Witam!
Przepraszam, że dość długo nie odpowiadałem, teraz mogę, więc czynię to z największą przyjemnością.
Postaram się o w miarę krótkie i zwięzłe odpowiedzi, choć czasem może mi się to nie udać.
Zaczynamy, pytanie pierwsze:
fire napisał(a): Czy komary nas tam znajda?
Zawsze zabieramy ze sobą coś na komary, lecz staramy się by było to coś w rodzaju MUGGI z DET-em (chyba tak to się pisze), lecz powiem szczerze, jeszcze za dużo tego nie używaliśmy, naturalnie, trochę wieczorami. Komary to nie był problem w Ninie.
Pytanie drugie:
fire napisał(a):Czy plaza i woda jest oznakowana w jakis sposb od tzw blota,nie chce isc z zamierzeniem pochlapania sie w wodzie i wyjsc utaplana w blocku, jesli juz ,to pojde tam wiedzac tak chce w bloto;)
Plaża od błota nie jest odznaczona, lecz z pewnością będziesz musiała się naszukać tego "błota". Plaża po stronie "od morza" nie ma żadnych błotnych stref, natomiast są one w części od strony ninskiej strówki. Mówię oczywiście o plaży na cyplu, zamykającym zatoczkę ninską, bo tylko na tej plaży bywaliśmy. Te błotka to niewielkie czarne zagłębienia, z łatwością się je rozpoznaje. Nie ma strachu - słowem mówiąc.
Pytanie trzecie:
fire napisał(a):Jedzenie, chcemy jesc " na miescie " obiado-kolacje", sniadania sami z produktow zakupionych na miejscu.
Przykladowa cena jesli pamietasz jakiegos dania w miejscowych konobach?( chyba tak sie to nazywa?)
Czy sa jakies sklepiki...(aha zapominalam dodac nasz apartamnet jest na ulicy Kninska 3, patrzac na google , widze oddalony jakos 300-400m sklepik chyba, mysle, ze swieze bulki ,mleko jakis zloty ser czy kawalek kieblasy miejscowej jest do dostania tam.)
Oczywiście, jak wszędzie w CRO i Europie, stołowanie się na mieście jest możliwe. W centrum Ninu jest kilka fajnych miejsc - konob - do których można zajść. My byliśmy w Aeonie - pizzerii nie daleko centrum straówki, choć po drodze jest również polecana stara kuźnia obok ruin rzymskiej świątynii. Nie sposób ich przebapić. Oprócz tego są lody - jak pisano tu, jedne z najlepszych w CRO - prawda - są wyśmienite, a także na starówce mała pizzeryjka z porcjowaną pizzą na wynos. Do tego zakupy można zrobić w TOMMY (chyba tak się to pisze) w centrum obok kościoła. Po stronie Ninu, tam gdzie będziesz mieszkać, nie chodziliśmy do sklepów. Warto natomiast zajść do informacji turystycznej - obok pomnika Branimira. Jest tam sporo materiałów i mapek miejsc w okolicy. Polecam.
Do jedzenia polecamy oczywiście burki. Spróbujcie. Mnie smakowały.
Co do cen - w pizzerii - około 60 - 100 kun za pizzę na 3 osoby. Powiedziałbym, że rachunek około 80-100 kun to norma (już z napiwkiem) - coć można oczywiście i duuużo więcej. Pizza na wynos - porcja około 10 do 13 kun. Lody porcja - 7 kun. Jeśli chodzi o pieczywo, to nie jest ono takie jak w Polsce, porównałbym je raczej do typu włoskiego.
Mam nadzieję, że odpowiedziałem dość wyczerpująco na Twoje pytania. Jeśli mógłbym jeszcze w czymś pomóc, pytaj proszę.
Pozdrawiam i życzę udanych wakacji w Ninie.
- Wojtek