ACandrzej napisał(a):Narażę się może posiadaczom lustrzanek, ale lustro powoli staje się anachronizmem. Coraz więcej zawodowców robi zdjęcia bezlusterkowcami.
Kupno amatorskiej lustrzanki obecnie trochę mija się z celem, ponieważ kompakty z wymienną optyką mają praktycznie takie same parametry jak tańsze modele lustrzanek. Wyeliminowanie lustra pozwoliło znacznie zmniejszyć (ok. 2x) wymiary obiektywów. Porównujemy oczywiście obiektywy o takim samym kącie widzenia i jasności. Jest taki wyświechtany banał, że dobry aparat to taki, który mamy przy sobie i w każdej chwili możemy zrobić zdjęcie. A ciężką lustrzankę nie zawcze chce się tachać.
ACandrzej napisał(a):Sam niedawno dokonywałem wyboru (miałem ochotę na lustro) i jednak wybrałem bezlusterkowca. Zadecydowały gabaryty. Bezlusterkowce dobrze srawują się też przy kręceniu filmików.
ACandrzej napisał(a):Widzę, że dla niektorych ważniejsze jest polemizowanie z wypowiedziami innych niż doradzanie.
Polemizować oczywiscie wolno, ale wypadałoby coś konstruktywnie doradzić, bo chyba po to ten temat zostal założony.
agata26061 napisał(a): Rozważę wszystkie za i przeciw, pooglądam w sklepach, popytam. ..
woka napisał(a):Lustrzanka leży w szafie
woka napisał(a): ( i niech sobie leży)
agata26061 napisał(a):Jak się na niej podszkolę
weldon napisał(a):woka napisał(a):Lustrzanka leży w szafie
[color=#800000]Akumulator wyjmij
agata26061 napisał(a):Witam. Mam takie pytanie i pewien problem. Do tej pory używałam aparatu kompaktowego Samsung WB5500. Przez pewien czas byłam z niego zadowolona, ale teraz szukam czegoś lepszego. Zastanawiam się nad kupnem lustrzanki tak do 2000 - 2500tys razem z obiektywem. Jestem zupełnie początkującym amatorem i nie znam się dokładnie na tym, ale chcę coraz bardziej pogłębiać swoją wiedzę w tym temacie. Póki co chciałabym zacząć od zwykłej lustrzanki, np. nikona d3100, lub nowszej wersji D3300? Co o tym myślicie? Ostatnio też gdzieś dosłyszałam, że lepiej za taką kasę canona kupić, bo ponoć lepszy, ale tak naprawdę nie wiem na czym ta lepszość mogłaby polegać. A może jeszcze coś innego polecacie, np. sony.
Proszę o poradę, bo mąż mi głowę będzie suszył jak kupię jakiś "szajs".
P.S. Jeśli taki temat był to sorry, ale nie mogłam na forum się doszukać.
Pozdrawiam