Re: Nie tak miało być ... czyli Lokva i okolice - 2019 - Mic
Dubrownik, Dubrownikiem, ale w okolicy jest jeszcze jedno miejsce, które należy odwiedzić. Należy, jest oczywiście według mnie, ale powinno się je zobaczyć. Bo oglądany efekt tego co się stało, nie jest sprzed iluś tam lat, z jakichś zamierzchłych dziejów.
To się stało ... chwilę temu.
Kupari
Tak sobie myśląc po fakcie już, że chyba podświadomie najbardziej liczyłem na to miejsce planując wycieczkę do Dubrownika. Tam wiedziałem w sumie wszystkiego co się można spodziewać.
Tutaj niczego. Ani tego co zostawia to miejsce w człowieku.
Droga z góry Srd, do Kupari to mniej więcej 10 km, co prawda jedziemy po południu w korku, ale jakieś 20 min i jesteśmy na miejscu. Wjeżdża się spokojnie na teren dawnych hoteli, bez problemu, droga jest asfaltowa, w dobrym stanie. Parkujemy wśród wielu samochodów tam gdzie zielona kreska. Niebieska kreska to plaża - Żona poszła z dziećmi posiedzieć na, ja "dostałem" chwilę tylko dla siebie. Odwiedzany przeze mnie hotel, to ten w czerwonym kółku.
Aparat w dłoń, idziemy ... Pierwszy szok, taki w ogóle to taki, że nie ma żadnych zakazów wejścia. Są ostrzeżenia wysprajowane na murach, czy podłogach, ale poza tym nic. Wszystko otwarte
Więc są darmowe atrakcje w Chorwacji
Włączam mój uśpiony tryb urbex, nic nie dotykam, as is = as was, jedynym śladem mojej obecności ma być zrobione zdjęcie ...
Widok na tyły hotelu
Przechodzimy przez porośnięte bluszczem patio
W środku jest pusto, nikogo nie ma. Wiecie, zaczyna wyobraźnia pracować, jak ktoś wyjdzie zza winka i poprosi grzecznie bym oddał aparat i spier... to skwapliwie to uczynię ... Ale spokojnie. Słysze głosy innych ludzi, po pewnym czasie okazuje się, ze bardzo dużo osób chodzi po budynku. Uspokajam się.
Wchodze w prawo, to chyba była kiedyś sala jadalna, jest bardzo duża. Wrażenie robi podłoga, w sporej części nadal z płytek kamiennych w dobrym stanie, jakie cały czas się spotyka w tego typu miejscach ...
Widok na środek hotelu. Jest w kształcie kwadratu, dookoła są wysokie mury
Rzut oka za siebie
Sala z drugiej strony
Schody na dół
Widok na zatokę umarłych hoteli ... Staję, zanim zrobiłem zdjęcia, patrzę i ... podziwiam. Widok przepiękny. Próbuję sobie wyobrazić, jaki musiał być tu luksus te 30-40 lat temu. Ten widok widziało wtedy bardzo niewielu ludzi. Z góry na zatokę, kolor wody obłędny, góry w tle ...
To zestawienie piękna przyrody z horrorem wojny robi piorunujące wrażenie.
pozdrawiam, Michał