Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

niewynieniajcie kasy na kuny w Polsce

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
WOJKO
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WOJKO » 15.07.2005 11:13

Ja byłeam do piatku na HR NA PAGU płaciłem kartą i wychodzi to najlepiej ,
chyba, że złotówka spada - JASNE :lol:
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 15.07.2005 17:52

WOJKO napisał(a):Ja byłeam do piatku na HR NA PAGU płaciłem kartą i wychodzi to najlepiej ,
chyba, że złotówka spada - JASNE :lol:

Noo troche ostatnio spadła w stosunku do kuny tu mozna to zobaczyc http://www.money.pl/pieniadze/nbparch/niewymienialne/ to średnie kursu NBP czyli przy transakcjach trzaby doliczyć 2-3 grosze wiecej za kune, jak sądze.
Przemolo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemolo » 18.07.2005 21:29

krystek napisał(a):
mysiaty napisał(a):jaka karta ?
Pozdrawiam Jacek

Honorowane są : AMERICAN EXPRESS, DINERS, MASTER CARD, MAESTRO, VISA.
Pzdr

A Visa Electron? :/
pkierski
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) pkierski » 19.07.2005 07:34

Też przed wyjazdem chciałem mocno kalkulować, co najbardziej się opłaca. Wyszło mi, że najbardziej opłaca mi się mój czas i spokój 8-) Czyli - płacić kartą o ile się da, trochę gotówki z bankomatu brać (ale raczej większymi partiami, żeby za często nie płacić prowizji), do tego kupić w Polsce trochę kun i/lub euro na wjazd (autostrady itp.). Różnice w kursach i prowizjach dadzą max. może 10% różnicę - dobrze taki margines zaplanować w budżecie i nie przejmować się ciągłym przeliczaniem i szukaniem tańszego rozwiązania.
Co do kart na bramkach - warto spróbować, ale lepiej trochę gotówki mieć, w razie problemów - z restauracji da się czasem skoczyć do bankomatu, na bramce będzie problem... Np. 15 lipca przez całą Słowenię nie dało się zapłacić kartami (Visa Electron Lucasa i Maestro PKOSA), uratowały nas drobne w euro.
WOJKO
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WOJKO » 19.07.2005 11:28

Przemolo napisał(a):
krystek napisał(a):
Pozdrawiam Jacek

Pzdr

Ja mam Visa El. i nie miałem problemów
pozdrawiam Wojtek :D
gadget
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gadget » 22.07.2005 07:23

Przemolo napisał(a):
krystek napisał(a):
Pozdrawiam Jacek

Pzdr

płaciłem visa electron mbanku - koszty tak jak napisałem wcześniej
A
DeBeScIaK
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) DeBeScIaK » 29.07.2005 10:34

Masło napisał(a):
mysiaty napisał(a):
krystek napisał(a):
Pozdrawiam Jacek

Pzdr

Jasna sprawa,przeciez to cywilizowany kraj.Ale myk polega na tym,ze kazdy bank ma swoj przelicznik-dowiadujesz sie juz po tranzakcji :lol: .Pewnie temat byl juz walkowany z 1000 razy,ale moze Ktos ma aktualne dane-interesuje mnie karta inteligo.Placilem ta karta w sieci i przelicznik funtow angielskich na zlotowki byl pare groszy korzystniejszy niz w kantorze.
Pozdrawiam
jacek

Z Inteligo jest tak że najpierw przeliczają zawartośc twojego konta na aktualny kurs dolarów i ściagaja odpowiednia sume ... z kalkulacji wyszło że sie opłaca... Pozatym jak sie dowidziełem od wszystkich płatności nie jest pobierana żadna prowizja oprócz wyciagania kasy z bankomatu ..

Tak mi powiedziała baba z infolini Inteligo (gdzie sam mam konto) jeżeli coś popi.... to prepraszam za zamęt :)

T wszystko zależy gdzie się płaci i kartą jakiej organizacji.
W Europie bardziej opłaca się płacić kartami wydanymi przez EuroCard MasterCard ponieważ waluta danego kraju przeliczana jest na Euro i potem na złotówki. Natomiast kartą Visa International to najpierw przeliczają to na Dolara potem na Euro i dopiero na złotówki. A w innych częściach Świata odwrotnie.

A co do prowizji banku to niektóre banki pobierają prowizję za tranzakcje bezgotówkowe.
hubi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) hubi » 31.07.2005 15:51

Ja tam wypłacałem pieniążki z bankomatu kartą płatniczą Maestro Pekao SA i kuna wyszła 0.55-56 gr. chyba było warto :lol:
Degol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Degol » 31.07.2005 23:19

Proponuje aby zaminić pln na euro a nastepnie w maire mozliwosci zamieniać euro na kuny. pamietajcie ze nigdy nie bedzie problemu aby zaplacic w euro w pln-ach notomiast moze byc problem.
popieram cytowanego kolege. nie zamieniajci natomiast pln-ów na kuny w polsce kurs jest bowiem bardzo niekorzystny.

Rafał-tofik napisał(a):najlepiej weż ze sobą euro , albo zł i wymień na miejscu w chorwacji
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 01.08.2005 00:43

Dostałem przed chwilą info z banku jak rozliczają transakcje kartą za w karajach z waluta niewymienialną cyt: "uprzejmie informuję, że rozliczenie nastąpi przeliczając walutę na EURO a następnie EURO na złotówki." z tego wynika ze nie biorą poduwage średniego kursu ustalanego przez NBP.
Wniosek jest taki : Rachuj nie rachuj i tak wszystko na h.. :lol:
Torx
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torx » 01.08.2005 11:02

Hej !

Według mnie najlepej nie zabierać ze sobą żadnej waluty :) Wczoraj wróciłem z Pagu - za autostrady i benzyne płaciłem kartą a gotówkę podejmowałem z bankomatu - właśnie oglądałem wyciągi i kurs KUNY wraz z prowizjami wyszedł 0,582 więc myślę że to bardzo dobrze biorąc pod uwagę kursy w Krakowie jak również wygodę i bezpieczeństwo.
Nie ma problemu w korzystaniu z VISY MAESTRO, CIRRUS czy innych

POZDRAWIAM
mysiaty
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysiaty » 01.08.2005 22:19

Hej,
do Tygrysa:
swiete slowa.
Dokladnie to wyglada tak,ze kuny przelicza sie na dulary(robi to visa internatinal)=kurs scisle tajny/poufne=mocno wqu...,potem PKO BP przelicza te dulary na zlotowy po kursie sprzedazy walutu ,to juz jest podane na stronie banku i obciazaja rachunek.
Moze Inteligo poda mi kurs archiwalny, np. z 19.07?
Pewnie sie czepiam,ale to reisefieber :lol:
p.s.
gdzies czytalem wywiad z pania od Visa International Polska,tylko nigzie nie moge znalesc namiarow do tej firmy w Polsce.
Pozdrawiam Wszystkich
Jacek
limonka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) limonka » 02.08.2005 17:21

My pobieralismy kase z bankomatu, znajomi kupili w Polsce euro i na miejscu wymieniali na kuny i po przeliczeniu wyszlo, ze zaplacilismy identycznie- 0,588zl/kuna. W banku niby taniej, ale dochodzi 4% prowizji (nie ma znaczenia wysokosc jednorazowej wyplaty)
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

niewynieniajcie kasy na kuny w Polsce - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone