Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie zapomnijcie ciepłych rzeczy, kaloszy i innych

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 22.06.2009 14:41

Plumek napisał(a):
zlybanan napisał(a):a tu kamerka z Bol więc dobry pogląd na pogodę w rejonie Makarskiej:
http://www.bol.hr/kamera2.html

No raczej nie bardzo "w rejonie", bo kompletnie w przeciwnym kierunku :(

No raczej :P
Bo w kierunku ...Hvaru... :)
Ale pozdrawiamy Makarską Rivijerę :)
joasiasok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) joasiasok » 22.06.2009 14:43

Macie rację, morze cieplutkie, tylko dla dzieciaków to już nie tak fajnie....Ehhh... Oby przeszło w końcu to paskudztwo!
Marcin-1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marcin-1 » 22.06.2009 16:01

woka napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):....i wiało do tego stopnia, że tunel sv.Rok był zamknięty.

Tak z ciekawości. Jaki to wpływ na ten tunel ma wiatr :?:

Tunel ten zawsze zamykają jeśli wieje, kiedyś gdy z niego wyjechałem w stronę Splitu ograniczenie predkości było do 30 km/h, a autem rzucało po całej drodze. 02.06.2009 tunele też były zamknięte, więc nad Adriatyk dojechałem starą drogą (sznurek samochodów, średnia predkość 40 km/h).
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 22.06.2009 16:16

woka napisał(a):
Lubuszanin napisał(a):....i wiało do tego stopnia, że tunel sv.Rok był zamknięty.

Tak z ciekawości. Jaki to wpływ na ten tunel ma wiatr :?:

Zapytaliśmy o to przy zjeździe z autostrady Pana w budce, a on odpowiedział, że "Bora, Bora" coś w tym sensie...
blubaj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) blubaj » 22.06.2009 16:18

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Plumek napisał(a):
zlybanan napisał(a):a tu kamerka z Bol więc dobry pogląd na pogodę w rejonie Makarskiej:

przecież to rzut beretem - niebo w rejonie Makarskiej będzie takie samo :)
zan1
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zan1 » 22.06.2009 16:46

to co na słońce w rejonie Makarskiej chyba na najbliższy tydzień nie ma co liczyć ? Bo każdy co innego pisze? A prognozy inne i kamerki co innego. Nic nie pozostaje , jak sie spic- chyba to pozostaje tylko tym co sie wybieraja w najbliższych dniach :(
who
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) who » 22.06.2009 17:08

krakusowa
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakusowa » 22.06.2009 17:10

zan1 napisał(a): Nic nie pozostaje , jak sie spic- chyba to pozostaje tylko tym co sie wybieraja w najbliższych dniach :(
Jak się spijesz to nie pojedziesz :D , lepiej na miejscu w CRO się napić. :wink:
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2009 17:23

zlybanan napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
Plumek napisał(a):

przecież to rzut beretem - niebo w rejonie Makarskiej będzie takie samo :)

Aaaa niekoniecznie :)

Czasem w Drveniku ulewa i wiater, a w mojej wiosce (8 km) słoneczko :D Góry z jednej strony, wyspy z drugiej robią swoje ;)
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2009 17:25

zan1 napisał(a):to co na słońce w rejonie Makarskiej chyba na najbliższy tydzień nie ma co liczyć ? Bo każdy co innego pisze? A prognozy inne i kamerki co innego. Nic nie pozostaje , jak sie spic- chyba to pozostaje tylko tym co sie wybieraja w najbliższych dniach :(

Ale co tu jest do pisania. Obejrzyj stronę, którą Kasia podała: http://prognoza.hr/karte.php?id=ecmwf&param=cro&it=3

Aktualnie przestało padać, Hvar widać jak na wyciągniecie ręki, Peljesac też pięknie wygląda, widać tam już ładne niebo, a na zachodzie całkiem jasne niebo :)
Bert
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bert » 22.06.2009 17:32

Igrane, Makarska...aktualnie zaczyna się przejaśniać po całym dniu lania...Już mnie krew zalewa,bo nie po to się tu tłukłem 1200km...
claude
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) claude » 22.06.2009 17:38

Moze widac Hvar ale generalnie to chwilowo slabo to wyglada
http://www.meteoonline.pl/webcam/Europa ... ar/4156015
Brodaty48
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brodaty48 » 22.06.2009 17:44

dopalacz napisał(a):Witam,

Mit pięknej, gwarantowanej, wymarzonej pogody w Chorwacji został bezpowrotnie obalony. Nikt się nie spodziewał takiego obrotu sprawy w zakresie pogody. Ludziska (w tym również ja), którzy wywalili grube pieniądze za wymarzony urlop w Chorwacji są załamani.

Jeżdżę do Chorwacji od 9 lat i to co spotkało mnie w tym roku, przekracza wszelkie (te gorsze) wyobrażenia o pogodzie. Od 19 czerwca (dzisiaj 21) w środkowej Chorwacji (okolice Zadaru), pogoda żywcem przypomina naszą "ukochaną" kapryśną z okolic Bałtyku.

Np. wczoraj średnia temperatura dzienna to UWAGA: 16 stopni, przy 25 stopniach temperatury morza. Niebywałe prawda?

Najgorsze, że nic i nikt nie zapowiada rychłej poprawy pogody. Nawet fachowcy w chorwackiej TV, są w wielkim zakłopotaniu, zapowiadając pogodę.

Niezadowolenie wczasowiczów potęguje, rzęsiście padający deszcz, mocno grzmiące burze i przenikliwie zimny wiatr, jak na tutejsze warunki.

Gdyby chcieć podsumować to co się tu dzieje, trzeba jasno i wyraźnie napisać: MIT O GWARANTOWANEJ POGODZIE PADŁ.

I nie są to słowa nad wyraz wielkie, jeżdżę tutaj od 9 lat i takich cudów pogodowych nie widziałem nigdy, a jeździłem w różnych porach.

Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :) Pogoda przyczyni się w końcu do tego, że zacznę zwiedzać wszystko wokół, bo do tej pory to człowiek leniwie poruszał się tylko wokół własnej osi (własnego ośrodka) :)

W razie potrzeby jestem do Waszej dyspozycji, gdyby ktoś chciał np. zapytać czy brać kalosze lub ciepłe rzeczy, odpowiem krótko: Brać rzeczy jak nad polski Bałtyk.

P.S. ja już zamówiłem kuriera z Polski, bo klasycznie wziąłem tylko diwe koszulki i klapki z tych koniecznych :)

Na koniec wklejam zdjęcie prosto z Zadaru:
Obrazek

A tu link do tego co piszą Chorwaci o tym co się dzieje z pogodą:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/olujno-nevrijeme-zahvatilo-hrvatsku-u-medulinu-pijavica-u-zadru-poplava/438621.aspx

Witam, dostałem przed chwilą sms-ka z okolic Trogiru. Pogoda ponoć taka sobie, nie ma skwaru ale kąpać się można.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2009 17:51

Bert napisał(a):Igrane, Makarska...aktualnie zaczyna się przejaśniać po całym dniu lania...Już mnie krew zalewa,bo nie po to się tu tłukłem 1200km...

Mnie by krew zalewała, jakbym pojechała na urlop i z powodu braku pięknej pogody nie umiała sobie znaleźć zajęcia...
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 22.06.2009 17:53

claude napisał(a):Moze widac Hvar ale generalnie to chwilowo slabo to wyglada
http://www.meteoonline.pl/webcam/Europa ... ar/4156015

A ja się nie znam na Hvarze, ale dla mnie to jest Korcula :(

Poza tym weź pod uwagę, że słońce o tj porze raczej chyli sie już za horyzont i wielkich jasnośći nie ma.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie zapomnijcie ciepłych rzeczy, kaloszy i innych - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone