No, ale Kenia czeka
Po dniu leniuchowania, mamy spędzić bardzo aktywny dzień. Jedziemy do Mombasy.
Plan jest taki, rano pobudka, śniadanie i wyjazd. Ale mnie dopadają problemy gastryczne
Na szczęście dwa stoperany dają radę i mogę spokojnie jechać zwiedzać Mombasę
Od teraz większość zdjęć będzie
z za szyb automobilu, przez co jakość zdjęć będzie
takase .
Niestety grupę około 90 osób trudno byłoby ogarnąć i trzymać w ryzach
To startujemy.
tak nawiasem....nie widziałam matki z dzieckiem w wózku, tylko w chustach,
Nie narzekajmy na nasze stragany
tuk tuki, najbardziej rozpowszechnione pojazdy,
takie fury...chyba właściciela stacji
handlują czym się da i jak się da,
zbliżamy się do przeprawy promowej, my w autobusie, a oni pieszo....
ale samochodami też
kolejne zdziwienie, ta dziewczynka stała grzecznie przy matce, nie wyobrażam sobie takiego zachowania naszych dzieci
Wjazd na prom to niezła ekwilibrystyka, większość aut ma poobijane zderzaki od dołu. Podobno plany na budowę mostu są od kilku lat, ale.....sa ważniejsze wydatki
Jesteśmy już na drugim brzegu, w bogatszej cżęci miasta,
a to znak rozpoznawczy Mombasy (taka nasza Syrenka), brama wjazdowa do miasta, kły słonia oczywiście nie w oryginale
Odwiedzamy hinduską Świątynię. Duża grupa hindusów przyjechała do Kenii do pracy przy budowie kolei, część z nich
została
na dole jest sala dla kobiet, a na górze dla mężczyzn, niestety panowie z naszej grupy nie mieli okazji tam wejść bo sala była zajęta
oczywiście do środka wchodziliśmy na bosaka
Kolejny punkt programu, to wizyta w
ichniej Cepelii Acamba wood carving
Najpierw trzeba przepracować około dwóch lat, za darmo, jako uczeń. Później jak, dobrze pójdzie można pracować, ale z zapłatą to jest tak. Każda pamiątka ma nr wykonawcy i jak przyjedzie turysta i coś kupi to dopiero wtedy część zapłaty trafia
do wykonawcy.
Wyrobów było tyle, że trudno było się zdecydować co wybrać, ale co nie co zakupiłam
+
Ciekawe, jaka by była reakcja na warunki pracy, naszych instytucji takich jak: SANEPID, PIP czy Związki Zawodowe
Około południa opuszczamy Akambe i udajemy się na dalsze zwiedzanie. Jest bardzo ciepło, dobrze,
autokary są klimatyzowane
P R Z E R W A