Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nie płacić w Słowenii

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Tatar
Autostopowicz
nie płacić w Słowenii

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatar » 04.07.2012 14:41

Witam
czytam o korkach i szukam wariantu przejazdu przez Słowenię bez opłat.
Wiem że wszyscy jada przez lenart Ptuj, ale czy ktos próbował wjechać do sławenii ze Spielfield i jechać do Karlovaca, żeby tam wskoczyć na autostradę? Jak wygląda ta droga? Google podają 170 km i 3 godz. I pytanie drugie jak wygląda wjazd na autostradę w karlovacu?
Będ wdzięczny za odpowiedzi. Ruszamy za tydzień.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.07.2012 15:04

Trasa nierealna ze względu na słynne rondo pod Mariborem, które jest płatne, pomimo, że mapy (i zdrowy rozsądek) pokazują że nie jest.
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 04.07.2012 18:38

Akurat rondo można ominąć w drodze do Mariboru i dalej jechać przez Ptuj. Tylko dalszej drogi do Karlovaca nie mogę zrozumieć. Chcesz także kawałek chorwackiej autostrady ominąć?
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 04.07.2012 18:47

Wjazd w Karlovacu wygląda zupełnie zwyczajnie. Z drogi 505 (bo tą chyba chcesz dojechać?) skręcasz w lewo, pokonujesz bramkę i ślimakiem wjeżdżasz na autostradę.
A co do trasy przez Słowenię to chyba będziesz pierwszy na tym forum, który tym wariantem pojedzie. A problematyczne rondo pod Mariborem też można ominąć :), chociaż są tacy, którzy twierdzą że jeżeli wjeżdżasz na nie i wyjeżdżasz drogami niepłatnymi to i rondo jest niepłatne.
Tatar
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tatar » 04.07.2012 19:01

pawel.777 napisał(a):Akurat rondo można ominąć w drodze do Mariboru i dalej jechać przez Ptuj. Tylko dalszej drogi do Karlovaca nie mogę zrozumieć. Chcesz także kawałek chorwackiej autostrady ominąć?

Chcę ominąć korki na wjeździe Lucko. A czy na 100% mozna ominąć rondo?
cronaturki
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) cronaturki » 04.07.2012 19:14

jechaliśmy rok tmeu przez Słowenię - za autostrady nie zapłacilismy nai centa. Tak wiec DA SIĘ omijac płatne drogi Słowenii.

Wjechaliśmy od strony Grazu drogą numer 67 pożniej kierunek Sentilj i droga 437 na dół mapy pozniej droga 430 przez Maribor i dalej na południe co chwile były drogowskazy ku autostradzie gdyż 430 jest do płatnej autostrady niemal równoległa. W Slovenskiej Bystricy przejeżdżamy ponad autostradą drogą 219, która zaprowadzi prosto do przejścia granicznego z Chorwacją.

Uważajcie w obszarach zabudowanych. Często spotykaliśmy patrole ichniejszej policji.
Pozdrawiamy
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 04.07.2012 19:14

Tatar napisał(a):Chcę ominąć korki na wjeździe Lucko. A czy na 100% mozna ominąć rondo?
W imię ominięcia korka (którego może nie być) chcesz się tłuc jakiś lokalnymi drogami? Warta skórka wyprawki? Kilka lat temu ominąłem rondo jadąc właśnie równolegle do autostrady przez Maribor-Ptuj. Potem jechałem już przez Mureck. Jak lubisz alpejskie kombinacje to proszę bardzo....
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 04.07.2012 21:05

cronaturki napisał(a):jechaliśmy rok tmeu przez Słowenię - za autostrady nie zapłacilismy nai centa. Tak wiec DA SIĘ omijac płatne drogi Słowenii.

Wjechaliśmy od strony Grazu drogą numer 67 pożniej kierunek Sentilj i droga 437 na dół mapy pozniej droga 430 przez Maribor

No i tam jest właśnie to słynne już rondo. Teamt przerabiany setki razy - teoretycznie i na zdrowy rozum powinno być bezpłatne, a jest inaczej.

Teoretycznie są na mapie sposoby ominięcia tego ronda drogami przez jakieś pipidówki, ale nie wiem czy ktoś próbował i czy to w ogóle ma jakiś sens.
skywalker_01
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) skywalker_01 » 04.07.2012 22:57

Raul73 napisał(a):Teoretycznie są na mapie sposoby ominięcia tego ronda drogami przez jakieś pipidówki, ale nie wiem czy ktoś próbował i czy to w ogóle ma jakiś sens.

Kilka lat temu ktoś zamieścił na forum mapkę z zaznaczonym bezpłatnym objazdem tego ronda. Tylko nie wiem czy od tamtej pory coś się zmieniło.
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 08.07.2012 08:30

Wczoraj jechałem przez Lucko i korek był tylko na bramkach gotówkowych - na płatnościach kartami bez kolejek - polecam.

Pozdrawiam
taurus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) taurus » 08.07.2012 08:36

A Słowenię spokojnie objechałem przez Mureck - Lenart - Ptuj - Videm - Zgornji Leskovec - Cvettin.

Droga ładna i widokowa - dopuszczalne 70km/h.

Odprawa od ręki - tylko sprawdzenie zgodności paszportów z pasażerami.

Polecam

Pozdrawiam

p.s.

Słoweńska Policja w liczbie 2 szt. łapała tylko tych co się za bardzo spieszyli ;)
Nas zignorowali ;)

Paliwo na INA na Autostradzie - 9.46 na innych stacjach - 9.36 - 9.37kn.

Pozdrawiam
szunaj11
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szunaj11 » 08.07.2012 09:01

skywalker_01 napisał(a):
Raul73 napisał(a):Teoretycznie są na mapie sposoby ominięcia tego ronda drogami przez jakieś pipidówki, ale nie wiem czy ktoś próbował i czy to w ogóle ma jakiś sens.

Kilka lat temu ktoś zamieścił na forum mapkę z zaznaczonym bezpłatnym objazdem tego ronda. Tylko nie wiem czy od tamtej pory coś się zmieniło.
Obrazek
franki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) franki » 09.07.2012 09:40

taurus napisał(a):A Słowenię spokojnie objechałem przez Mureck - Lenart - Ptuj - Videm - Zgornji Leskovec - Cvettin.

Polecam

A nie szybciej było pojechać z Ptuj na Trzec i wjechac na E59 za autostradą?
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 09.07.2012 11:47

franki napisał(a):
taurus napisał(a):A Słowenię spokojnie objechałem przez Mureck - Lenart - Ptuj - Videm - Zgornji Leskovec - Cvettin.

Polecam

A nie szybciej było pojechać z Ptuj na Trzec i wjechac na E59 za autostradą?

Taurus specjalnie wybrał taka trasę żeby minąć przejście Macelj.
W Ptuj nie trzeba jechać na Trzec, zjeżdżając z obwodnicy Ptuj nie wjeżdżasz na płatna autostradę.
Kamlot
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kamlot » 25.07.2012 22:40

Witam. Czy ktoś jeszcze omijał w te wakacje autostrady w Słowenii? Czy jest dużo policji na bocznych drogach? Dzięki za odpowiedź.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone