Miałam nie pisać relacji z tegorocznego wyjazdu. No bo kogo zainteresuje relacja z tak mało popularnego regionu Włoch, jak Emilia Romania. Większość cromaniaków zwiedza Sycylię, Toskanię, czy też jeździ nad jezioro Garda. Natomiast włoski Adriatyk jest omijany szerokim łukiem. Tony montana opisał troszkę ten region w swojej relacji "Riwiera Adriatycka", ale więcej nic nie znalazłam.
Miałam nie pisać, ale najmilej wyjazdy wspomina się wtedy, kiedy tymi wspomnieniami można się z kimś podzielić. A myślę, że wśród Was znajdzie się kilkoro chętnych na wspólne wspominanie mojej pierwszej wizyty w Italii.
Tak, tak. Jeszcze nigdy tam nie byłam. Był to mój pierwszy wyjazd do Włoch i trochę się go obawiałam. Obejrzałam w internecie miejscowość San Mauro a Mare, do której jechaliśmy i byłam trochę przerażona. Te kilometry parasoli i leżaków stanowią bardzo ładny obrazek, ale taki rodzaj wypoczynku mi nie odpowiada.
O tym, że tam pojechaliśmy, zadecydował przypadek. Otóż na przełomie czerwca i lipca dostałam sanatorium i to skutecznie storpedowało jakąkolwiek możliwość wyjazdu na wczasy w czerwcu - moim ulubionym miesiącu wypoczynkowym. Pozostał wrzesień, bo w sezonie to my nie lubimy jeździć. Druga połowa września odpadała z uwagi na wesele, które musieliśmy zaszczycić swoją obecnością. Tak więc jedyny termin wyjazdu, który wchodził w rachubę, to pierwsza połowa września. A w tym terminie moje biuro podróży zaoferowało nam właśnie wyjazd do Włoch. Klamka zapadła, wyjazd przypieczętowany, ruszamy 1 września.
Pomyślałam, że przecież nie muszę leżeć na tych leżakach. Będę traktować San Mauro a Mare jako bazę wypadową i dzięki temu zobaczę trochę Italii.
No i udało mi się trochę zobaczyć:
W drodze do San Mauro a Mare
San Mauro a Mare - dzień 1
San Marino
Targ, plażowanie i pizza w San Mauro Mare
Rejs do Wenecji
Zwiedzanie Wenecji
Spacer brzegiem morza z San Mauro Mare do Cesenatico
Cesenatico
Przyjazd do Rzymu + przejazd do Watykanu
Watykan - Plac Św. Piotra
Watykan - Bazylika Św. Piotra
Watykan - Groty Watykańskie
Watykan - Wjazd na kopułę bazyliki Św. Piotra
Spacer ulicami Watykanu
Watykan - Kościół Santo Spirito in Sassia
Rzym - Zamek Św. Anioła i most Św. Anioła
Rzym - Spacer aleją platanową wzdłuż Tybru, Pałac Sprawiedliwości i Most Umberto I
Rzym - Piazza Navona
Rzym - Klasztor Bramante
Rzym - Spacer wokół Piazza Navona i kościół San Luigi de' Francesi
Rzym - Panteon
Rzym - Kościół św. Ignacego
Rzym - Via del Corso i Galeria Sciarra
Rzym - Fontanna di Trevi
Rzym - Schody Hiszpańskie
Rzym - Via Condotti, Caffe Greco
Rzym - Spacer do Piazza Vanezia
Rzym - Piazza Vanezia
Rzym - Ruiny starożytnego kościoła San Biagio de Mercatello i Insula dell'Ara Coeli
Rzym - Kapitol
Rzym - Forum Romanum
Rzym - Forum Cezara, Forum Traiana, Koloseum
Dla zachęty wstawiam kilka fotek.
San Mauro a Mare
San Marino
San Mauro a Mare
Wenecja
Gatteo a Mare
Cesenatico
Watykan
Rzym