W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić. [Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Mam pytanko czy ktos jechał tym tunelem jednopasmowym które są na hvarze?Słyszałam, że to spore ryzyko jechać tam ze wzgledu na drogi?Moze orientujecie sie od miejscowych czy często sa tam wypadki?Bo zastanawiam sie czy tam jechać?
w zeszłym roku w tym tunelu miała miejsce następująca historia :
jadący XC90 durny Niemiec z zapakowanymi na dachy rowerami nie przewidział że jego auto z tymi rowerami ma wysokość tira wjechał do tunelu.Jadąc bardzo wolno , po chwili stwierdził że rowery obcierają o sufit tunelu i się zatrzymał (po ok .50m od wjazdu) i zatarasował drogę w obu kierunkach. Miejscowi którzy jechali również w tunelu zaczęli biegać i krzyczeć żeby natychmiast wyłączyć silniki . Po paru minutach zrobiło się gorąco i zaczęło brakować powietrza. Wszystko zakończyło sie jednak dobrze ale ok. 40 min spędzonych w tynelu do czasu rozładowanie korka wpłynęło zle na nasze samopoczucie. W tym roku znowu jadę na Hvar i przez tynel i myślę że historia się nie powtórzy. Pozdrawiam Wszystkich
marta student napisał(a):dzieki troche sie uspokoiłam bo w przewodniku to fatalnie przedstawiają.Nawet jest przysłowie ,,Obyś zginął na drogach Hvaru''mało optymmistyczne.
To tylko przysłowie. Drogi są poprostu wąskie ale przy okazji serwują przepiękne widoki!!!
Hvar jest rewelacyjny a drogi nie stwarzają żadnego problemu!
po 32 godzinach za kierownicą przejechałem z Sucuraja do Hvaru.
Toż to połowa jadranki ( chodzi o szerokość - miejscami do 3 metrów) nad 200 metrową przepaścią. Żałuję, że nie zanotowałem tego na taśmie.
Muszę tam wrócić.