Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieprzyklejenie winietki

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 30.05.2006 19:29

ooloo, mocne słowa, ale... niestety, nic dodać nic ująć w tym temacie...
J@nek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) J@nek » 30.05.2006 19:31

ooloo napisał(a):Ach skądże, ach skądże, ach skądże tak wielkie oburzenie na tym Forum :?: :?: :!: :!:

Dotychczas tylko ja tępiłem tu różnych głupków i gnojków psujących nam opinię swoją głupotą, albo kombinatorstwem, ale wtedy wszyscy protestowali przeciwko takiemu parszywcowi jak ooloo.

Luk@sek, najlepiej się winietka trzyma na kaczym gównie i łatwo zdjąć, a potem sprzedać :idea: za "piwko".

A że w aucie śmierdzi? Wydaje mi się, że i tak u ciebie śmierdzi gnojem... I nie tłumacz się gnojku, że nie miałeś zamiaru "celowo nie przyklejać winietki", bo w pierwszym poście piszesz, że masz taki zamiar.

Wasz kochany
ooloo :lol: :lol:

No ty ooloo musiałeś przypieprzyć zaraz z grubej rury.
Ale tak naprawdę wcale się tobie nie dziwię.
Ciekawe czy Luk@sek po wyjściu z autobusu MPK daje komuś swój skasowany bilet? I cieszy się potem mówiąc: Ale wykiwałem kanara!
Luk@sek! Ty się chłopie zastanów przez chwilę kogo tak naprawdę kiwasz

Pełen mieszanych uczuć
J@nek
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 30.05.2006 19:38

ooloo napisał(a):
... tępiłem ... głupków ... gnojków ... gównie ... u ciebie śmierdzi gnojem ... gnojku

Wasz kochany

wow

nie wiem co napisac

proponuje troszke opanowania bo tto forum to raczej z kulturalnosci slynie i tlumaczenia co dobre a co zle. Twojej wypowiedzi nie nazwalbym ani kulturalna ani tym bardziej tlumaczeniem

to swoisty lincz :oops:
Jędrzej
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jędrzej » 30.05.2006 21:52

1. - Dlaczego winietke przyklejać akurat na "kaczym" gównie? - jakaś aluzja, czy co? Ja wiem, że jestem nowy i dopiero będe pierwszy raz w Cro, ale tak bym zaproponował, żeby nie mieszać wypoczynku z polityką, bo nie o to tu chodzi, a przecież ilu cromaniaków, tyle poglądów (również politycznych) - swoją drogą moja uwaga jest typowem przejawem znerwicoania n atele politycznym - nieprawdaż?

2. - Oczywiście że winietka ma być przyklejona, bo na tym to polega: w tramwaju kasujesz bilet a w aucie przyklejasz winietke i tenże fakt oznacza zawarcie transakcji handlowej - w obydwu przypadkach jeśli nie spełnisz obowiązku narzucanego przez usługodawcę, ma on prawo ukarać cię za korzystanie z jego usług bez należnej mu a zgodnej z prawem opłaty

3. - Wniosek końcowy i podsumowanie: za jazde po autostradach Austrii i Czech przez min (różnie to jest) 10 dni płacisz w sumie ok. 60 - 70 zł i w sumie możesz jeździć ile chcesz. W naszej ojczyźnie za przejazd jednorazowy ok. 60 km., trasa Kraków - Katowice (A4) płacisz 13 zł , czyli ok. 0,2zł/1km. Przy takiej stawce 70 zł to w przeliczeniu z winietek naszych sąsiadów przejazd 350km polskiej autostrady.
Proszę teraz popatrzyć na mape i policzyć ile km faktycznie przejedziemy autostradą po Czechach i Austrii za 70 zł?? I jak się to ma w stosunku do cen autostrad w Polsce, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że za zapłaconą kwotę możemy sobie jeżdzić przz określony czas do woli tam i z powrotem (np. gdyby ktoś czegoś zapomkniał z Polski i musiał wrócić po to do Polski - czego nikomu nie życze :) ).
Więc wniosek końcowy: - nie róbmy sobie żartów! W naszym kraju autostrady są prawie najdroższe w Europie (podobno tylko Włosi są drożsi, ale w stosunku jakość cena i tak wygrywają), więc zapłaćmy te symboliczną opłate za przejazd dobrą drogą i nie kombinujmy jak tu zaoszczędzić paredziesiąt złotych, kosztem własnych nerwów i srogiej kary w przypadku mandatu a co może najważniejsze - tak sobie myślę - skoro jedziemy za granice, to w pewien sposób reprezentujemy nasz kraj, więc róbmy jak najlepsze wrażenie a nie wręcz przeciwnie, bo przykładowo do dzisiaj większość wśród moich znajomych na hasło "Rumun" ma przed oczami namolnego, brudnego , żebrzącego cygana - czy chemy żeby na hasło "Polak" obcokrajowcy myśleli o kretynie, albo cwaniaku???
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 30.05.2006 23:10

Już to kiedyś na forum pisałem ale przypomnę.
Kilka lat temu jadąc do Chorwacji na czeskiej autostradzie wyprzedził mnie radiowóz a policjant dał znak abym się zatrzymał na poboczu. Podszedł policjant od strony pasażera , kazał otworzyc żonie okno i sprawdzał czy winietka jest przyklejona. Przy okazji zwrócił nam uwagę, że była umiejscowiona w złym miejscu i kazał wpisać numer rejestracyjny auta bo o tym zapomnieliśmy.
Przyjedź Luk@sek do Krakowa to postawię Ci piwko w Drewutni, skoro aby je zdobyć oszczędzasz na winietkach. :lol:
to ja ewa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) to ja ewa » 31.05.2006 06:45

To się Luk@skowi dostało.No,ale sam sie prosił-chciał i ma.
Pewnie sie już nawrócił na drogę" cnoty i prawomyslności" :wink:
Jacek Grocvhowalski
Croentuzjasta
Oj ooloo, ooloo !!!

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek Grocvhowalski » 31.05.2006 09:19

ooloo napisał(a):Ach skądże, ach skądże, ach skądże tak wielkie oburzenie na tym Forum :?: :?: :!: :!:

Dotychczas tylko ja tępiłem tu różnych głupków i gnojków psujących nam opinię swoją głupotą, albo kombinatorstwem, ale wtedy wszyscy protestowali przeciwko takiemu parszywcowi jak ooloo.

Luk@sek, najlepiej się winietka trzyma na kaczym gównie i łatwo zdjąć, a potem sprzedać :idea: za "piwko".

A że w aucie śmierdzi? Wydaje mi się, że i tak u ciebie śmierdzi gnojem... I nie tłumacz się gnojku, że nie miałeś zamiaru "celowo nie przyklejać winietki", bo w pierwszym poście piszesz, że masz taki zamiar.

Wasz kochany

Szanowny ooloo !!! Wydaje mi się, a raczej jestem pewny, że przekraczasz normy chamskiego zachowania wyrażanego w swoich postach. Zupełnie nie pasującego do zachowania "odkrywcy", chyba,że jesteś "odkrywcą tego zchowania. :oops:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 31.05.2006 09:34

Ach skądże, ach skądże, ach skądże tak wielkie oburzenie na tym Forum

Luk@sek, najlepiej się winietka trzyma na kaczym gównie i łatwo zdjąć, a potem sprzedać za "piwko".

Wasz kochany
ooloo

szczerze mówiąc to się zgadzam choć napisałbym to troszkę delikatniej ale ooloo ma rację "psujących nam opinię" kiedyś musi się to skończyć :!: :!: :!:
Ps. do Lukasek, Gemini - mam dla Was jeszcze 1 sposób i tu gwarantuję że kłopotów nie będziecie mieć tylko są 2 warunki - musicie mieć autko z szybą przednią na uszczelki a nie klejoną i stare tablice rejestracyjne te które nie wymagały naklejki na szybę - po prostu mijając się w drodze wymieńcie się szybami przednimi i po kłopocie. :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2006 10:30

bjur napisał(a):słuchajcie jak to z tym jest bo mi się tam winietki na szybie bardzo widzą :lol - na dziś uważam, że jak mnie złapią to niech sami się babrzą z tym odklejaniem - Nabyłem winietkę na własność - to nie licencja na program komputerowy i bardzo mi się na szybie widzi a poza tym to chyba jakieś novum, żeby na przedniej szybie nie można sobie było naklejać jakieś naklejki :P

a mógłby mnie ktoś wyprostostować :lol:

proszę jednak o trafne i rzeczowe uwagi wynikłe z wiedzy a nie o luźne dywagacje
zbigu
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbigu » 31.05.2006 11:09

Ooooooo widze ze cisnienie sie podnioslo. Wniosek jest jeden trzeba wypisac nr rej i solidnie przykleic. Ja co prawda nie myslalem o kombinowaniu, ale jade pozyczonym busem i nie chce ,,zasmiecac ,, szyby. Myslalem ze mozna poprostu wypisac i umiescic za szyba. Z tego co czytam nie mozna. Pzdr.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 31.05.2006 13:05

a mógłby mnie ktoś wyprostostować

proszę jednak o trafne i rzeczowe uwagi wynikłe z wiedzy a nie o luźne dywagacje

Ooooooo widze ze cisnienie sie podnioslo. Wniosek jest jeden trzeba wypisac nr rej i solidnie przykleic. Ja co prawda nie myslalem o kombinowaniu, ale jade pozyczonym busem i nie chce ,,zasmiecac ,, szyby. Myslalem ze mozna poprostu wypisac i umiescic za szyba. Z tego co czytam nie mozna. Pzdr.

1. Winietki nieaktualne muszą być z szyby usunięte obowiązkowo - nieprzestrzeganie = mandat
2. Naklejka musi być przyklejona trwale do szyby dokładnie w tym miejscu jakie jest wskazane na wyjaśnieniu dołączonym - nieprzestrzeganie = mandat
na dziś uważam, że jak mnie złapią to niech sami się babrzą z tym odklejaniem
- powiedz im to przy kontroli np Czechy albo Austria :lol: a potem baw się dobrze przy wypisywaniu mandatu :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2006 19:39

rich72 napisał(a):........
Ps. do Lukasek, Gemini - mam dla Was jeszcze 1 sposób i tu gwarantuję że kłopotów nie będziecie mieć tylko są 2 warunki - musicie mieć autko z szybą przednią na uszczelki a nie klejoną i stare tablice rejestracyjne te które nie wymagały naklejki na szybę - po prostu mijając się w drodze wymieńcie się szybami przednimi i po kłopocie. :lol:

No MISTRZOSTWO ŚWIATA :lol: :lol: :lol: Rich - za ten pomysł stawiam Ci piwo gdziekolwiek Cię spotkam....ale nie z oszczędności tylko z zafundowania 10 min. śmiechu :lool:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 31.05.2006 19:49

slapol - trzymam za słowo :wink: i to nie z oszczędności tylko z okazji wypićia piwka(ek) w miłym towarzystwie :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.05.2006 19:51

Pośmiałem się ........i mam patent na te auta z białymi blachami i klejonymi szybami. Trzeba tylko przepakować wiezioną do kraju rakiję oraz wiezione do CRO konserwy...i można wymienić się bryczkami :lol: ...a oddać je sobie np. podczas jesiennego zlotu :lol: ( o wymianie żon i dzieci nawet nie wspominam). :wink:
rekja
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rekja » 31.05.2006 20:15

Witam

Moje pytanie pojawiło się, nie ze względu na oszczędności ale z racji tego że nie lubię mieć zaklejonej szyby :? Jak się tego pozbyć aby na szybie nie pozostawały slady?

Pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nieprzyklejenie winietki - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone