Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieważny dowód osobisty

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adax
Croentuzjasta
Nieważny dowód osobisty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 14.07.2012 06:53

Okazuje się, że mój dowód osobisty jest już 2 mies. nieważny. Jestem w CRO, wjechałem bez problemów -chyba na granicy SLO-CRO nie spojrzeli dobrze i teraz mam obawy co z moim powrotem? Jak zobaczą, że nieważny to mogę mieć jakieś nieprzyjemności? Co powinienem zrobić? Na paszport tymczasowy nie mam czasu, gdyż wyjazd jutro. :) Pozdrwav!
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 14.07.2012 07:13

Jak Cię wpuścili to muszą wypuścić.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 14.07.2012 07:23

madzia1981 napisał(a):Jak Cię wpuścili to muszą wypuścić.

... po 48 i interwencji konsulatu ;)

Żartuję :)

Nie martwiłbym się tym dowodem za bardzo, tym bardziej, że i tak nie masz wyjścia.

Pozdrawiam
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 14.07.2012 07:51

Nie stresuj chłopa bo jeszcze na stałe zostanie a wtedy bym chyba pękła z zazdrości :D
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 14.07.2012 08:03

madzia1981 napisał(a):Nie stresuj chłopa bo jeszcze na stałe zostanie a wtedy bym chyba pękła z zazdrości :D
hiiiii, jakby co to będę wnioskował o pobyt stały... ;) tylko nie wiem jak z rozruchem, no chyba, ze przygarnie bezdomnego jakaś Chorwatka...
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 14.07.2012 09:20

Albo Chorwat :devil:
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 14.07.2012 12:28

Adax napisał(a):
madzia1981 napisał(a):Nie stresuj chłopa bo jeszcze na stałe zostanie a wtedy bym chyba pękła z zazdrości :D
hiiiii, jakby co to będę wnioskował o pobyt stały... ;) tylko nie wiem jak z rozruchem, no chyba, ze przygarnie bezdomnego jakaś Chorwatka...

Nie żebym Cię chciała załamać, ale bez ważnego dokumentu to żadnego typu "pobytu" nie dostaniesz".. banicja... :)
Adax
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adax » 18.07.2012 13:20

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):Nie żebym Cię chciała załamać, ale bez ważnego dokumentu to żadnego typu "pobytu" nie dostaniesz".. banicja... :)
Hiiii, udało się, nie było sprawdzania. Nauczka też dla innych, bo niby paszport nie jest potrzebny, ale dowód wcale nie jest ważny wiecznie, a tylko 10 lat. Do głowy mi nie przyszło, że mogę mieć nieważną IDCard, musiałem zaryzykować pobyt bez ważnego dokumentu... Wszystko dobrze się skończyło :) Pozdrav
Pierr
Autostopowicz
Niewazny Dowod

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pierr » 19.07.2012 15:39

Wybieram sie za tydzien do Cro i Mne 4 dni tu i 4 tu...jednakze dzis okazalo sie ze moj dowod zgasl......ponad rok temu!! :) Przez ten czas bylem i na Wegrzech 3 razy na Słowacji ,Czechach Niemczech Austrii i majac 2 lub 3 kontrole w tym czasie nikt nie zwrocil na to uwagi....dopiero dzis pani w banku.
Pytanie zasadnicze....Czy na granicy Słowensko-Chorwackiej sprawdzaja dokumenty wszystkim ,czesci czy rzadko a moze prawie nikomu? Mial ktos podobny problem z wygasnieciem dokumentu? Domyslam sie ze lepiej wtedy przekraczac granice na duzych przejsciach i w sobote:D.....pytanie jakie mam szanse procentowo na kontrole na tej granicy a jak pozniej przez z Bosni i Czarnogorą? choc Bośnie zawsze mozna ominac promem....
ps. paszport tez niedawno zgasl.....
Mial ktos taka sytacje? Moze nawet poza granicami naszego kraju?
Co radzicie ?
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 19.07.2012 15:41

Zgodnie z obowiązującym prawem siedzieć w domu albo na szybko załatwiać dowód.
Student22
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Student22 » 20.07.2012 07:21

Dowodu nie ząłatwisz w 4 dni, paszportu tym bardziej.
Jechać i nic nie mówić, może się uda.
Piterek75
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piterek75 » 20.07.2012 08:04

Jechać i się nie przejmować! Jak nie wpuszczą, to potraktować to jako dobrą przygodę. :lol:
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 20.07.2012 11:53

Paszport możesz wyrobić nawet tego samego dnia lub w ciągu 24h ale musisz uderzyć do naczelnika lub naczelniczki owego urzędu i mieć dobre argumenty by paszport tymczasowy wyrobić .
Raz tak zrobiłem i się udało :)
SoftRM
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) SoftRM » 20.07.2012 12:09

Czasami nawet dokumentów do reki nie biorą .....uda się nie uda ..........
Pierr
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pierr » 20.07.2012 17:30

Dzieki za odpowiedzi.Ciekawilo mnie procentowo ile osob podlega kontroli:)
Zlozylem dziś we Wroclawiu wniosek o paszport ...u kierownika z data na 26 :) i moze sie uda...zlozylem nie majac dowodu a jedynie karteczke ze wyrabiaja. Nawet nie chcial Old Canadian...:D i odbiore go jesli dojdzie bez dowodu tozsamosci,co rowniez jest wg ustawy awykonalne,a jedynie na papier ze dowod wciaz sie wyrabia. Pomoglo iz kiedys mialem paszport co widnialo w sysytemie ,wiec mieli wglad....gdybym zorientowal sie 3 dni wczesniej spalbym spokojnie a tak....troche modlow i moze sie uda jesli nie....sobota w korku i liczenie na szczescie......skoro na 8 os tylko ta z banku zauwazyla ze dowod zgasl.
Następna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone