Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niezmotoryzowany - Trogir - Split - Dubrovnik - Hvar

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
JedrzeJ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JedrzeJ » 29.07.2015 16:17

Witam - od 12.08 będziemy mieszać na wyspie Ciovo zaraz za mostem w Trogirze.

Mam parę pytań odnośnie mojego pobytu w Chorwacji w mieście Trogir.,
1) Jaka jest strona przewoźnika najlepiej z trasą autobusu i cenami biletów bo chcę sobie podliczyć koszty transportu. Na Ciovo chcemy dojeżdzać busem na plaże Okrug, Mastrinka, Slatine.

2) Jaki jest koszt przejazdu autobusu ze Splitu do Trogiru a jaki jest koszt taxówki wodnej. Prom w ten dzień nie kursuje do Trogiru.

3) Jak z Trogiru / Splitu dopłynąć do Dubrovnika ? Jadrolinija nie kursuje w tamte rejony. Jak autobus to jaki przewoźnik ? I czy się opłaca jechać na Dubrovnik będąc wcześniej na Hvarze i Splicie ?

4) Na Hvar i Brać jechać na własną rękę czy wybrać jakąś całodzienną wycieczkę statkiem ?
3-4 godziny zupełnie mi wystarczy w Hvarze

5) Jakie wycieczki statkiem polecacie z Trogiru ? Na jakie wysepki, jaką firmą i jaki jest jej koszt mniej więcej ?

6) Jakie restauracje polecacie na Ciovo / Trogirze - jak najtańsze i jak najsmaczniejsze.

7) NAJWAŻNIEJSZE - Przyjeżdzam do Splitu o godz. 3 w nocy na dworzec autobusowy - gdzie mogę zostawić bagaż na parę godzin tak do 15 ? Chciałbym w tym czasie pozwiedzać Split :)

Na razie to tylę :) Z Góry dziękuję za informacje
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 29.07.2015 20:44

1-http://www.promet-split.hr/sadrzaj/linije/VOZNI%20RED%20od%2010.07.2015_RJ%20TROGIR.pdf
cena 1o kun przejazd jednorazowy do wszystkich mjsc na Ciowo z dworca autobusowego w Trogirze
2-cena przejazdu Trogrir-Split autobus 20-22 KN w zalezności od przewoźnika ( kurs z dworca co 20 minut)
3-autobus z Trogiru bądź Splitu ( bez problemu, kilku przewoźników peron nr 2 w Slicie ) wpisz w wyszukiwarkę Kolodvor Split i wszystko stanie się jasne. Na forum jest info , że płynie katamaran KIRLO. Moim zdaniem Dubrownik zawsze się opłaca, ale biorąc pod uwagę fakt, że autobus jedzie ok 4 godzin i nie jest to tani przejazd tu uważam, ża jak jeden raz to Split i Trogir w zupełności wystarczy.
4-wg mnie na Hvar czy Brac lepiej ( a przynajmniej taniej) na własną rękę promem ze Splitu. Sądzę ,że 3-4 godziny w samym mieście Hvar wystarczy-nie jest to metropolia. ( można tam dopłynąć katamaranem ze Splitu)
5-polecam prom Jadrolini z Trogiru na Veli Drvenik koszt ok 2 euro w jedną stronę ( na Malym Drveniku prawie nic nie ma). Na Veli Drvenik jest 1 sklep i kilka knajpek, oraz ciekawe trasy ( oznakowane) na wycieczki piesze. Na tej wyspie czas się zatrzymał.
6-w tym zakresie nie mam doświadczenia, ale Trogir nie jest tani w porównaniu z innymi mjsc w CRO.
7-bagaż można zostawić w kilku przechowalniach ( budki) k. dworca autobusowego, koszt 10 KN za cały dzień, ale nie wiem czy są otwarte już o 3 w nocy. I dodam od siebie, że Split trzeba zobaczyć... to moje ulubione miejsce ws CRO.
Pozdrawiam GAJUS
JedrzeJ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JedrzeJ » 30.07.2015 09:25

A wiesz może czy na ciovo na jednej z plaż da się uprawiać jakies sporty? Skuter, spadochron przyczepiony do łódki itp?
Gajus.ems
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gajus.ems » 30.07.2015 09:50

Nie potrafię odpowiedzieć na to pytanie, osobiście nie widziałem spadochronów, natomiast skutery tak, ale nie zwracałem uwagi czy mozna je wypożyczyć.
JedrzeJ
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) JedrzeJ » 30.07.2015 11:22

A idzie się dostać z Trogiru na Hvar ? Żebym znowu nie musiał tracić pieniędzy i czasu na dojazd do splitu ?
ireneusz1977
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ireneusz1977 » 30.07.2015 14:07

Ad.5
W Trogirze jest mnóstwo agencji turystycznych oferujących wycieczki do tzw. Blue Laguna połączone postojem na jedzenie i plazowanie. Wycieczka zaczyna się o 9 rano, powrót ok 17. Koszt 180 - 200 Kn za osobe dorosłą. Konkurencja jest spora, agencje można znaleźć na starówce bądź też przy nabrzezu portowym. Wiekszość z tych agencjii ma w programie również inne wycieczki i atrakcje.
Sama wycieczka może nie zwala z nóg, ale też wydaje mi się, ze mio to warta jest swojej ceny. Ja płynąłem statkiem, który miał zamontowaną zjeżdżalnię, można było wykorzystywać ją do zabawy kiedy zatrzymaliśmy się w tej lagunie i to była fajna atrakcja.
W planie wycieczki jest postój z kąpiela w lagunie, potem postój i możliwość zwiedzania klasztoru na wyspie Solta i na koniec postój z obiadem i możliwością kapieli w morzu na wyspie Ciovo.

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies