Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nie rozumiem- karty płatnicze..

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 08.05.2010 20:16

Tomasz61 napisał(a): ... ale czy każdy ma czas i chęci do wykłócania się, czy każdy zwraca uwagę co przychodzi w wyciągach? ...

Trzeba sprawdzać wyciągi. Czasami zdarzają się zwykłe błędy, nie wynikajace z celowego działania banku. Operacji w ciągu miesiaca nie ma znów tak wiele, można je sprawdzić. Przecież to nie wyciągi firmowe.
Ja nie odpuszczam nawet 5 zł :P

Pozdrawiam serdecznie
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 08.05.2010 20:54

krutom napisał(a):[
Ja nie odpuszczam

Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie.
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 08.05.2010 21:34

Im więcej czytam tym mniej wiem.
Byłem już kilka razy za granicą, ale nigdy nie używałem karty, tylko wymieniałem kasę na walutę kraju do którego jechałem.
Zawsze jeździłem sam i mogłem przewidzieć wydatki.
Teraz jadąc z rodziną na wakacje wydatków nie da się przewidzieć.
Tak sobie myślę że część kasy wezmę w Euro, a w miarę możliwości będę płacił kartą. Mam kartę Maestro, a nie kredytową i z tego co wyczytałem to czasami może nie zadziałać.
Tylko najbezpieczniejszym rozwiązaniem byłoby wziąć tyle kasy, żeby wystarczyło na cały pobyt.
No i się chyba jeszcze taki nie urodził żeby wszystko wiedział i przewidział.
Leszek W
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek W » 09.05.2010 07:47

Oprócz karty weź złotówki - ja tak robię - co zostaje wraca do kraju bez przewalutowań. Kurs wymiany w BANKACH zawsze był korzystny. Euro mam tylko na apartament (kwota do przewidzenia) plus coś na nieprzewidziane sytuacje (biorę zwykle 500 €). W sklepach, za paliwo płacę kartą, kuny mam z wymiany złotówek - jak zaczyna brakować - to do banku. Co roku wraca z nami około 300 kn - zalążek na następny rok - nie ma problemu z opłatami na bramkach w drodze na południe :D
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 09.05.2010 18:06

Jadę do małej miejscowości i najbliższy bank lub poczta są 5 km od wioski, a więc szybka wymiana nie wchodzi w grę.
Najwyżej trzeba będzie wskoczyć w brykę i pogonić trochę kucyki.
Stąd też moje dylematy odnośnie kasy, bo w małej wiosce na pewno nie zapłacę kartą i nie wymienię nic na miejscu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.05.2010 18:08

Chyba robisz jakieś plany na miejscu i wiesz mniej więcej ile Ci trzeba... Ze ściany bierzesz 1500 kun na raz i na jakiś czas wystarczy... :)
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 09.05.2010 20:52

rysiek_r74, no widzisz, bankomat masz zaledwie 5km od wioski, więc po problemie, bo to praktycznie na miejscu :)
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 09.05.2010 20:55

Macie racje.
Problemu nie ma tylko wątpliwości.
Zawsze kasę brałem z kraju i nie było opcji aby jej nie starczyło.
A tu czytam, że najlepiej wziąć Euro na nocleg, a resztę ze ściany.
Po prostu lubię mieć wszystko zapięte na ostatni guzik i nie mieć problemów.
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 17.05.2010 18:16

rysiek_r74 napisał(a):Macie racje.
A tu czytam, że najlepiej wziąć Euro na nocleg, a resztę ze ściany.

Bo taka jest prawda. Robię tak od 2002 roku, czyli odkąd pierwszy raz pojechałem do Cro. Nigdy nie zdarzyło się, żeby jakiś problem wystąpił.

rysiek_r74 napisał(a):Po prostu lubię mieć wszystko zapięte na ostatni guzik i nie mieć problemów.

Nie powinieneś mieć problemów w systemie "euro na noclegi i reszta ze ściany". W ostatnich miesiącach tak się złożyło, ze miałem kilka wyjazdów zagranicznych (Wlk.Brytania, Austria, Włochy, znowu Austria) i na żaden z tych wyjazdów nie wziąłem ani centa obcej waluty. I czy to na lotnisku, czy w jakiejś przejeżdżanej po drodze miejscowości zawsze się znalazł jakiś bankomat, który wypłacał pieniądze.

mar00ha
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 22.05.2010 20:55

rysiek_r74 napisał(a): najlepiej wziąć Euro na nocleg, a resztę ze ściany.

Zależy kartą którego banku wypłacasz ze ściany. Taki chyba Alior Bank ma bezpłatne bankomaty na całym świecie. Ja mam kartę PKO BP (Visa Electron) i prowizja za wypłatę z bankomatu za granicą wynosi kilkanaście złotych. Nie wspomnę że operatorzy kredytowych, wypukłych Visy lub Master Card żądają jeszcze więcej. Wypłacić tak kilka, kilkanaście razy i uzbiera się niezła sumka. Myślę że przed wyjazdem warto zajrzeć do "tabeli opłat i prowizji" swojego banku aby rozwiać wszystkie wątpliwości. Ja chyba zostanę przy wariancie: Euro na nocleg, trochę drobnych z krajów tranzytowych (obiad), troszkę Kun a resztę to złotówki które wymienię na miejscu w banku na kuny. Nie stracę na podwójnym przewalutowaniu a tam gdzie będzie możliwość zapłacić kartą to jej użyję. Pozdrawiam.
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 25.05.2010 05:37

podszywacz napisał(a):Wypłacić tak kilka, kilkanaście razy i uzbiera się niezła sumka... ...Nie stracę na podwójnym przewalutowaniu

A po jakie licho wypłacać kilkanaście razy, nie wystarczy raz lub dwa?
Na przewalutowaniu raczej się nie traci, bo operacja jest przeliczana po kursie oficjalnym, który jest dużo niższy niż "kantorowy"
skylogg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) skylogg » 27.05.2010 11:40

PKO (visa elektron debetowa) mam i nie używałem (była jako rezerwowa). Za to mBank (visa elektron debetowa - używałem) prowizji od wybranej gotówki nie pobiera, a tylko opłatę za przewalutowanie (czyli w tym przypadku przeliczenie z EUR na kuny) równą 2% kwoty transakcji.
Temat poruszany corocznie i z tego co mi się jawi w kilku wątkach.

Sięgnąłem do ubiegłorocznych zestawień operacji. Poniżej przykłady pobranych kwot (lub płatności kartą) równowartość w euro (po kursach banku w dniu operacji) oraz rzeczywiście pobrana kwota (z 2%-ową opłatą za przewalutowanie.
Smacznego :)
http://cro.pl/forum/viewtopic.php?p=535090#535090
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 27.05.2010 16:01

smer napisał(a):
podszywacz napisał(a):Wypłacić tak kilka, kilkanaście razy i uzbiera się niezła sumka... ...Nie stracę na podwójnym przewalutowaniu

Na przewalutowaniu raczej się nie traci, bo operacja jest przeliczana po kursie oficjalnym, który jest dużo niższy niż "kantorowy"

A jesteś w stanie w pierwszym tygodniu dwutygodniowego pobytu określić ile jeszcze wydasz tak aby Ci nie zabrakło lub nie zostało zbyt dużo niepotrzebnej w Polsce waluty? Jeżeli tak to podziwiam. :wink: Ale tak tylko teoretyzuję bo ja obrałem i tak inny wariant: Euro na spanie + mała żelazna rezerwa np. 100 E, reszta PLN i wymiana ich wg potrzeby w miejscowym banku. Za wszystko co się da płacić będę kartą.
pablo2222
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pablo2222 » 28.05.2010 10:56

podszywacz napisał(a): ja obrałem i tak inny wariant: Euro na spanie + mała żelazna rezerwa np. 100 E, reszta PLN i wymiana ich wg potrzeby w miejscowym banku. Za wszystko co się da płacić będę kartą.

Witam w klubie. Postępuję identycznie.
Pozdrawiam
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 28.05.2010 12:34

podszywacz napisał(a):
smer napisał(a):

A jesteś w stanie w pierwszym tygodniu dwutygodniowego pobytu określić ile jeszcze wydasz tak aby Ci nie zabrakło lub nie zostało zbyt dużo niepotrzebnej w Polsce waluty? Jeżeli tak to podziwiam. :wink:

Niepotrzebna ironia.
Zatem po kolei odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Pierwszą wypłatę robię porządną, a później z raz czy dwa dobieram, jeśli mi braknie.
2. Jeśli zostanie, to przechowam do przyszłego roku - w skali życia rozpatrując jeden czort czy kupię w roku 2010, czy w roku 2011.
3. Z grubsza jestem w stanie określić (definicja: doświadczenie).

Twój podziw dla mnie obłudniku wydaje mi się udawany, zgadłem? :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

nie rozumiem- karty płatnicze.. - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone