Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

niemiłe wydarzenie podczas pobytu w Cro

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mariano74
Globtroter
niemiłe wydarzenie podczas pobytu w Cro

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariano74 » 15.11.2005 10:58

witam
w tym roku we wrześniu spędziłem 2 super tygodnie nad Adriatykiem w Makarskiej, moje wspomnienia były by pelne echów i achów gdyby nie jedno przykre zdarzenie na koniec pobytu.
otóż tak pod wieczór (tuż przed wyjazdem) podczas pożegnalnego spaceru promenadą zostałem niestety "skrojony" przez 4 napakowanych osiłków, niby strata nie duża
ale to zawsze kradzież
w sumie mogło się skończyć gorzej bo ekipa była z tych poszukujących zwady, no ale nie dałem sie sprowokować , no i bałem się o swoja kobitkę która też była przestraszona
no ale szkoda że na ulicach chorwackich kurortów nie widac ani policjantów ani jakiś strażników miejskich , bo nawet nie wiedziałem gdzie to zgłosić , a na poszukiwania posterunku policji nie miałem czasu, bo za wkrótce miałem odjazd busa
na pocieszenie powiem że prawie na pewno nie byli to Chorwaci , tych poznałem tylko z dobrej strony
bardziej "zajeżdzali " mi jakimś skandynawskim językiem , cięzko było osądzić bo byli chyba też nieźle najarani
no ale mimo tego i tak wakacje 2006 planuje spędzić w Cro
pozdrawiam
mariano
qqryq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qqryq » 15.11.2005 15:30

W Makarskiej 'Komisariat Milicji' jest jakieś 200 metrów za budynkami przy promenadzie.

Inna sprawa jest taka, że jak wyjeżdżam za granicę to zawsze staram się mieć przy sobie nr telefonu "alarmowego" w danym kraju i namiary na polski konsulat obsługujący ten kraj.
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 16.11.2005 19:21

Witam, rzeczewiscie przikra sprawa. U nas na ulicach niema wiele policji poniewarz jest dosic bezpicznie. Ale w ostatnich 2-3 lata to tez sie zmienia. Do makarskej ciagnie tez zlodziejow z Bosni i innich krajow. Turistika kriminalna. Ostatnio u nas sa czenste napadi na banki i poczty. Wykonuja ich zlodzieje z Bosni i Serbi. W ten sposob cierzko wpadaja w rence policji, w srodowisku kriminalnim nikt ich nie zna nikt nie zaspiewa, paseri sa policji jak i inni informatorzi niepomocni.
Tak dla pewnosci innim razem. Zrob kopije pierwszej stroni paszportu i nosz je ze saba, orginal zostaw w kwaterze lub chotelu. Miej zawsze jeden potwelik "falsziwi" z bilejakimi plastikowimy kartamy i toszke forsi (stare zlotowki itp....) Jak cie zaskocza niedaj boze innim razem to daj im stare nikomu nieprzidatna forse i bendziesz mial satisfakcje. Taki znajomi ale to bilo w polsce dal zaczepnim bramkowim dresiarzom na lasrowej drukarce zrobione zlotowki. Nastepni dzien usliszal ze siedza.... :twisted: :twisted:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko