Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nie rozumiem- karty płatnicze..

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.05.2010 10:31

hortus napisał(a):A może lepiej kupić w Polsce kuny ? I sprawa załationa.

200-300 kun na początek dla mających obawy można kupić. Nawet jeśli kurs jest niekorzystny to strata nie jest taka znowu duża. Ale dla mnie tylko karta! Nawet jeśli zgubisz, jeden telefon i nikt z niej nie skorzysta. Jeśli zgubisz kasę, wiadomo, w plecy. Raz w życiu miałem tylko przypadek jak w Cro na bramkach przed Zagrzebiem, tych only cards, nie chciało nam przyjąć żadnej karty i kumpel musiał dać mi swoją. Raz na 10 pobytów...
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 07.05.2010 11:13

Ja kupuję 200 kun na pierwsza autostradę, żeby nie kombinować zaraz na wjeździe. To spokojnie wystarcza od Słowenii do Splitu (a nawet chyba dalej).
Ale kupowanie na zapas, to się nie opyla, pomijając to, że i tak albo Ci braknie, albo zostanie ;)
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.05.2010 11:16

JacYamaha napisał(a):Z tego co pamiętam nigdy się nie kalkulowało (ostatnie 3 lata).

Od 1998 nigdy się nie kalkulowało. Od 1998 roku sprawdzałem empirycznie. Brałem zawsze przed 2004 rokiem DM a potem EUR, wspomagając się kartą i kredytowa i platniczą. Zawsze wychodziło korzystniej.
Kupowanie kun w Polsce jest drogie. Na granicach są kantory, banki. Tam można wymienić EUR na kuny na autostradę. Autostradę można też opłacić kartą.
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.05.2010 11:19

smer napisał(a):Ale kupowanie na zapas, to się nie opyla, pomijając to, że i tak albo Ci braknie, albo zostanie ;)

A jak zostanie to przed granicą można dokupić paliwo, albo Prosek :wink: .
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.05.2010 11:51

PEKAO S.A.
Transakcje kartą zagranicą bezprowizyjne, wypłaty z bankomatów oprocentowane w 4,5 % od pobieranej kasy( nie mniej jednak niż 12 zł).
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.05.2010 11:54

anakin napisał(a):PEKAO S.A.
Transakcje kartą zagranicą bezprowizyjne, wypłaty z bankomatów oprocentowane w 4,5 % od pobieranej kasy( nie mniej jednak niż 12 zł).

Chyba, że w swoich bankomatach, to bez prowizji...
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.05.2010 12:03

Bocian napisał(a):Chyba, że w swoich bankomatach, to bez prowizji...

We wszystkich oznaczonych logo Master Card...Takie info z banku......Nieprawdziwe??? :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 07.05.2010 12:13

Pekao S.A. należy do UniCredit Group i w tych bankomatach masz bez prowizji. Chociażby w Zagrebačka Banka.
Ostatnio edytowano 10.05.2010 09:41 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.05.2010 12:15

Bocian napisał(a): UniCredit Group

Nie wiem czy dobrze rozumiem.....Na bankomacie ma być własnie to logo i wtedy mamy wypłatę bez prowizji??
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.05.2010 12:36

anakin napisał(a):
Bocian napisał(a): UniCredit Group

Nie wiem czy dobrze rozumiem.....Na bankomacie ma być własnie to logo i wtedy mamy wypłatę bez prowizji??

Tu znajdziesz liste krajów gdzie kartą PEKAO SA zrobisz wypłatę z bankomatu bez prowizji.

W Chorwacji wypłaty kartą bez prowizji realizuje Zagrebacka Banka - link do strony z siecią placówek i bankomatów.

Pozdrawiam
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 07.05.2010 12:51

Przykładowo sieć placówek w Splicie.
Po wskazaniu kursorem myszki na logo placówki pojawia sie jej adres.
Można też wyeksportować listę do Excela.
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 07.05.2010 13:00

Ok. Dzięki..........for all! :D
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 07.05.2010 16:23

z tym bezprowizyjnym wypłacaniem w bankomatach grupy "UniCredit Group" to różnie bywa, miałem konto w PeKaO SA a i tak prowizję policzyli, później trzeba było się wykłócać ze 4 miesiące aby uznali reklamację, nie wiem czy warto specjalnie zakładać konto w PeKao SA
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 08.05.2010 01:48

Tomasz61 napisał(a):z tym bezprowizyjnym wypłacaniem w bankomatach grupy "UniCredit Group" to różnie bywa, miałem konto w PeKaO SA a i tak prowizję policzyli, później trzeba było się wykłócać ze 4 miesiące aby uznali reklamację, nie wiem czy warto specjalnie zakładać konto w PeKao SA

Specjalnie zakładać konto chyba nie warto, ale jak już się ma?

Sprawdzę osobiście w lipcu. Na Rabie są 2 bankomaty.
Tomasz61
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomasz61 » 08.05.2010 05:14

Nie zakadałem specjalnie, miałem wcześniej już konto, ale jakimś dziwnym trafem wszystkie pobrania gotówki z bankomatu w Chorwacji były obciążone prowizją, a pobierałem z bankomatów grupy, w której jest PeKaO SA, oczywiście po kilkumiesięcznym wykłócaniu się z bankiem przyznali się do błędu, ale czy każdy ma czas i chęci do wykłócania się, czy każdy zwraca uwagę co przychodzi w wyciągach? Na tym polega taktyka tego banku, jeden zwróci uwagę i pomni się, kilku machnie ręką. W skali jednostkowej niby żaden zysk, jednak pomnożone przez tysiące tych co machneli ręką daje juz konkretne pieniądze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

nie rozumiem- karty płatnicze.. - strona 6
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone