Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie zapomnijcie ciepłych rzeczy, kaloszy i innych

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dopalacz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dopalacz » 21.06.2009 08:06

Witam,

Mit pięknej, gwarantowanej, wymarzonej pogody w Chorwacji został bezpowrotnie obalony. Nikt się nie spodziewał takiego obrotu sprawy w zakresie pogody. Ludziska (w tym również ja), którzy wywalili grube pieniądze za wymarzony urlop w Chorwacji są załamani.

Jeżdżę do Chorwacji od 9 lat i to co spotkało mnie w tym roku, przekracza wszelkie (te gorsze) wyobrażenia o pogodzie. Od 19 czerwca (dzisiaj 21) w środkowej Chorwacji (okolice Zadaru), pogoda żywcem przypomina naszą "ukochaną" kapryśną z okolic Bałtyku.

Np. wczoraj średnia temperatura dzienna to UWAGA: 16 stopni, przy 25 stopniach temperatury morza. Niebywałe prawda?

Najgorsze, że nic i nikt nie zapowiada rychłej poprawy pogody. Nawet fachowcy w chorwackiej TV, są w wielkim zakłopotaniu, zapowiadając pogodę.

Niezadowolenie wczasowiczów potęguje, rzęsiście padający deszcz, mocno grzmiące burze i przenikliwie zimny wiatr, jak na tutejsze warunki.

Gdyby chcieć podsumować to co się tu dzieje, trzeba jasno i wyraźnie napisać: MIT O GWARANTOWANEJ POGODZIE PADŁ.

I nie są to słowa nad wyraz wielkie, jeżdżę tutaj od 9 lat i takich cudów pogodowych nie widziałem nigdy, a jeździłem w różnych porach.

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :) Pogoda przyczyni się w końcu do tego, że zacznę zwiedzać wszystko wokół, bo do tej pory to człowiek leniwie poruszał się tylko wokół własnej osi (własnego ośrodka) :)

W razie potrzeby jestem do Waszej dyspozycji, gdyby ktoś chciał np. zapytać czy brać kalosze lub ciepłe rzeczy, odpowiem krótko: Brać rzeczy jak nad polski Bałtyk.

P.S. ja już zamówiłem kuriera z Polski, bo klasycznie wziąłem tylko diwe koszulki i klapki z tych koniecznych :)

Na koniec wklejam zdjęcie prosto z Zadaru:
Obrazek

A tu link do tego co piszą Chorwaci o tym co się dzieje z pogodą:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/olujno-nevrijeme-zahvatilo-hrvatsku-u-medulinu-pijavica-u-zadru-poplava/438621.aspx
Ostatnio edytowano 21.06.2009 08:33 przez dopalacz, łącznie edytowano 1 raz
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 21.06.2009 08:30

IDZE, IDZE BAJOKU :D

[-X

Wczoraj, ok. godz. 18.30...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I dzisiaj, ok. godz. 4.50...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

=D>
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.06.2009 09:14

Dopalacz ..... faktycznie, masz wczasy "niezapomniane". :(
Ale głowa do góry .... będzie lepiej (tak myślę)

ps.
.... byłbym zapomniał. W takim razie zaoszczędzisz. Jak pogoda paskudna to i zapłata za lokum mniejsza. Przecież pojechałeś tam "z gwarancją" dobrej pogody. Nie ma pogody- nie ma pieniedzy.

To byłby chyba niezły pomysł jakby tak związać zapłatę z pogodą.
Obecnie to turysta "traci" a Chorwat i tak zarabia.
Niesprawiedliwe. :!: :wink:
zan1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zan1 » 21.06.2009 09:22

Mit pięknej, gwarantowanej, wymarzonej pogody w Chorwacji został bezpowrotnie obalony. Nikt się nie spodziewał takiego obrotu sprawy w zakresie pogody. Ludziska (w tym również ja), którzy wywalili grube pieniądze za wymarzony urlop w Chorwacji są załamani.

Wiem, widzę i ja też jestem tym wszystkim załamany. Wybieramy się do Chorwacji we wtorek do zivogosce i jak patrze na pogode juz od 3 tygodni mam załamkę -co to sie dzieje. Wcześniej jak jeździłam do cro było upalnie, duszno i.... ach szkoda pisać i się denerwować. Mam nadzieję że jak jestem bliżej Dubrownika to pogoda będzie ładna -ale powoli moja nadzieja umiera. Ludziska ci co przyjechaliście już z cro DAJCIE ZNAĆ jak tam teraz jest :(((
Biało-czerwony
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Biało-czerwony » 21.06.2009 09:37

IDZE, IDZE BAJOKU

[-X

Wczoraj, ok. godz. 18.30...

Plumek, możesz powiedzieć, gdzie zrobiłaś te zdjęcia.... molim.
Nie poznaję miejsca.....[/quote]
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.06.2009 09:39

Mniemam, że za 2-3 dni wszystko wróci do normy. W te bardziej pochmurne, czy deszczowe dni można pozwiedzać okolicę - przecież non stop to chyba nie pada.

Z moich prywatnych obserwacji wynika, że "najpewniejsza pogoda" (cokolwiek to znaczy :wink:) jest w cro od początku lipca do końca pierwszej dekady września - aktualna sytuacja zdaje się to potwierdzać.

Pozdrawiam wszystkich wypoczywających w Chorwacji i życzę dużo słonka.
klodi
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) klodi » 21.06.2009 09:53

Boże! Nie zazdroszczę pogody. Pocieszę Cię, że zdjęcia masz fantastyczne. Dobrze, że my wykupiliśmy apartamenty od 1 sierpnia. Powodzenia życzę i uśmiechu. :D :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 21.06.2009 09:54

Rafał K napisał(a):Z moich prywatnych obserwacji wynika, że "najpewniejsza pogoda" (cokolwiek to znaczy :wink:) jest w cro od początku lipca do końca pierwszej dekady września - aktualna sytuacja zdaje się to potwierdzać.

Nie reguła .... choć generalnie zgodziłbym się z tą oceną. W 2007 r. początek września był taki jak dziś mają w Chorwacji.
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 21.06.2009 09:54

Fotogenicznie jest!
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 21.06.2009 10:02

jotem napisał(a):Fotogenicznie jest!

Jak zawsze :lol:

PZDR
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 21.06.2009 10:04

No ale.... zamiast nudnego błękitu :wink:
mamy dramatyczne niebiosa :D
patart
Odkrywca
pogoda

Nieprzeczytany postnapisał(a) patart » 21.06.2009 10:15

"dopalacz" bądź dobrej myśli, tez tak kiedyś miałem, pogoda wróci na bank ! tym bardziej ze dzisiaj wyjeżdżamy do Omis ! :D
dopalacz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) dopalacz » 21.06.2009 10:30

Nic dodać nic ująć .... właśnie zaczęło ponownie lać w Zadarze.

Już nawet odpada forma aktywnego zwiedzania, bo niby jak i po co? Skoro teraz zwiedzanie to nic innego niż walka z lejącym się żarem, ale niestety nie słońca lecz deszczu.

Klika spostrzeżeń z podróży.

Klasyka, czyli jeden wielki korek od granicy AUT-SLO aż do miejsca przeznaczenia, czyli Zadaru.

Paliwo hmm, ja jechałem przez Niemcy, Austrię, Słowenięi ceny wyglądają tak:
Niemcy: PB 95 - 1,42 EURO
Austria: PB 59 - 1,35 EURO
Słowenia: PB - 1.06 EURO i to jest hit na tej trasie.
Chorwacja: 7.68 KUNA (około).

I tyle na tą chwilę informacyjek, gdyby dalej lało, to napiszę coś wiecęj, bo co tutaj innego robić jak nie klikać :)
vazyl
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) vazyl » 21.06.2009 10:36

Biało-czerwony napisał(a):Plumek, możesz powiedzieć, gdzie zrobiłaś te zdjęcia.... molim.
Nie poznaję miejsca.....

Z przed Villi Djenka 8)
KevinTworog
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) KevinTworog » 21.06.2009 10:58

Ja bede w CRO w Splicie od 26 czerwca. Myśle że pogoda sie unormuje
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies