Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nieodpowiednie zachowanie na drodze...

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mirmur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmur » 08.09.2012 18:29

w Słowenii tez dopadła mnie pomroczność jasna :mrgreen:
zielone, skręt w lewo z naprzeciwka auto a ja se ubzdurałem że zielone to jadę na szczęście kierujący zdążył zachamować bo urlop skończył by się w Słowenii 8O
kolejna akcja już w CRO... wracamy z Omiśa, w okolicach Lokvy pożary straże co chwila kursują...patrzę w lusterko zbliża się straż, szukam jakiegoś zjazdu, miejsca na poboczu a tu kierujący Mercedesem Polak wyprzedza mnie tuz przed nosem straży :evil: oczywiście po paruset metrach doszliśmy go bo mały korek się zrobił i na co było się tak spieszyć rodaku :?:
kolega ostrzegał mnie żeby przestrzegać przepisów, ale jak jeżdżą Chorwaci to hard core :twisted: :twisted: ( mnie się tam podoba)
akcja nr trzy;przez kilka dni zostałem otrąbiony przez Chorwatów parę razy, że śmiem jeździć po magistrali z dozwolona prędkością 60km/h..
wracając z plaży jechałem pierwszy w ogonku i widzę że jakiś większy dostawczak zaczyna wyprzedzać wszystkich (ciągła, ograniczenie do 60 ) po kolei..dojeżdża do mnie i zaczyna trąbić, migać światłami, wymachiwać łapami 8O
przyznam nie wytrzymałem otworzyłem okienko (cały chłodek z klimy wywiało) i pokazałem panu palcem co o nim myślę :oops: odpuścił, po następnej chwili zjechałem w zjazd a wariat pojechał dalej...

ogólnie jazda zgodnie z przepisami praktycznie nie jest możliwa, w przyszłym roku im się juz nie dam... 8)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 08.09.2012 18:32

mirmur napisał(a):przyznam nie wytrzymałem otworzyłem okienko (cały chłodek z klimy wywiało) i pokazałem panu palcem co o nim myślę :oops: odpuścił, po następnej chwili zjechałem w zjazd a wariat pojechał dalej...

To miałeś dużo farta; mógł się zatrzymać i ten palec Ci połamać...
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 08.09.2012 18:55

To ja dopiszę cos z tego roku:

Powrót z Chorwacji via Słowenia, autostrada Klagenfurt - Graz - Wiedeń, wyjeżdżam z Grazu ok. 19tej, a więc powoli zbliża się zmierzch, zaczyna najpierw padać, potem lać. Wycieraczki na full, prędkość max. 90-100, większość kierowców włącza przeciwmgielne. Widoczność do doopy!

A tu nagle lewym pasem wyprzedza mnie dwóch "miszczów kierownicy" - srebrny golf, a za nim srebrna Vectra kombii - oba na blachach z Katowic. To, że jadą ok. 120 km/h, to nic - widocznie wierzą w siebie. Ale najlepsze, że ten drugi jedzie ... z całkowicie wyłączonymi światłami. Nawet pozycyjnych, nie mówiąc już o innych!

Chyba udało im się dojechać, bo nigdzie ich na barierkach nie widziałem, ale ja się tylko modliłem, żebym ich gdzieś przypadkiem potem nie dogonił i nie wjechał temu drugiemu w bagażnik.
mirmur
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirmur » 09.09.2012 00:50

FUX napisał(a):
mirmur napisał(a):przyznam nie wytrzymałem otworzyłem okienko (cały chłodek z klimy wywiało) i pokazałem panu palcem co o nim myślę :oops: odpuścił, po następnej chwili zjechałem w zjazd a wariat pojechał dalej...

To miałeś dużo farta; mógł się zatrzymać i ten palec Ci połamać...

hehe, ja tylko to tak grzecznie opisałem bo nie wypada wulgarnie na forum, a w głębi duszy chciałem aby pan się zatrzymał (jak to się mówi "palcemrobionyniejestem" :wink: )
odkąd mam rodzinę to nienawidzę drogowego cwaniactwa staram się jeździć zgodnie z przepisami 8O .
Mieszkam przy granicy z Czechami i kiedyś na skrzyżowaniu dwóch małolatów czeskich mnie otrąbiło (chcieli abym wyjechał na skrzyżowanie nie widząc nadjeżdżających) zacisnąłem ząbki i sobie jadę a oni wymijając mnie pokazali paluszek no i "białej" dostałem zacząłem ich gonić, oni zajeżdżali mi drogę opamiętałem się dopiero jak zobaczyłem strach w oczach żony i dzieciaki zaczęły płakać... :oops:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.09.2012 11:31

Pozdrawiam cwaniaczka z czarnego Mercedesa na częstochowskich blachach, który to w sobotę późnym wieczorem jechał z okolic Wiednia w stronę Czech. Jakoś zapomniał, że używa się kierunkowskazów, wyprzedza lewym pasem itd. Taki standard.
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 10.09.2012 11:58

MRK napisał(a):wyprzedza lewym pasem

A którym się wyprzedza? :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 10.09.2012 12:12

Raul73 napisał(a):A tu nagle lewym pasem wyprzedza mnie dwóch "miszczów kierownicy" - srebrny golf, a za nim srebrna Vectra kombii - oba na blachach z Katowic.

Każdego roku robię kilka tysięcy kilometrów za granicą, zapewne jak większość użytkowników tego forum.
Takie zachowania na drodze spotyka się od czasu do czasu, ale muszę stwierdzić, że w przeważającej ilości przypadków, są to samochody na polskich tablicach. Wnioskuję, że "miszczów kierownicy" mamy najwięcej w Europie. :(
Z ostatniego wyjazdu: autostrada Wiedeń- Graz, ograniczenie do 80 km/h, żółta linia, utworzone dwa pasy, ale zakaz wyprzedzania. Większość jedzie równo 90-100 km/h. Przez pewien odcinek liczyłem auta, które wyprzedzały nas jadąc znacznie powyżej prędkości dopuszczalnej. Nie pamiętam ile ich było, ale większość naszych.

I właśnie przez takich "miszczów" kierownicy w Polsce jest taka ilość wypadków. Bo "miszczowie" są wszędzie. Nie ważne, czy będzie to A4, S7 czy lokalna droga pod Pcimiem Dolnym. :evil:
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.09.2012 12:52

dasuch napisał(a):

dasuch, przeczytaj całe zdanie :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.09.2012 12:59

_Ewa_ napisał(a):
dasuch napisał(a):

a Ty prawym wyprzedzasz..? ;)

edit:
się spóźniłam, noooo. :P

Z tego co pamiętam to wyprzedzanie z prawej jest dozwolone (w terenie zabudowanym 3 pasy, poza 2 pasy).

:wink:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 10.09.2012 13:30

MRK napisał(a):
dasuch napisał(a):

dasuch, przeczytaj całe zdanie :D

Kłania się czytanie ze zrozumieniem, masz rację. :oops:
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 10.09.2012 13:40

I to mię się podoba :)
MRK
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MRK » 10.09.2012 13:44

Jacek S napisał(a):
Z tego co pamiętam to wyprzedzanie z prawej jest dozwolone (w terenie zabudowanym 3 pasy, poza 2 pasy).

:wink:

Jest tak? Raz na A4 facet mnie przeklinał, bo brałem go z prawej strony :D .
tacim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tacim » 10.09.2012 13:46

A ja myślę, iż fakt buruczanej jazdy tablic PL wynika z faktu, że mandaty są za niskie i mają w d.... przepisy i wsio. Jak w RP jedzie "prawdziwy" D lub A to muli w zabudowanym, aż się człowiekowi mózg lasuje. Na SB słychać co i gdzie i wtedy ile fabryka daje wrrr.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.09.2012 13:50

MRK napisał(a):
Jest tak? Raz na A4 facet mnie przeklinał, bo brałem go z prawej strony :D .

Zgodnie z USTAWĄ PRAWO O RUCHU DROGOWYM:
Art. 24. ust. 3
Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu przejeżdżać z lewej strony wyprzedzanego pojazdu, z zastrzeżeniem ust. 4, 5, 10 i 12.
ust.10 Dopuszcza się wyprzedzanie z prawej strony na odcinku drogi z wyznaczonymi pasami ruchu, przy zachowaniu warunków określonych w ust. 1 i 7:
1. na jezdni jednokierunkowej;
2. na jezdni dwukierunkowej, jeżeli co najmniej dwa pasy ruchu na obszarze zabudowanym lub trzy pasy ruchu poza obszarem zabudowanym przeznaczone są do jazdy w tym samym kierunku.

Nie wiem jak jest poza PL.
;)
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 10.09.2012 13:52

MRK napisał(a):Pozdrawiam cwaniaczka z czarnego Mercedesa na częstochowskich blachach, który to w sobotę późnym wieczorem jechał z okolic Wiednia w stronę Czech. Jakoś zapomniał, że używa się kierunkowskazów, wyprzedza lewym pasem itd. Taki standard.

Nie chce się czepiać ale jeżeli on wyprzedzał cię prawym pasem ,to jechał szybciej i ty mu blokowałeś lewy pas.
Jeżeli były trzy pasy to jak nikogo nie wyprzedzałeś to też powinieneś jechać prawym pasem.
Fakt ze nie znam całej sytuacji i nie będę oskarżał ani bronił.
I nie piszę tego do ciebie tylko w przenośni :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nieodpowiednie zachowanie na drodze... - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone