Witam,
Mit pięknej, gwarantowanej, wymarzonej pogody w Chorwacji został bezpowrotnie obalony. Nikt się nie spodziewał takiego obrotu sprawy w zakresie pogody. Ludziska (w tym również ja), którzy wywalili grube pieniądze za wymarzony urlop w Chorwacji są załamani.
Jeżdżę do Chorwacji od 9 lat i to co spotkało mnie w tym roku, przekracza wszelkie (te gorsze) wyobrażenia o pogodzie. Od 19 czerwca (dzisiaj 21) w środkowej Chorwacji (okolice Zadaru), pogoda żywcem przypomina naszą "ukochaną" kapryśną z okolic Bałtyku.
Np. wczoraj średnia temperatura dzienna to UWAGA: 16 stopni, przy 25 stopniach temperatury morza. Niebywałe prawda?
Najgorsze, że nic i nikt nie zapowiada rychłej poprawy pogody. Nawet fachowcy w chorwackiej TV, są w wielkim zakłopotaniu, zapowiadając pogodę.
Niezadowolenie wczasowiczów potęguje, rzęsiście padający deszcz, mocno grzmiące burze i przenikliwie zimny wiatr, jak na tutejsze warunki.
Gdyby chcieć podsumować to co się tu dzieje, trzeba jasno i wyraźnie napisać: MIT O GWARANTOWANEJ POGODZIE PADŁ.
I nie są to słowa nad wyraz wielkie, jeżdżę tutaj od 9 lat i takich cudów pogodowych nie widziałem nigdy, a jeździłem w różnych porach.
Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło Pogoda przyczyni się w końcu do tego, że zacznę zwiedzać wszystko wokół, bo do tej pory to człowiek leniwie poruszał się tylko wokół własnej osi (własnego ośrodka)
W razie potrzeby jestem do Waszej dyspozycji, gdyby ktoś chciał np. zapytać czy brać kalosze lub ciepłe rzeczy, odpowiem krótko: Brać rzeczy jak nad polski Bałtyk.
P.S. ja już zamówiłem kuriera z Polski, bo klasycznie wziąłem tylko diwe koszulki i klapki z tych koniecznych
Na koniec wklejam zdjęcie prosto z Zadaru:
A tu link do tego co piszą Chorwaci o tym co się dzieje z pogodą:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/olujno-nevrijeme-zahvatilo-hrvatsku-u-medulinu-pijavica-u-zadru-poplava/438621.aspx