Re: Niebiańsko, bezludnie, rajsko... - Korčula, Gršćica VI 2
napisał(a) minimartini » 26.07.2014 09:12
R O B I N S O N A D A
BAJECZNA BADIJA
27.06.2014
Każde marzenie jest nam dane wraz z mocą potrzebną do jego spełnienia.Richard BachNa ten dzień czekałam od dawna. Gdy podczas wyszukiwania w sieci bezludnych wysepek, moje oczy utonęły w lazurze, tak głębokim, jakiego dotąd nie widziałam, wiedziałam, że muszę się tam znaleźć…
W Korčuli (stamtąd odpływają taxi wodne na Badiję) jesteśmy z samego rana. Łapiemy taksówkę (50 kn/osoba tam i z powrotem), pierwszą, która tego dnia dobije do brzegów wyspy.
Korčula zostaje za nami.Po 15 minutach dobijamy do brzegu. Taksówka odpływa. Na wyspie zostajemy my, garstka osób i…
Jej mieszkańcy:
Na wyspie w stanie wolnym żyją daniele. Są przyzwyczajone do ludzi. Podchodzą z nadzieją na coś smacznego. My spotkaliśmy młodego. Ciężko było się nam od niego odkleić. Był przeuroczy
Opuszczony Klasztor franciszkanów (obecnie w trakcie restauracji). Zbudowany został w XIV w. dla franciszkanów, którzy uciekli z Bośni. W 1950 r. Badija została zajęta przez jednostkę wojskową, potem urządzono tu ośrodek wypoczynkowy dla urzędników państwowych.
Badija jest największą w wysp rozrzuconych wokół Korčuli, choć ma zaledwie ok. kilometra kwadratowego powierzchni (obeszliśmy ją całą dookoła w godzinę).
Jest tu wiele pięknych miejsc do plażowania – większość skalistych, choć miejsce, w których plażowaliśmy to plaża otoczakowa, z pięknymi widokami na Pelješac. Zaraz obok niej jest raj dla nietekstylnych.
Podczas, gdy jedni chillout’ują się:
Inni uczestniczą w wyścigu
„Kółko” nie dało rady
Gdy ok. 15 dotrzemy na powrotną taksówkę wodną (która odpłynie dopiero po 16), okaże się, że większość osób plażuje… W miejscu, gdzie przypływają właśnie owe taksówki. Dziwne to… Taka cudna wyspa. Dziewicza. Tyle miejsc na wyłączność, a tu plażing na betonie, ręcznik obok ręcznika. Co, kto lubi…
Badija to dla nas miejsce wyjątkowe, tajemnicze. Miejsce, gdzie choć przez chwilę można poczuć się, jak Robinson Crusoe. Tak smutno stąd odpływać…
Ostatnio edytowano 26.07.2014 19:14 przez
minimartini, łącznie edytowano 1 raz