Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

No i dojechałem do Krk-u

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 03.07.2012 09:50

woka napisał(a):Wyobraź sobie ....... masz wszystkie dokumenty ale w pośpiechu wyjazdu zapomniałaś je zabrać. Ten fakt zauważyłaś dopiero na chorwackiej granicy ( tak przecież mogło się zdarzyć).
I co ..... ano nic. Jedziesz na wczasy a w razie problemów tłumaczysz co i jak.
Zapewniam ..... nie takie "kłopoty" ludzie mieli i wszystko było dobrze. Oczywiście, że dobrze nie mieć takich zmartwień.

Wiem :? ale jechać z nerwami to żadna przyjemność :wink: Wszystko dzięki Bogu na dobrej drodze :) Pani naczelnik z urzędu bardzo sie zaangażowała w pomoc .Od razu po złożeniu wniosku złapała za telefon ,zadzwoniła tam gdzie wyrabiają dowody ,podała pesel mego dziecka i powiedziała ,ze za chwilkę prześle resztę danych .Poprosiła ,żeby do piatku dowód był do odbioru i wychodzi na to ,że wsio sie kochani UDA !!! Boże ! jak to dobrze ,ze sa jeszcze tacy mili i uczynni urzędnicy :D Także mam nadzieję ,że w sobotę powitam Adriatyk z uśmiechem na twarzy :lol: :lol: :lol:
caliberka
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) caliberka » 03.07.2012 09:53

ikar napisał(a):A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu.

No to super ,bo będę jechała dokładnie taką samą trasą :D Juz nie mogę się doczekać mimo problemów :lol:
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 03.07.2012 09:56

U nas też tylko policzył paszporty i nas i nie wnikał w zdjęcia:)))). no to czas na plaże
krzkrz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 03.07.2012 10:09

mam pytanko co do tankowania LPG bo masz najswieższe informacje. Tez zamierzam jechać w nocy. W jakich godzinach tankowałeś i czy płaciłes kartą czy tylko gotowka?
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 03.07.2012 10:19

Wszedzie jest czynne całą dobę. Można płacić kartą w Austrii też. W Chorwacji i na Słowenii tankuje się samemu- bardzo proste- podłącz pistolet i trzeba cały czas trzymać wcisniety zielony przycisk-az to zatankowania- potem odpinasz pistolet( zwróć uwagę na mały czerwony języczek na rękojeścią- trzeba lekko nacisnąć rękojeść nacisnąć ten języczek i dopiero wtedy można odpinać. Praktycznie stacje z LPG są jak juz pisałem od wjazdu do Chorwacji aż do KrKu co najmniej 3 a potem 4 na Krku.
krzkrz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzkrz » 03.07.2012 10:46

dziekuję za szybkie info :) Ja zamierzam wyjechać około 16 wiec koło Mikulov będe ok 23. Czytałem na forum, że tam nie można zapłacic kartą a wogóle stacja jest do 22 wiec zastanawialem się czy nie wyjechać prędzej o 14, żeby do 22 zdążyc
makroman
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makroman » 03.07.2012 12:57

caliberka napisał(a):
ikar napisał(a):A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu.

No to super ,bo będę jechała dokładnie taką samą trasą :D Juz nie mogę się doczekać mimo problemów :lol:

Ja właśnie siedzę w Basce. Ludzi sporo ale tłoku wielkiego nie ma. Rodaków z resztą też. Masa Czechów i Węgrów, Włochów też sporo.

A co do trasy. Ja jechałem klasycznie przez Macelji i Zagrzeb, a potem zjazd z A6 na węźle Ostrovica. Szybko i spokojnie pomimo wjazdu do CRO w sobotę rano. Tylko na granicy małe spowolnienie ruchu bo oglądali paszporty a w zasadzie czy zgadza się ilość paszportów i podróżnych.
maksikaz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maksikaz » 03.07.2012 18:44

W Mikulowie Shell jest czynny non stop. Ja też miałem korony, ale gość w kasie zapytał mnie czy płacę kartąr czy gotówką, i na tym opieam swoje info.
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 03.07.2012 18:57

caliberka napisał(a):Boże a miało być tak pięknie :? To nasz pierwszy wyjazd do CRO i same problemy :cry: A jeszcze do tego wszystkiego przed chwilą osa mnie dziabnęła w rękę i boli jak cholera :evil: Nie wiem to chyba jakiś znak,zły znak :cry:

Na osę to najlepsza cebula - przekroić i posmarować miejsce ukąszenia a nie osę :)
Asiar
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Asiar » 03.07.2012 19:43

Święta racja, na osę najlepsza świeżo przekrojona cebula, potrzymać z 20 minut a potem jeszcze można octem posmarować. Osa to bardzo dobry znak a nie jakiś omen :) Będzie super! Najlepszy w Chorwacji jest pierwszy raz :D
romman
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) romman » 04.07.2012 10:13

ikar napisał(a):A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu. Nie spodziewałem się że będzie aż tak fajnie. Cała rodzina bardzo zadowolona. Pogoda dopisała (temepratury 28-34 stopnie, woda również przyjemna). W Basce już sporo ludzi ale jeszcze nie tyle żeby było uciazliwe. Pewnie w szczycie tłumy, ale taki już pewnie urok tej miejscówki. Byliśmy na plazy w Starej Baśce, błotach Cizici i Vrbniku - gorąco polecam.

Mieszkaliśmy tu: http://www.zarok23.com/en/

Cicho, blisko do plazy, sklepu i całkiem blisko żeby dojsc do promenady. Idelane, zacienione miejsce, z super tarasem. Dzieciaki miały gdzie polatać. Same plusy. Polecam.

Ile płaciłeś za apartament? Fajnie wygąda
madzina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzina » 04.07.2012 20:45

ikar napisał:
A ja wróciłem z Baśki 30 czerwca. Wspaniałe 2 tygodnie. Jechalismy z Głogowa - Krapkowice - Chałupki - Ostrava - Brno - Mikulow-Wieden-Graz-Maribor-Ljubljana-Baska. Droga bez problemów, korków. Gładko i do przodu.

ikar
1. jak jest na odcinku Ostrava-Brno (chodzi o "telepanie" na autostradzie).
2. gdzie i o jakiej porze można kupić winietę na PL-CZ
pablo74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo74 » 04.07.2012 20:53

caliberka napisał(a):
maksikaz napisał(a):Jechałem z 30.06 na 1.07 przez Austrię , Słowenię i przekraczałem granicę w Rupie ( Slo- HR). Zero korków. Praktycznie od granicy Czeskiej w Cieszynie cały czas autostarda. Granice bez zbednego postoju. nawet na granicy slo-hr zero postoju, czy kontroli. .

Powiedz mi jak z tymi kontrolami na granicy Słoweńsko: Chorwackiej ,bo mam ogromny problem :cry: Moje dziecię ,prawie takie 16 letnie zgubiło mi paszport i powiedziało mi o tym wczoraj :evil: Zaraz lece do urzędu i spróbuję ubłagac urzędnika ,żeby pomógł mi załatwić dowód osobisty tymczasowy w 3 dni ,ale jak sie nie uda to nie mam wyjscia ....apartament opłacony ....więc jedziemy w ciemno ,bez dokumentu ...no bo co zrobię ,dziecka na prawie 2 tyg samego nie zostawię ,poza tym czekaliśmy na tej wyjazd już od lutego :cry: chyba zawałem skończę dzisiejszy dzień :cry: :cry: :cry:

Witam
Wracałem z rodziną z Hr w niedzielę 30.06.
Na granicy chorwacko-węgierskiej wrócili polską rodzinę. Nie mieli dokumentu tożsamości jakiegokolwiek dla dziecka. Samochody wypełnione po brzegi, 2 a może i więcej rodzin gotowych na urlop...a efekt żałosny. Nie życzę nikomu takiego splotu wydarzeń.
Pozdrawiam
Daniellos76
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Daniellos76 » 04.07.2012 21:08

Makroman, jak tam pogoda w Basce? Z prognoz wynika, że gorąco ale też czasami burzowo. My wyjezdzamy do Baski 22.07, ma byc troche chlodniej, zobaczymy.
huling
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) huling » 04.07.2012 21:47

Ja ruszam w niedzielę na Krk. Powiedzcie mi, czemu wybraliście trasę przez Mikulov, a nie przez Breclav, bo ja ciągle nie mogę się zdecydować, którędy jechać.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

No i dojechałem do Krk-u - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone