weldon napisał(a):walp napisał(a):Miałem już coś napisać, ale widzę, że dyskusja poszła innym torem, kto ma się zabić, no i przed, czy post factum.
Rodzicom współczuję bardzo. Nie oskarżam, bo nie znam szczegółów.
Ciekaw jestem, czy dzisiaj ktoś ma oprócz nich wyrzuty sumienia?
Ktoś kto widział, mógł zareagować, ale tego nie zrobił.
Mam prośbę, to nie HP i nie miejsce tutaj na taką dyskusję.
Ważne, żeby nikomu się nic nie stało i ważne, żeby reagować w odpowiedni sposób.
Jak macie jakieś pomysły jak to zrobić, jak obniżać temperaturę w samochodzie na postojach, co zrobić, jak padnie klima, jak wybić szybę w samochodzie, jak odpowiednio obniżyć temperaturę ciała osoby z szokiem termicznym, to zapraszam do dyskusji, natomiast bicie piany prosiłbym przenieść w jakieś bardziej odpowiednie miejsce.
Czy to jest prośba tylko do mnie? Bo nie zauważyłem, żeby ktokolwiek z przedmówców odniósł się bezpośrednio do kwestii przez Ciebie wymienionych.
Rzeczywiście nie zauważyłem, że temat nie jest w HP, za co przepraszam.
Jeżeli chodzi o osobę zamkniętą w nagrzanym samochodzie, to nie ulega ona szokowi termicznemu,
bo ten ma miejsce wówczas, gdy silnie nagrzany organizm poddany zostanie gwałtownemu schłodzeniu.
W przypadku szoku termicznego, pierwsza pomoc wygląda następująco:
Ponieważ zmienia się szybkość oddawania ciepła przez skórę, dlatego celem pierwszej pomocy jest ogrzanie poszkodowanego, by ustabilizować temperaturę wychłodzonego organizmu.
W tym celu ratowanego jak najszybciej należy przenieść w miejsce osłonięte od wiatru, ciepłe i suche.
Następnie stopniowo zacząć go ogrzewać. Należy jak najszybciej zdjąć przemoczone ubranie i łagodnie ogrzewać plecy, szyję, głowę. Ofiarę szoku termicznego należy odizolować od zimna, dlatego najlepiej przykryć ją kocem. Następnie powinno nastąpić powolne, samoistne ogrzanie się ciała.
Jeżeli chodzi o wybicie szyby w samochodzie, to ręką tego nie zrobimy.
Jeśli mamy w pobliżu swój samochód, możemy użyć jakiegoś ciężkiego narzędzia, bądź gaśnicy.
Myślę, że mało kto wozi ze sobą specjalny młoteczek. Jak nie ma nic, to szukamy kamienia itp.
Zgodnie z prawem RP można uszkodzić cudze mienie celem ratowania zdrowia i życia ludzkiego.
Jeśli mamy taką możliwość powinniśmy ubrać okulary i rękawiczki ochronne.
Stajemy bokiem do pojazdu. Pamiętamy, że wybijamy szybę zawsze tam, gdzie nie ma poszkodowanych. Najlepiej za poszkodowanym, tak, aby odłamki nie poraniły dodatkowo poszkodowanego.