Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ninska Laguna czy Prosika na Pagu

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
boro2511
Croentuzjasta
Ninska Laguna czy Prosika na Pagu

Nieprzeczytany postnapisał(a) boro2511 » 09.03.2012 20:31

Witajcie,
po długich poszukiwaniach zawęziłem dwie lokalizacje (plaże) dla moich dzieci (1 i 4 lata).
Poradzcie bo nie mogę się zdecydować...:-)
pozdrawiam
Poozon
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Poozon » 21.03.2012 16:27

boro2511 napisał(a):Witajcie,
po długich poszukiwaniach zawęziłem dwie lokalizacje (plaże) dla moich dzieci (1 i 4 lata).
Poradzcie bo nie mogę się zdecydować...:-)
pozdrawiam

Byłem w Ninie. Córka która miała wtedy 7 lat nauczyła się tam pływać. Tylko zwróć uwagę że plaża jest albo po jednej stronie Ninu albo po drugiej. Plaża w pobliżu ulicy Hrvatskih Gradova leży po tej lepszej według mnie stronie.
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 21.03.2012 17:40

Też tylko mogę się wypowiedzieć nt. plaż w Nin - idealne dla małych dzieci, woda o wiele cieplejsza niż np. w sąsiedniej Privlace, Primoriu i Virze ze względu na zatoczkę, drobny piasek, w pobliżu lecznicze błoto, którym dość dużo plażowiczów jest wysmarowana ( dzieci też to lubią), więc nie dziwi widok "czarnuchów". Na plaży przeważnie wypoczywają rodziny z dziećmi, więc jest spokojnie. Woda niestety ( albo stety) płytka i trzeba przejść ze 100 metrów (bez kitu) od brzegu, żeby zamoczyć klejnoty...nie ma strachu o dzieci.Jedna plaża wyposażona jest w barek, a druga w wypożyczalnię rowerków wodnych ze zjeżdżalnią (20 kun/godz w 2010r) i kajaków.
Niestety jest jedno "ale" - woda nie jest przeźroczysta, porywany przez prądy piasek trochę ją zamula.
Lepszą bazą wypadową do zwiedzania też jest Nin ( W Zadarze duże sklepy, a na Pagu piękne księżycowe krajobrazy.
...no ale wybór należy do Ciebie
btw...zapomniałem - jeśli już przejdziesz te 100 metrów ( woda po piersi) i zanurkujesz to kilogramami można wyławiać naprawdę piękne muszle.
wikusia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wikusia » 22.03.2012 08:50

Nie polecam Prosiki w Pagu dla dzieci. Woda niezbyt czysta ( jak na warunki chorwackie oczywiście).
Moim zdaniem w okolicach Pagu dla małych dzieci odpowiednie będą plaże we Vlasici lub Cista ew plaże w Novalii
Amikol
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Amikol » 22.03.2012 10:20

Na Pagu ..........jeszcze plaże Sw. Duch i w Szimuni..............( 1 roczek.... chyba sam do wody jeszcze nie wchodzi?)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.03.2012 13:13

Jeżeli chodzi o Ninską Lagunę, to mogę powiedzieć, że plaża jak najbardziej nadaje się dla dzieci. Trzeba długo szukać, żeby znaleźć głęboką wodę. Jedyny minus to brak cienia i maluszki będą cały czas w słońcu.

Obrazek

Obrazek
brunor
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) brunor » 26.03.2012 06:35

ja też dorzucę zdjęcia z plaży
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 18.07.2013 11:21

Pozwolę sobie odgrzebać temat :)
Mam zamiar pojutrze wybrać się do Ninu. Oczywiście w ciemno ;)
Gdzie radzicie zacząć poszukiwania? A może ludzie będą stać przy wjeździe do miasta (tak, jak u nas pod Zakopanem)? -chciałbym mieć w miarę blisko na plażę i do jakichś sklepów. Chociaż odnośnie praży to chyba nawet nieco większa odleglość nie powinna być problemem, bo tam jest chyba płasko, bez pagórków. Ciekawi mnie również jakich opłat spodziewać się za apartament dla 2 os. dorosłych i dziecka.

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne