Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie zapomnijcie ciepłych rzeczy, kaloszy i innych

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Adam.B
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam.B » 25.06.2009 14:25

troszkę cie zastawiam dlaczego takiego tematu nie było rok temu w Czerwcu ? przecież patrząc na historię Pogody z 2008 i 2009 Czerwiec

2008

14 dni deszczowych

http://www.wunderground.com/history/air ... atename=NA

2009

Narazie 9

http://www.wunderground.com/history/air ... atename=NA

więc... nie wiem co mam myśleć....
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 25.06.2009 15:20

Adam.B napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):
woka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):No, to jeszcze po zachodzie słońca i w nocy skonfrontujmy.

Tak z ciekawości, możemy, ale Kasia nie każ mi mierzyć o północy ... już śpię. :wink:
Teraz, nadal w cieniu godz. 14.25 ... 31,5 C ( z tym że duchota i parno).

W Pl może być 30 st, u nas wystarczy, że będzie w cieniu 25 st i i tak będzie cieplej niż w Pl przy 30...Taka prawda. Tutaj zupełnie inaczaj świeci słońce i inaczej ogrzewa powietrze. Nie ma co porównywać. Naprawdę.

wczoraj acuwether pokazywało wszystko tak pięknie od 30 .. dzisiaj odpalam kompletnie co innego , hm jutro pewnie znowu co innego ;| , Kasia Ogrzeje się trochę do 3 sierpnia i Jadran troszkę sie ociepli ? ;d

http://www.accuweather.com/world-foreca ... |&metric=1

Adriatykowi wystarczą 3, 4 dni by jego temperatura podniosła się lub spadła o kilka stopni.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 25.06.2009 16:48

woka napisał(a):
Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):No, to jeszcze po zachodzie słońca i w nocy skonfrontujmy.

Tak z ciekawości, możemy, ale Kasia nie każ mi mierzyć o północy ... już śpię. :wink:
Teraz, nadal w cieniu godz. 14.25 ... 31,5 C ( z tym że duchota i parno).

Kasia ..... nie mierzę żadnej temperatury :!: zapeszyłem i "ciemnosci egipskie" nadeszły nad stolicę podkarpacia. Ochłodziło się i zaraz nieźle lunie, chmury - bardzo nieładne. ..... idę szukać kota.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.06.2009 17:21

W Dingač drugi dzień słońce... :)
jotem
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jotem » 25.06.2009 17:52

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a):W sobotę lunęło dopiero pod wieczór, niedziela od samego rana była pogodna i baaardzo ciepła, dopiero po 16 zaczęło padać i padało do północy; poniedziałek był pochmurny, ale padało tylko późnym popołudniem; we wtorek rzeczywiście popadywało z przerwami prawie cały dzień; środa była ciepła, wieczorem zaczęło siąpić, ale noc była bardzo pogodna i gwieździsta...Dziś od samego rana bardzo pogodnie i z każdą godziną coraz cieplej...

podsumujmy:
sobota - deszcz
niedziela - deszcz
poniedziałek - deszcz
wtorek - deszcz
środa - deszcz

Tylko wtorek padało cały dzień z niewielkimi przerwami, w pozostałe dni, częśc dnia pogodna, a częśc deszczowa w różnym nasileniu.
Załóżmy, że ktoś przyjechał w piątek - zwykle popołudniu, i ma tylko tydzień urlopu... to... czy może zaliczyć pogodę w czasie swojego pobytu w Chorwacji za udaną??? Moim zdaniem średnio.... bo wynika, że tylko dziś (czwartek) jest całkowicie bezdeszczowy.
Oczywiście, że jeśli nie padało cały dzień, to można się jakoś zająć np zwiedzając okolicę. Tyle, że bądźmy szczerzy 95% ludzi wybiera Chorwację nie ze względu na walory "zwiedzaniowe", a jednak ze względu na klimat i ciepłe morze, choćby dlatego, że tego nie mamy w ojczyźnie. Tak więc nie widzę specjalnie przesady w narzekaniu, zwłaszcza, jeśli ktoś pojechał na tydzień.... a jak wynika z wątku nie wszystkim tak dopisało szczęście jak odpoczywającym na Hvarze.
Trochę bez sensu są próby łagodzenia nastrojów ze strony mieszkańców Chorwacji - przecież
to nie Wasza wina, że pada, że zimno, że cośtam i chyba nikt przy zdrowych zmysłach nie rozpatruje fochów pogody w ten sposób, obarczając kogokolwiek winą 8) .
Jest jak jest i trudno z tym walczyć. Jak wynika z wątków zeszłorocznych sytuacja gorszej pogody w czerwcu powtarza się po raz 3 z rzędu - chyba wielu wyciągnie z tego wnioski na przyszłość :wink:
Tylko skąd pewność, że pogoda w przyszłości nie wytnie...innego numeru? :twisted:

Wyjeżdżającym na dniach pozostaje życzyć świetnej wymarzonej pogody i cieplutkiej wody w Jadranie. A wyjeżdżającym póxniej, lub....dużo później, aby ta prawdziwie letnia chorwacka pogoda się utrzymała:)
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 25.06.2009 18:33

jotem napisał(a): Jak wynika z wątków zeszłorocznych sytuacja gorszej pogody w czerwcu powtarza się po raz 3 z rzędu - chyba wielu wyciągnie z tego wnioski na przyszłość :wink:

Hmm w zeszlym roku byłem w Hr od 18.06 do 05 lipca i jakoś kiepskiej pogody nie zauważyłem ;)
Regułą w okresie od czerwca do września jest brak reguły, zawsze się takie przerwy w gorączce zdarzały, zawsze tez Chorwaci mówią wtedy, że to niespotykane i wogole pierwszy raz latem pada :lol:
Ryzyko w cropogodowej ruletce jest oczywiście nieporównywalnie mniejsze niż w naszym pięknym kraju ale trzeba mieć świadomość, że to jednak Europa a nie Afryka.
Trzeba mieć trochę szczęścia albo na dobrą pogodę zasłużyć ;) Ja na bodaj 10 wyjazdach do cro deszczowe dni policzyć mogę na palcach jednej ręki, może dlatego że nigdy nie jeżdżę w sezonie :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.06.2009 19:39

A my tam jedziemy po ósmym lipca i pogoda słoneczna ma być... :lol: ...a jak nie będzie słoneczna, to sobie odrobimy zaległości w spaniu :wink: :lol: ...zwiedzanie przy pochmurnym może być...a jak nie będzie wody w okolicach min. 22 st. to będziemy zawiedzeni :cry: ...a że będzie cirka 22 i wyżej, to jesteśmy pewni....czyli wracając do początku...i tak będzie ok :lol: :lol:
Luzik...luzik...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.06.2009 20:12

Ja jadę dopiero 30 sierpnia, więc stres zacznie się gdzieś od 15,08 :D
iro
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) iro » 25.06.2009 23:07

W ubiegłym roku byliśmy od 6.06 do 20.06 i pogoda była wspaniała- 2 dni lekkiej mżawki. W tym roku byliśmy od 5.06 do 19. 06 pogoda też była wspaniała. W sobotę wyjezdżaliśmy w potokach deszczu. Jedziemy jeszcze raz we wrześniu i mamy nadzieję że trafimy również na tak wspaniałą pogodę. :lol:
szaraczek1985
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) szaraczek1985 » 26.06.2009 08:36

Czy pogoda na lądzie znacznie różni się o od pogody na wyspach ?? słyszałam że na wyspie zazwyczaj jest chłodniej i bardziej deszczowo ?? Z tego co tu czytam to jest to całkiem prawdopodobne ? Pytam tych którzy już w Chorwacji byli i na wyspie i na lądzie :?: pozdrawiam
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.06.2009 08:44

szaraczek1985 napisał(a):słyszałam że na wyspie zazwyczaj jest chłodniej i bardziej deszczowo ??

Z moich obserwacji wynika coś wręcz przeciwnego :roll: może i goręcej nie jest ale pogoda na wyspach wydaje się ładniejsza, często nad górami i lądem zbierają się chmury a nad morzem i wyspami świeci słońce......... ale ja bywałem tylko poza sezonem i może to nie miarodajna opinia.......
fota
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fota » 26.06.2009 09:07

kulka53 napisał(a):
szaraczek1985 napisał(a):słyszałam że na wyspie zazwyczaj jest chłodniej i bardziej deszczowo ??

Z moich obserwacji wynika coś wręcz przeciwnego :roll: może i goręcej nie jest ale pogoda na wyspach wydaje się ładniejsza, często nad górami i lądem zbierają się chmury a nad morzem i wyspami świeci słońce......... ale ja bywałem tylko poza sezonem i może to nie miarodajna opinia.......

Mam takie same odczucia. Wydaje mi się, że jest dużo racji w tym co piszesz.
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 26.06.2009 09:25

fota napisał(a):
kulka53 napisał(a):

Mam takie same odczucia. Wydaje mi się, że jest dużo racji w tym co piszesz.

statystyki

8O
witia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) witia » 26.06.2009 10:48

szaraczek1985 napisał(a): słyszałam że na wyspie zazwyczaj jest chłodniej i bardziej deszczowo ??

To pewnie o Wyspach Brytyjskich :) :) :)
Ja w Chorwacji doświadczyłem czegoś wręcz przeciwnego. Podczas mojego pobytu na wyspie, moi znajomi przebywali na lądzie. Dwa razy zdarzyło się, że mieli gorszą pogodę ( parę dni pochmurnych, trochę deszczu). Gdzieś czytałem "naukowe" wytłumaczenie tego faktu. Nie będę przytaczał, bo jako "niefachowiec" mógłbym coś pokręcić :)

Pozdrawiam
Maciej
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Maciej » 26.06.2009 10:52

Cechą wysp jest większa łagodność klimatu, mniejsze róznice temperatur między dniem a nocą. W HR i na południu Europy lata sa mniej deszczowe, a zimy bardziej niż na lądzie. JAk w Sibeniku jest np. 35 stopni to na Hvarze będzie raczej max 30.
Wieczorki cieplejsze np. we wrześniu etc Generalnie klimat lepszy na wakacje jak i na codzień ale to ostatnie musi potwierdzić Kasie bo ja całego roku na wyspie nie spędziłem ;) Natomiast crowakacje w 70 procentach to wyspy :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie zapomnijcie ciepłych rzeczy, kaloszy i innych - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone