mam wyjscia ....apartament opłacony ....więc jedziemy w ciemno ,bez dokumentu ...no bo co zrobię ,dziecka na prawie 2 tyg samego nie zostawię ,poza tym czekaliśmy na tej wyjazd już od lutego :cry: chyba zawałem skończę dzisiejszy dzień :cry: :cry: :cry:

W Rupe i jedni i drudzy tylko popatrzyli, że mam 5 paszportów i 5 osób w aucie. Jadąc z rodziną bym nie ryzykował bez dokumentu mimo wszystko. W razie jakiegoś problemu - nawet głupia kontrola drogowa w Chorwacji i masz problem i zerwane wakacje. jedyne wyjście przelozyć wyjazd na później.
mireks
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mireks » 03.07.2012 06:32

W tamtym roku na granicy czesko-austryjackiej też naszych znajomych zatrzymali,dziewczynka miała nieważny paszport,po dłuższej rozmowie puścili,ale to byli Czescy celnicy.
Nie wiadomo co by było z austryjakami.
Na dwoje babka wróżyła.
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 03.07.2012 07:28

Dzięki kochani za szybki odzew :cry: Byłam w urzędzie ,powiedziałam co i jak ....pani powiedziała ,żebym szybko zaraz złożyła wniosek ,ale nie obiecuje ,ze do piątku będzie :? Natomiast jedyne co może zrobić to dzwonić ,monitować itp ale jest jakaś iskierka nadziei a to juz dużo :cry: Trzymajcie kciuki :wink:

Boże a miało być tak pięknie :? To nasz pierwszy wyjazd do CRO i same problemy :cry: A jeszcze do tego wszystkiego przed chwilą osa mnie dziabnęła w rękę i boli jak cholera :evil: Nie wiem to chyba jakiś znak,zły znak :cry:
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 03.07.2012 07:49

caliberka napisał(a):... chyba zawałem skończę dzisiejszy dzień :cry: :cry: :cry:

Teraz ...w wakacje :?: 8O
Odpuść to sobie, jednak jak tak chcesz to dopiero po powrocie. :wink: :wink:

Wyobraź sobie ....... masz wszystkie dokumenty ale w pośpiechu wyjazdu zapomniałaś je zabrać. Ten fakt zauważyłaś dopiero na chorwackiej granicy ( tak przecież mogło się zdarzyć).
I co ..... ano nic. Jedziesz na wczasy a w razie problemów tłumaczysz co i jak.
Zapewniam ..... nie takie "kłopoty" ludzie mieli i wszystko było dobrze. Oczywiście, że dobrze nie mieć takich zmartwień.
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 03.07.2012 07:54

A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu. Nie spodziewałem się że będzie aż tak fajnie. Cała rodzina bardzo zadowolona. Pogoda dopisała (temepratury 28-34 stopnie, woda również przyjemna). W Basce już sporo ludzi ale jeszcze nie tyle żeby było uciazliwe. Pewnie w szczycie tłumy, ale taki już pewnie urok tej miejscówki. Byliśmy na plazy w Starej Baśce, błotach Cizici i Vrbniku - gorąco polecam.

Mieszkaliśmy tu: http://www.zarok23.com/en/

Cicho, blisko do plazy, sklepu i całkiem blisko żeby dojsc do promenady. Idelane, zacienione miejsce, z super tarasem. Dzieciaki miały gdzie polatać. Same plusy. Polecam.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone