miras_sg napisał(a):Tak mnie zainspirowałaś że zaczytuję się w Lawendowym miesiącu... pozdrawiam
Hvar to dla nas magiczna wyspa, ale Korčula ma w sobie coś takiego... Te zatoki... Rajskie wysepki dookoła. Obie są wyjątkowe
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena S. napisał(a):
Wtrącę swoje trzy grosze i napiszę, że musici, ale to koniecznie musicie, odwiedzić wyspy Cres i Losinj.
W powietrzu czuje się tam klimat Istrii, a jednak wyspy...
No i miejsc do fotografowania mnóstwo
Cenna rada! Dziękujemy Ci!
Widziałam wiele pięknych kadrów z Losinj - no i delfiny...
Na pewno będą to miejsca, które odwiedzimy. Jedne z tych: wysoko zlokalizowanych na liście MUST SEE.
Kamil87 napisał(a):Witam wszystkich i przedewszystkim Ciebie Minimartini .
Po jakimś miesiącu badań i poszukiwań postanowiliśmy z żoną i przyjaciólmi że jedziemy na Korcule (żonę przekonały dopiero Twoje zdjęcia ). Mamy już zarezerwowany apartament w Vela Luca (jednym z powodów tej miejscowości jest to że tam jest jedyne centrum nurkowe PADI na wyspie).
I teraz moje największe zmartwienie. Jedziemy z ekipą (6 osób) na 2 samochody. Niestety dopiero dziś sprawdziliśmy jak wygląda sprawa z promami i ku mojemu zaskoczniu ceny na nich powalają (972 kn za samochód w jedna stronę!!!-kierunek Split-Vela Luka) Gdy wybrać opcję na 2 promy cenowo taniej ale i tak 225 kn i nastepny prom 125 kn. Jak to wyglądało w waszym przypadku? Może ja tam coś nie rozumiem w tym cenniku?
Bo jeśli tak to nie wiem czy nie wybrać opcji drogowej, czyli jechać do Orebić`a drogą (co się wiąże z przejściem w Bośni i Hercegowinie). Czasowo "teoretycznie" jest szybciej niż promami ale za to 200 km więcej niż promem ze Splitu.
Może mi ktoś pomóc to wszystko wyprostować i zrozumieć?
Dziękuje bardzo i pozdrawiam.
Witam Cię serdecznie,
bardzo mi miło
Co do promów:
do - wybraliśmy opcję dwóch promów - tj. Ploče-Trpanj (32 kn/os. + 138 kn/auto) i Orebić-Dominče (16 kn/os. + 76 kn/auto).
z powrotem - płynęliśmy z V. Luki do Splitu (60 kn/os + 530 kn/auto).
Tak naprawdę przeliczając koszty paliwa - promy wcale nie wychodzą drogo. Opcja Split-Vela Luka - jest najmniej męcząca, zwłaszcza, że od razu jesteście "u siebie".
A może weźcie pod uwagę tę opcję:
http://lnp.hr/drvenik-domince-cjenik/
Pływa 12.07.-31.08.2014
Gdyby pływał, jak my jechaliśmy, na pewno byśmy go wybrali
Pozdrawiam serdecznie