Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nie rozumiem- karty płatnicze..

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 28.05.2010 14:34

smer napisał(a):Niepotrzebna ironia.
Zatem po kolei odpowiedzi na Twoje pytania:
1. Pierwszą wypłatę robię porządną, a później z raz czy dwa dobieram, jeśli mi braknie.
2. Jeśli zostanie, to przechowam do przyszłego roku - w skali życia rozpatrując jeden czort czy kupię w roku 2010, czy w roku 2011.
3. Z grubsza jestem w stanie określić (definicja: doświadczenie).

Ależ w moim poście nie było nawet 0,01% ironii (oprócz oczywiście ostatniego zdania jeżeli to można nazwać ironią, raczej potraktowaniem sprawy jako błahą). Źle mnie widocznie odebrałeś. Nie wdaję się w dyskusję w temacie bo tak jak napisałem, ja wybrałem inny sposób płacenia. Pkt.2 - nie interesowałby mnie taki wariant bo co roku do Chorwacji (niestety) nie jezdżę.

smer napisał(a):Twój podziw dla mnie obłudniku wydaje mi się udawany, zgadłem?

Więcej dystansu kolego. :wink: :lol:
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 28.05.2010 16:50

podszywacz napisał(a):Więcej dystansu kolego. :wink: :lol:

Ze mną jak z dzieckiem, mówisz - masz.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 28.05.2010 23:13

cholera, zawsze wybierałem z PEKAO SA i nigdy nie było prowizji, dziś sobie przelałem -nie wiem czemu- kaskę na BPH i nie wiem które bankomaty obsługują bez prowizji na CRO ten bank, może ktoś oświecony w tym temacie??
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.05.2010 01:43

Bodzioch Marek napisał(a):cholera, zawsze wybierałem z PEKAO SA i nigdy nie było prowizji, dziś sobie przelałem -nie wiem czemu- kaskę na BPH i nie wiem które bankomaty obsługują bez prowizji na CRO ten bank, może ktoś oświecony w tym temacie??

To przelej w drugą stronę.
Zaglądnij tu
i dwie strony wcześniej. :papa:
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 29.05.2010 05:58

krutom napisał(a):
Bodzioch Marek napisał(a):cholera, zawsze wybierałem z PEKAO SA i nigdy nie było prowizji, dziś sobie przelałem -nie wiem czemu- kaskę na BPH i nie wiem które bankomaty obsługują bez prowizji na CRO ten bank, może ktoś oświecony w tym temacie??

To przelej w drugą stronę.
Zaglądnij tu
i dwie strony wcześniej. :papa:
to widziałem,z przelewem spowrotem spokojnie lecz dzis jadę, a banki "wypuszczą" kasę od razu, a zaksięgują w poniedziałek. W ten sposób całą drogę i pewnie pół dnia będę miał na dwóch kontach zero bezwzględne :cry:
krutom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krutom » 29.05.2010 18:02

Miłej podróży i pobytu :papa:
mars2009
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mars2009 » 30.05.2010 06:26

No to podsumuję temat.
Mmoże trzeba zrobić tak:
Zabrać xxx euro na kwaterę, + np. 500/1000/1500/2000 PLN (w zależności od "rozrzutności") w gotówce, które (w zależności od potrzeb) wymienię w chorwackim banku na HRK i będę płacił wszystko na bieżąco. Nie będę się martwił o podwójne przewalutowanie i bezpieczeństwo kart, które na wszelki wypadek schowam "pod materacem".
Czy popełniam jakiś błąd w logicznym/nielogicznym rozumowaniu?
mar00ha_
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mar00ha_ » 31.05.2010 11:16

mars2009 napisał(a):Czy popełniam jakiś błąd w logicznym/nielogicznym rozumowaniu?

IMHO tak: bez sensu kombinujesz.
Weź EUR na kwaterę+odrobinę rezerwy oraz kartę do bankomatu i już.

mar00ha
smer
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) smer » 13.06.2010 15:25

Ja już po wakacjach.
1. Zabrałem euro na noclegi i autostrady. Zostało mi 130.
2. Wybierałem dwa razy kuny ze ściany, którymi płaciłem za "wszystko" + autostrady w CRO. Zabrakło mi 4 kun na ostatnią autostradę.

I generalnie mam w nosie czy mi czego zabraknie czy zostanie, bo to jest nie do przewidzenia. Jak byśmy nie kombinowali, to i tak wszyscy (każdy na swoim) kombinowaniu stracimy 5%. Więc lepiej się tym nie gryźć niż się gryźć, bo to jest NIEUNIKNIONE :)
Stratę 5% należy wpisać w koszta wakacji i odpuścić sobie stres utraty kilku złotych. Na chłopski rozum, po zakupie np. przykładowych 5 kugli w lodziarni cały nasz z trudem zaoszczędzony zysk i tak szlag trafi, hehehe ;)
stary_jac
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stary_jac » 15.06.2010 23:05

stary artykuł ale ciągle aktualny, może się przydać.
Mogę tylko potwierdzić ,korzystałem z Zagreback-iego banku, bez prowizji kurs najlepszy.

http://media.pekao.com.pl/pl/pr/102717/17-000-bankomatow-unicredit-w-europie-bez-oplat-dla-klientow-pekao-sa
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

nie rozumiem- karty płatnicze.. - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone