Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niezatapialny sen: Nurkowanie od A do Z. Lodowe ostatki.

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.05.2012 09:13

longtom napisał(a):
Roxi napisał(a):Popołudnie spędziliśmy w Porecu, ...

Już chciałem napisać, jakie ładne, nastrojowe zdjęcia Rovinja w popołudniowym słońcu. A tu się okazuje, że koło 14 je robiłaś.
Chyba z balansem bieli ma kłopot Twój aparat. (zimą też miałaś taki beżowy śnieg)

Ja bym zaryzykował tezę, że pewnie tak to wyglądało.

Obrazek

Sorry, znikam, serdeczne pzdr :wink:

A Rovinj w "promieniach zachodzącego słońca" bardzo ładny. :D

Dokładnie tak pomyślałam, że to późne popołudniowe zachodzące słoneczko. Zdjęcia zachwycają. Może taki był zamysł autora gdy dobierał nie automatyczny balans bieli. Czasami dodatkowa magenta mocno mi przeszkadza - pentax tak niestety ma ale w tym wypadku różowe chmurki mi pasują.
To jedno z tych które mogłyby za moim monitorem na ścianie wisieć.
Roxi napisał(a):
Obrazek

Aż trudno uwierzyć, że bujało :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 24.05.2012 09:21

Lidia K napisał(a):To jedno z tych które mogłyby za moim monitorem na ścianie wisieć.

To też jedno z moich ulubionych :)

Lidia K napisał(a):Aż trudno uwierzyć, że bujało :D

:)
Tutaj już był spokój.
Najgorzej było na otwartym morzu, później im bliżej lądu, tym fale były mniej uciążliwe ;)
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 24.05.2012 11:09

Nadrabiam zaległości forumowe, zaczęłam od nurkowania. Podobało mi się.

Pozdrawiam serdecznie
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.05.2012 20:26

Tak sobie pomyślałem, że ... pewnie masz takie coś w planach :D

Pozdrawiam
morphias
Autostopowicz
Roxi help!

Nieprzeczytany postnapisał(a) morphias » 28.05.2012 23:29

Witam, jestem dość początkującym cromaniakiem i dlatego mam mnóstwo pytań dotyczących przede wszystkim nurkowania w tym pięknym kraju jakim bez wątpienia jest Chorwacja, czy mógłbym prosić o jakiś kontakt mejlowy ew przez forum, albo miejsca gdzie mogę przedstawić listę pytań? oczywiście z góry dziękuję! :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 29.05.2012 08:08

Aguha napisał(a):Nadrabiam zaległości forumowe, zaczęłam od nurkowania. Podobało mi się.

Pozdrawiam serdecznie

W takim razie bardzo mi milo :)

weldon napisał(a):Tak sobie pomyślałem, że ... pewnie masz takie coś w planach

Oj takich planów to ja nie mam. Nie chcę za bardzo komentować tego artykułu, bo musiałabym wyrazić słowa krytyki ;)

morphias napisał(a):Witam, jestem dość początkującym cromaniakiem i dlatego mam mnóstwo pytań dotyczących przede wszystkim nurkowania w tym pięknym kraju jakim bez wątpienia jest Chorwacja, czy mógłbym prosić o jakiś kontakt mejlowy ew przez forum, albo miejsca gdzie mogę przedstawić listę pytań? oczywiście z góry dziękuję!

Witam serdecznie :)
Listę pytań spokojnie można przedstawić tutaj, może odpowiedzi jeszcze się komuś przydadzą.

Jak tylko skończę opisywać czwartkowe zwiedzanie, to zapraszam na nurkowanie w jaskiniach i grotach.
morphias
Autostopowicz
Lista pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) morphias » 29.05.2012 15:34

No i super no to jedziemy :)

1. Czy na wyspie Rab i okolicach dozwolone jest nurkowanie samodzielne? Tzn, nie tyle solo co kilku nurków ale nie z lokalnym Diving Centre?
2.Czy magiczne 40m to maksymalna dozwolona głębokość?
2a. jeśli tak to czy podczas ew. kontroli na wodzie są sprawdzane komputery w celu weryfikacji?
3.Czy w każdym DC można wykupić zezwolenie na nurkowanie w cro?
4.Czy oprócz bojki (bojki z oświetleniem w nocy) i ew. flagi DAN coś jeszcze potrzebne jest do oznaczenia miejsca nurkowania?

z góry dziękuję za odpowiedź
:wink:
Roxi
Koneser
Re: Lista pytań

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.05.2012 06:03

morphias napisał(a):No i super no to jedziemy :)

Jedziemy :lol:

morphias napisał(a):1. Czy na wyspie Rab i okolicach dozwolone jest nurkowanie samodzielne? Tzn, nie tyle solo co kilku nurków ale nie z lokalnym Diving Centre?

W Chorwacji można nurkować "samemu", ale wtedy trzeba mieć wykupione odpowiednie pozwolenie.

morphias napisał(a):2.Czy magiczne 40m to maksymalna dozwolona głębokość?
2a. jeśli tak to czy podczas ew. kontroli na wodzie są sprawdzane komputery w celu weryfikacji?

Magiczna głębokość 40m dotyczy nurkowania na powietrzu i rzeczywiście może się tak zdarzyć, że sprawdzą Ci komputer. Wydaje mi się to mało prawdopodobne, ale Artur był kiedyś świadkiem, jak w Czarnogórze drapnęli nurków bez pozwolenia i skonfiskowali sprzęt.

morphias napisał(a):3.Czy w każdym DC można wykupić zezwolenie na nurkowanie w cro?

Pozwolenie można wykupić w kapitanacie portu i kosztuje 350 euro za rok.
Jeżeli nurkujesz z bazą nurkową, kupno pozwolenia oczywiście odpada.

morphias napisał(a):4.Czy oprócz bojki (bojki z oświetleniem w nocy) i ew. flagi DAN coś jeszcze potrzebne jest do oznaczenia miejsca nurkowania?

Takie zabezpieczenie powinno wystarczyć.

morphias napisał(a):z góry dziękuję za odpowiedź

Proszę bardzo, mam nadzieję, że pomogłam.
Jeszcze wspomnę o tym, że w wielu miejscach jest zakaz nurkowania, dotyczy to wszystkich Parków Narodowych. Czasami można nawet nie wiedzieć, że już się jest na chronionym terenie.
Rosół
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rosół » 30.05.2012 06:19

morphias napisał(a):
1. Czy na wyspie Rab i okolicach dozwolone jest nurkowanie samodzielne?

Dodam jeszcze, że sporo terenów morskich jest wyłączonych z nurkowania, czyli po prostu jest tam zakaz nurkowania nawet dla posiadaczy indywidualnych pozwoleń.

Do terenów tych zaliczyć trzeba parki narodowe, szlaki wodne i miejsca połowów, więc trzeba mieć jeszcze wiedzę w tej materii.

No proszę, Roxi już to dopisała :wink:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.06.2012 12:15

Rosół napisał(a):No proszę, Roxi już to dopisała :wink:

Jak zawsze czujna i na posterunku :lol:

4 maj: Piątek- Banjol

W pobliżu Rovinj znajduje się malutka wysepka Banjol.
Pod wodą można natknąć się na cudowne jaskinie oraz tunele. Wszystkie te cuda można oglądać na głębokości od 5 do 15m, więc miejsce jak znalazł na luźne, przyjemne nurkowanie.

Banjole jest często określane jako najpiękniejsze miejsce do nurkowania w okolicy. Ściany grot pokryte są pięknymi, kolorowymi gąbkami. Praktycznie bez przerwy w nurkowaniu towarzyszą ławice ryb, często na dnie spotkać można skorpeny, trafia się też dużo krabów.

Gdzieś wyczytałam, że podczas nurkowania należy uważać na silne prądy. Tak się złożyło, że o tym jak silne mogą być prądy, przekonaliśmy się na własnej skórze ;)

Spotkanie w bazie i przygotowanie do wypłynięcia odbywało się bez komplikacji. Jedyne co mi się nie podobało, to fakt, że trzeba było się poubierać od góry do dołu i płynąć Ribem w pełnym sprzęcie.

Ciężko było się utrzymać jak podskakiwaliśmy na każdej fali, ale przynajmniej było śmiesznie, bo nie wiem dlaczego, ale tylko ja ześlizgiwałam się z krawędzi :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Słodkiej wody nigdy dosyć :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hop do wody :)

Obrazek

Od razu można było wyczuć, że jest bardzo silny prąd. Trzeba było złapać się linki, poczekać przy niej na partnura i dopiero wtedy zacząć zanurzenie.

Obrazek

A to jak wyglądają podwodne groty i tunele pokażę w następnym odcinku :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 01.06.2012 12:43

Roxi napisał(a):A to jak wyglądają podwodne groty i tunele pokażę w następnym odcinku :)

No nie :!: :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.06.2012 13:12

Trochę popływaliśmy...

Obrazek

Obrazek

Już po chwili znaleźliśmy pierwszą grotę.

Obrazek

Obrazek

Dopłynęliśmy do końca, obejrzeliśmy co było do oglądania i zawróciliśmy.

Obrazek

Obrazek

Po chwili trafiliśmy na tunele i tam mi się najbardziej podobało.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trzeba było jeszcze znaleźć drugą grotę.

Obrazek

Znaleźliśmy, ale tam mi się w ogóle nie podobało.

Obrazek

Obrazek

W środku panował niesamowity hałas, aż uszy chciało rozwalić :)
Na początku myślałam, że ktoś uderza butlą o sufit, ale okazało się, że to odgłos rozbijających się fal.
Nad nami była tafla wody, a nad nią sufit. Woda się rozbijała i niesamowicie huczało...

Tak czy siak, nie podobało mi się tam i chciałam jak najszybciej stamtąd uciec :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sufit:

Obrazek

Ufff...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest i skorpena... i to na ogórku :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nurkowanie powoli dobiegało końca.
Króciutki przystanek na 6m i można się było wynurzać.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wynurzyliśmy się może z 15m od łodzi.
Wydawało sie, że machniemy kilka razy płetwami i już będziemy na miejscu. Okazało się, że prąd był tak silny, że machaliśmy płetwami jak szaleni, a do przodu posuwaliśmy się w tempie prawie że zerowym :roll:

:)

Obrazek

Obrazek

Wracamy cali i zdrowi z naszego ostatniego nurkowania w Chorwacji :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 01.06.2012 13:37

Roxi napisał(a):Trochę popływaliśmy...

Dzięki Tobie :!: :D

Ta meduza z "frędzelkami" najbardziej mi się podoba.

pzdr :wink:
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 01.06.2012 13:44

Roxi napisał(a):Obrazek

A ti-ti-ti-ti-malutki...

Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 01.06.2012 14:09

Roxi-brawo.

Pozwolisz, że będę przemieszczał się na wodzie lub po lądzie.
Podwodne środowisko zostawiam pasjonatom i ....

rodowitym mieszkańcom głębin. :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Niezatapialny sen: Nurkowanie od A do Z. Lodowe ostatki. - strona 24
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies