Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Niespodzianka (zaręczyny) - pełen spontan

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
adiida12
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adiida12 » 13.07.2010 10:47

Witam
Proszę o wyrozumiałość :) wczoraj wróciłem z zagranicy (z pracy), nie mam czasu już zwlekać i postanowiłem że zabiorę moją przyszłą żone (jeżeli się zgodzi, oczywiście) do Chorwacji, pojutrze mam zamiar zabrać ją (oczywiście o niczym nie chce żeby się dowiedziała:)). Czemu Chorwacja ? hmmm nie wiem, miałem polecieć do Portugalii, ale są kosmiczne ceny ;ooo
Chcę dotrzeć tam pojazdem, dokładnie do Makarskiej, mam zamiar przebywać tam ok 11, 12 dni ? chyba że coś nie tak będzie to wracam wcześniej ...
Nie mam czasu przeszukiwać forum i czytać o trasach itd, muszę dziś pozałatwiać wszystkie formalności itd...
Chciałbym jechać przez Czechy, Węgry i Chorwacja.
Prosiłbym o podpowiedzi:
pojadę gps'e z telefonu (garmin)

1)Jak się najlepiej kierować, którą drogą, albo na jakie miasta jechać ?
jakie są ogólne opłat drogowych w Chorwacji (jadąc do Makarskiej).
Wiem że trzeba mieć winety w czechach i wegrzech (ok 10euro i 60zł)
Mieszkam w okolicach Tychów.
2)Ważność paszportu kończy mi się dokładnie dziś :) mam nadzieje że nie będzie problemu w chorwacji ?
3)ile budżetu zabrać ? czy 1.200ojro wystarczy na 2 osoby ?
4)chcę zamieszkać tam gdzieś w prywatnej kwaterze, jakie ceny za 1 dzień sobie tam liczą

Muszę lecieć, proszę o wyrozumiałość, po prostu nie mam czasu wertować wszystkiego, mam nadzieje że pomożecie, po wczasach przekaże czy było Tak, bądź nie i oczywiście załączę zdjęcie :)
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 13.07.2010 11:13

Nie lepiej dokonać próby zaręczyn w Polsce? Najedziesz się jak głupi, wręczysz pierścionek i okaże się, że trzeba zaraz wracać. Ja bym tak nie ryzykował! Zwłaszcza, że po całej trasie to i kondycja na dzień dobry słaba, a widzę, że o zaręczyny chodzi!

1. Jedź na Zagrzeb i potem na Split, a potem to jeszcze na Makarską
2. Pewnie, że nie będzie, bo na pewno nie będzie ważny. Ale na dowód wjedziesz.
3. Jeśli wyjazd nie wypali, to po co Ci aż 1200 EUR? A jak wypali to i 1200 może być za mało. Przygotuj sobie ze 2 karty kredytowe z dużym limitem!
4. No myślę, że od 10 EUR w górę.

Mam nadzieję, że pomogłem?

Zdjęcie możesz już teraz załączyć!
Pozdrawiam
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 13.07.2010 11:21

Zavadcoff napisał(a):Nie lepiej dokonać próby zaręczyn w Polsce? Najedziesz się jak głupi, wręczysz pierścionek i okaże się, że trzeba zaraz wracać. Ja bym tak nie ryzykował! Zwłaszcza, że po całej trasie to i kondycja na dzień dobry słaba, a widzę, że o zaręczyny chodzi!

1. Jedź na Zagrzeb i potem na Split, a potem to jeszcze na Makarską
2. Pewnie, że nie będzie, bo na pewno nie będzie ważny. Ale na dowód wjedziesz.
3. Jeśli wyjazd nie wypali, to po co Ci aż 1200 EUR? A jak wypali to i 1200 może być za mało. Przygotuj sobie ze 2 karty kredytowe z dużym limitem!
4. No myślę, że od 10 EUR w górę.

Mam nadzieję, że pomogłem?

Zdjęcie możesz już teraz załączyć!
Pozdrawiam

Moim zdaniem to 1200 euro ci wystarczy chyba że bardzo chcesz szaleć, kwaterę musisz liczyć lekko około 30 euro za dwie osoby.
adiida12
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adiida12 » 13.07.2010 11:24

Wiesz w Polsce to takie - proste :) Chciałbym spontan :) Ja bym tam pojechał na max 5 dni, bo mi tam nie zależy, ale pewnie znając ją zostaniemy dłużej...

A powiedz mi jak mam kierować się w słowacji i na węgrzech na jakie miasta, żebym sobie ustawił na gps, a w chorwacji jaki jest koszt przejazdu drogami ?
Lepiej jechać autem na pb z klimą ? czy autem z lpg ale bez klimy ?
Od której godz. w chorwcji jest już bardzo gorąco bo mam zamiar jechać z pol. ok 20h ?
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 13.07.2010 11:34

Witam,
- nie jeżdżę przez Słowację i Węgry, ale w gpsie wpisujesz sobie pewnie "Makarska"; tutaj musiałby się wypowiedzieć jakiś specjalista od garmina!
- koszt zależy od trasy; opłaty od 0kun do ok 200kun
- nie wiem, jaki samochód wolisz? najlepiej z klimą i lpg
- może być gorąco przez całą dobę lub tylko w południe, lub nawet chłodno, lub deszczowo
Pozdrawiam
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 13.07.2010 11:39

Ja byłem w Cro 7 razy zawsze jechałem przez Austrię proponował bym ci taką trasę http://maps.google.pl/maps?f=d&source=s ... e=UTF8&z=6
ponoć w Słowenii ten kawałek płatnej idzie objechać musiał byś poszukać na forum, jakim autem jechać lpg na pewno było by o połowę taniej ale bez klimy to musisz sam zdecydować ja jeździłem za każdym razem bez klimatyzacji ale podróżowałem nocą a co do czasu wyjazdu to proponowałbym parę godzin wcześniej lepiej być na miejscu rano, masz więcej czasu na szukanie kwatery.
adiida12
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adiida12 » 13.07.2010 11:42

Tz. bardziej mi chodzi żeby ktoś mnie miastami nakierował wtedy bym sobie w nawigacji sobie je wpisywał itd... (słowacja, węgry),
a przez chorwacje chodzi mi jak uniknąć tych opłat (bo 100zł, to ja wole zapłacić za większa ilość pb i jechać z klimą...)
Baru
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Baru » 13.07.2010 11:42

Jak chcesz na krócej to jedź na północ Chorwacji - krótsza droga.
Bez klimy bym się tam nie wybierała, więc Pb i klima zdecydowanie.
GPS: na Budapeszt, Zagrzeb i potem dalej co chcesz...
Na Słowację musisz mieć winietę, na Węgry też, w Chorwacji płacisz na bramkach (pierwszy odcinek do Zagrzebia 36 kun, z Zagrzebia do końca autostrady - 187).
Owain
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Owain » 13.07.2010 11:46

Jedź przez Plitvice, oświadczysz się pod wodospadem, może troche obciachowo ale zawsze jak dostaniesz kosza to bliżej wrócić niż z Makarskiej :D

1200 euro to tak optymalnie na tydzień powinno wystarczyć, kwatery raczej od 35 do 45 euro za dobe, zalezy czy pokój czy apartament z kuchnią, szczerze mówiąc dziwię się jezdzącym z nawigacją, ja uwielbiam mapy a trasa do CRO jest prosta....
adiida12
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) adiida12 » 13.07.2010 11:50

Jak będzie kosz, to chciałbym jak najdalej, aby długo wracała pieszy i przemyślała swój błąd :)
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 13.07.2010 11:51

Owain napisał(a):Jedź przez Plitvice, oświadczysz się pod wodospadem, może troche obciachowo ale zawsze jak dostaniesz kosza to bliżej wrócić niż z Makarskiej :D

1200 euro to tak optymalnie na tydzień powinno wystarczyć, kwatery raczej od 35 do 45 euro za dobe, zalezy czy pokój czy apartament z kuchnią, szczerze mówiąc dziwię się jezdzącym z nawigacją, ja uwielbiam mapy a trasa do CRO jest prosta....

Ze swojego doświadczenia mogę powiedzieć że ceny z internetu a na miejscu są inne czyli mniejsze.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 13.07.2010 11:52

Dajecie się robić w trąbe leniowi. Niby nie ma czasu szukać i prosi o podanie wszystkiego a tu co chwilę siedzi w necie i odpisuje. W tym czasie miałby już wszystko przeczytane.
gonzo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gonzo » 13.07.2010 11:53

Owain napisał(a):Jedź przez Plitvice, oświadczysz się pod wodospadem, może troche obciachowo ale zawsze jak dostaniesz kosza to bliżej wrócić niż z Makarskiej :D

To zależy od apetytu dla jednych 1200 wystarczy a dla innych nie.
Zavadcoff
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Zavadcoff » 13.07.2010 11:59

gonzo napisał(a):co do czasu wyjazdu to proponowałbym parę godzin wcześniej lepiej być na miejscu rano, masz więcej czasu na szukanie kwatery.

Wydaje mi się, że godzina przyjazdu pojutrze nie będzie miała większego znaczenia?

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone