Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No i dojechałem do Krk-u

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 04.07.2012 23:05

huling napisał(a):Ja ruszam w niedzielę na Krk. Powiedzcie mi, czemu wybraliście trasę przez Mikulov, a nie przez Breclav, bo ja ciągle nie mogę się zdecydować, którędy jechać.

Przez Mikulov jeżdżę z przyzwyczajenia. Według mnie różnica w odległości jak i czasu przejazdu mieści się w granicach błędu statystycznego ;)
Chlebak112
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chlebak112 » 05.07.2012 00:14

A przez Koszyce też śmigasz?
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 05.07.2012 07:20

dids76 napisał(a):Przez Mikulov jeżdżę z przyzwyczajenia. Według mnie różnica w odległości jak i czasu przejazdu mieści się w granicach błędu statystycznego ;)

No to mamy tak samo :) Jeździłem obiema trasami i też nie widzę różnicy. Przez Breclav więcej jedziemy autostradą, ale jest parę kilometrów dalej i czasowo wychodzi tak samo.
Myślałem, że może w tym roku coś się zmieniło (na lepsze) na drodze przez Mikulov.
caipirinha
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caipirinha » 05.07.2012 09:05

huling napisał(a):
dids76 napisał(a):Przez Mikulov jeżdżę z przyzwyczajenia. Według mnie różnica w odległości jak i czasu przejazdu mieści się w granicach błędu statystycznego ;)

No to mamy tak samo :) Jeździłem obiema trasami i też nie widzę różnicy. Przez Breclav więcej jedziemy autostradą, ale jest parę kilometrów dalej i czasowo wychodzi tak samo.
Myślałem, że może w tym roku coś się zmieniło (na lepsze) na drodze przez Mikulov.

A sklep na granicy w Mikulowie też odwiedzacie?
Bo to jest argument za, mają tam wiele fajnych trunków w dobrych cenach.
A i zawsze samochodów z Polski tam wiele .

Pozdrawiam,
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 05.07.2012 17:16

madzina napisał(a):ikar napisał:
A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu.

ikar
1. jak jest na odcinku Ostrava-Brno (chodzi o "telepanie" na autostradzie).
2. gdzie i o jakiej porze można kupić winietę na PL-
CZ[color=#444444][/cotlor]
1. tr
ikar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ikar » 05.07.2012 17:21

madzina napisał(a):ikar napisał:
A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu.

ikar
1. jak jest na odcinku Ostrava-Brno (chodzi o "telepanie" na autostradzie).
2. gdzie i o jakiej porze można kupić winietę na PL-CZ
1dzwiek charakterystyczny, owszem może denerwować ale da radę przejechać.dla mnie nie stanowiło to problemu a i dziecko smacznie spalo. 2 winiete kupiliśmy zaraz za granicą na 1 stacji paliw w godzinach nocnych (2 lub 3 w nocy)
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 05.07.2012 19:50

Telepanie jest na krótkich odcinkach. Uważajcie bo nam na tym odcikny wbiegła na pas ruchu sarna...o mało co bysmy się z nią zderzyli
makroman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makroman » 05.07.2012 20:31

Daniellos76 napisał(a):Makroman, jak tam pogoda w Basce? Z prognoz wynika, że gorąco ale też czasami burzowo. My wyjezdzamy do Baski 22.07, ma byc troche chlodniej, zobaczymy.

Od soboty, jak tu przyjechaliśmy do dziś włącznie patelnia! Non stop ponad 30 stopni. Jeszcze nie opalałem się w takim tempie.
Całego zachmurzenia było z 20 min w sumie. Wszystkie chmury zatrzymuje Velebit na szczęście. Nawet echa burzy nie słychać było :-)

Oby i Wam pogoda dopisywała. Dodam za jakiś czas fotkę na zachętę. :-D

Baska popołudniową porą.
Obrazek
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 05.07.2012 21:10

makroman napisał(a):
Daniellos76 napisał(a):Makroman, jak tam pogoda w Basce? Z prognoz wynika, że gorąco ale też czasami burzowo. My wyjezdzamy do Baski 22.07, ma byc troche chlodniej, zobaczymy.

Od soboty, jak tu przyjechaliśmy do dziś włącznie patelnia! Non stop ponad 30 stopni. Jeszcze nie opalałem się w takim tempie.
Całego zachmurzenia było z 20 min w sumie. Wszystkie chmury zatrzymuje Velebit na szczęście. Nawet echa burzy nie słychać było :-)

Oby i Wam pogoda dopisywała. Dodam za jakiś czas fotkę na zachętę. :-D

Baska popołudniową porą.
Obrazek

Dzieki za info, czyli jak zwykle prognozy do d...., duzo sloneczka zycze, mam nadzieje , że i nam poświeci nie malo... :D
zadie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadie » 06.07.2012 12:55

Baska popołudniową porą.
Obrazek

makroman czy to jest widok na Baśkę od strony Zarok :?:
wybieram się we wrześniu do Baśki i zastanawiam sie gdzie najlepiej byłoby sie ulokować i Zarok wydaje mi się ok
pozdrawiam 8)
makroman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makroman » 06.07.2012 13:33

Tak, to jest widok od strony Zarok. Na końcu plaży jest wejście na szlak, z którego robiłem tę fotkę.

A sam Zarok jest spokojny. Same apartamenty. Jedna pekara, bistro, sklep, dwa bistra i konoba. Na plaży ścisku nie ma ale o dobre miejsce trzeba rano zadbać. Woda czysta, zejście łagodne - bardzo dobre dla dzieciaków. Moje przynajmniej są zadowolone. :-)
zadie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zadie » 06.07.2012 13:42

dzięki za odpowiedź właśnie takiego miejsca poszukuję, spokojnego bez tłumów, czyli Zarok to strzał w 10 :)
a jmozesz mi jeszcze powiedzieć jak daleko jest do centrum Baśki (w minutach 8) ) i jak wyglada dojście czy plazą się da czy ulicami ?
jeśli masz jakies namiary na kwatery to poproszę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
pawel1899
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel1899 » 06.07.2012 15:51

caliberka napisał(a):
woka napisał(a):Wyobraź sobie ....... masz wszystkie dokumenty ale w pośpiechu wyjazdu zapomniałaś je zabrać. Ten fakt zauważyłaś dopiero na chorwackiej granicy ( tak przecież mogło się zdarzyć).
I co ..... ano nic. Jedziesz na wczasy a w razie problemów tłumaczysz co i jak.
Zapewniam ..... nie takie "kłopoty" ludzie mieli i wszystko było dobrze. Oczywiście, że dobrze nie mieć takich zmartwień.

Wiem :? ale jechać z nerwami to żadna przyjemność :wink: Wszystko dzięki Bogu na dobrej drodze :) Pani naczelnik z urzędu bardzo sie zaangażowała w pomoc .Od razu po złożeniu wniosku złapała za telefon ,zadzwoniła tam gdzie wyrabiają dowody ,podała pesel mego dziecka i powiedziała ,ze za chwilkę prześle resztę danych .Poprosiła ,żeby do piatku dowód był do odbioru i wychodzi na to ,że wsio sie kochani UDA !!! Boże ! jak to dobrze ,ze sa jeszcze tacy mili i uczynni urzędnicy :D Także mam nadzieję ,że w sobotę powitam Adriatyk z uśmiechem na twarzy :lol: :lol: :lol:

I jak, udalo sie z tym paszportem?
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 06.07.2012 17:26

Potwierdzamy na Krku nie ma tłumów. Bylismy na Starej Basce, Malinskich i na Krku, na plażach...pusto, spokojnie mozna znaleźć miejsce o kazdej porze.
makroman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makroman » 06.07.2012 21:52

zadie napisał(a):dzięki za odpowiedź właśnie takiego miejsca poszukuję, spokojnego bez tłumów, czyli Zarok to strzał w 10 :)
a jmozesz mi jeszcze powiedzieć jak daleko jest do centrum Baśki (w minutach 8) ) i jak wyglada dojście czy plazą się da czy ulicami ?
jeśli masz jakies namiary na kwatery to poproszę: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

Do centrum Baski od sklepu w Zarok idzie się nie więcej niż 10-15 min bardzo spokojnym spacerkiem (my tyle idziemy ze spacerówką z szalejącym młodzianem na pokładzie ;-) ). Najlepiej iść drogą - jedyną dojazdową do Zaroku. Droga przechodzi w deptak pełen straganów, knajpek, lodziarni, restauracji, itp - tak aż do molo na końcu Baski.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

No i dojechałem do Krk-u - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone