Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie na Hvarze, nie na Braču, lecz...

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.02.2013 18:33

Anai napisał(a):Becia! Ja Ci to już pisałam... - jak Ty mnie dobrze znasz Obrazek

mam czucie, nie? ;)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 04.02.2013 18:42

Jedziemy dalej...

Przed Slano zauważamy z Jadranki śliczną plażę...
Upał daje się we znaki, my zapobiegawczo wzięliśmy ze sobą wyposażenie plażowe,
a przy samej plaży jest parking :D
Zjeżdżamy!

83. Z daleka...
Obrazek

Plaża nazywa się Smokvica i jest przy niej jakiś camping, którego nazwy nie pamiętam
– jest to o tyle istotne, że...

… już schodząc w dół mam siakieś niewyraźne przeczucie, że coś tu jest nie halo – tu jakiś klapek pod krzakiem, tam puszka po piwie... i ludzi jakoś mało :roll:

To, co zobaczyłam z bliska, przeszło jednak moje najśmielsze wyobrażenia 8O
Jeszcze nigdy w Chorwacji nie byłam na tak brudnej plaży...
Po prostu syf, kiła i mogiła :evil:

84. bliżej...
Obrazek

85. jeszcze...
Obrazek

86. i jeszcze...
Obrazek

Woda też nie tak przejrzysta jak gdzie indziej i zapach ma jakiś dziwny... a może, to ja już się "wkręcam"? :roll:

- Nie podoba mi się tu :!: - powtarzam tak często, że dzieciarnia do dziś się śmieje kiedy przypomni sobie moje narzekania :mrgreen:

Siedzimy tam jakieś pół godziny, góra 45 minut, po czym robimy rząd i spadamy stąd... Tragedia!

Zdecydowanie nie polecam tego miejsca :!:

Episode 14
Ostatnio edytowano 05.02.2013 15:06 przez Anai, łącznie edytowano 1 raz
Etosote
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Etosote » 04.02.2013 18:46

Anai napisał(a):
Roxi napisał(a):Ostrygi chyba się po prostu połyka bez gryzienia... wtedy, w zależności od sosu nawet smakują ;)
No cóż... jestem w takim razie ostrygową ignorantką - ja gryzłam Obrazek
BeJur napisał(a):zdjęcia jak zwykle świetne ;)
...ten kolor, to światło a raczej ten prostokąt światła na tej bezkółkowej ramie rowerowej, na którą nikt nie związany ze sztuką nie zwróciłby uwagi... chciałoby się rzec martwa natura :roll: ale czy kwiaty żyjące, nie psują tego??? :roll: :roll: :roll:

Następnym razem, z myślą o Tobie poprzestawiam doniczki... :P
BeJur napisał(a):i przypuszczam - znając Ciebie, że zdjęcie namber siedemdziesiąt sześć nie byłoby takim zdjęciem, a nawet nie zostałoby zrobione - gdyby nie to czerwone wiadro i mop w nim :)

Becia! Ja Ci to już pisałam... - jak Ty mnie dobrze znasz Obrazek
Etosote napisał(a):Witaj, faktycznie zdjecia swietne. Jakiego aparatu uzywasz? Gratuluje relacji i oczywiscie zdjec. Pozdrawiam.

Dziekuję, bardzo mi miło...
Używam Olka E-620 ale wiesz, tak jak napisała Beata - sam aparat, to nie wszystko... :lool:

Dziekuje serdecznie za informacje, tak Beata juz wyjasnila mi na czym rzecz polega :D . Sam bawie sie fotografia od dlugiego czasu, ostatnio uzywalem produktow Nikona, jakis czas temu D40, obecnie D3000 i za chwile D5200.
Pozdrawiam.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.02.2013 18:49

jakbyś canona użył to byś wiedział w czym rzecz (dodatkowo :) )
Etosote
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Etosote » 04.02.2013 18:58

BeJur napisał(a):jakbyś canona użył to byś wiedział w czym rzecz (dodatkowo :) )

Podobno wazne sa umiejetnosci a nie aparat... :oczko_usmiech:
A w czym Canon jest lepszy od Nikona, moze rozwiniesz swoja mysl "jakbyś canona użył to byś wiedział w czym rzecz" -no wlasnie nie wiem w czym rzecz i znajac sie na parametrach technicznych jakos ciagle wybieram produkt drugiej firmy, oczywiscie w okreslonym przedziale cenowym, w innym przypadku mogloby byc inaczej.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.02.2013 19:06

jakbyś użył to byś wiedział :)

to niby taki żart, ale jestem canonowcem od ... 1990 roku i ... no i... jak widać duszę mu sprzedałam :)
a co do umiejętności - to podstawa jak w każdej dziedzinie ;)
nie, ze kupisz sobie najbardziej wypasionego canona i nagle same zdjęcia zaczną się robić :)
ja nie patrzę na parametry techniczne, nie kręcę kółkami tylko intuicyjnie robię zdjęcia :)

Ania ... sorki za śmietnik - ale tak się jakoś pod plażą ułożyło ;)
Etosote
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Etosote » 04.02.2013 19:31

BeJur napisał(a):jakbyś użył to byś wiedział :)

to niby taki żart, ale jestem canonowcem od ... 1990 roku i ... no i... jak widać duszę mu sprzedałam :)
a co do umiejętności - to podstawa jak w każdej dziedzinie ;)
nie, ze kupisz sobie najbardziej wypasionego canona i nagle same zdjęcia zaczną się robić :)
ja nie patrzę na parametry techniczne, nie kręcę kółkami tylko intuicyjnie robię zdjęcia :)

Bawilem sie moze dwoma modelami Canona ale jakos do mnie nie trafily chociaz aparatami bawie sie od czasow slynnego Zenith'a i wywolywania czarno-bialych zdjec w lazience (tak to sie kiedys robilo) i wieszania za pomoca klamerek na sznurkach do prania. Wieksze doswiadczenie mam z Olympusami (mialem 3 lub 4), potem nastepny byl Panasonic (niestety za duze szumy na zdjeciach, zwlaszcza przy wiekszych ISO) no i tak jak pisalem od jakiegos czasu Nikony. Gratuluje przywiazania do marki i doswiadczenia a na parametry warto czasem spojrzec :D
Pozdrawiam i nie zabieram wiecej czasu, w koncu tematem watku nie sa aparaty a wspaniala podroz Anai, jej fotografie i ciekawa relacja.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.02.2013 19:38

Etosote napisał(a):.....

ja się nie bawię aparatami - poważnie do nich podchodzę :) zenitha nie miałam, ale miałam smienę :)
wbrew pozorom patrzę na parametry - ale nie jest to dla mnie najważniejsza rzecz :)
doświadczenie mam ... ponad 25 letnie w foto a jak dołożyć do tego resztę :roll: ... masakra :) co nie znaczy oczywiście, że wszystko umiem :)
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.02.2013 14:33

Mijamy Slano, które z drogi wydaje się całkiem ładnym miasteczkiem – jednak po doświadczeniach ze śliczną z drogi Smokvicą nie zjeżdżamy, poza tym nie możemy przecież zjeżdżać do każdej napotkanej miejscowości.

87. Slano...
Obrazek

88. ...
Obrazek
Coś przychodzi mi do głowy :roll:

- a może byśmy... – zaczynam.
- a może byśmy co? - pyta Jur.
- ...może, skoro już tu jesteśmy zjechalibyśmy do Trsteno? - kończę – zobaczylibyśmy, to śliczne arboretum, o którym tyle na forum piszą i może jakąś fajną knajpkę wypatrzymy...
- Proszę, proszę, proszę – mówię robiąc minę na smutnego szczeniaczka :mrgreen:

Nalegam nie tak zupełnie bez powodu, znam bowiem częstotliwość naszych wyjazdów z campingu i wiem, że jeśli w niedzielę pojedziemy do Dubrovnika, to mało prawdopodobne jest żebyśmy zajechali tu raz jeszcze przed wyjazdem do domu - a koncepcja pieszej wycieczki do Trsteno już dawno upadła i mam wrażenie, że nie tylko z powodu info o możliwości spotkania na trasie węży :lool:

- No dobra... zjedźmy – odpowiada Jur.
- Uff

Na parkingu przed arboretum okazuje się, że wejście jest biletowane – ja nie wiem jak ja to forum czytałam, że nie dopatrzyłam się info o biletach 8O
… najtaniej nie jest, bo 35 kun od dorosłego i po 20 dzieci i ucznie, ale też bez wielkiej tragedii ;)
Poza tym mówi się trudno... nie będziemy przecież wracać przez jakieś głupie bilety :oczko_usmiech:

Arboretum jest piękne, naprawdę bardzo mi się podoba...
Latam z aparatem z kąta w kąt, nie wiedząc co fotografować – fotografuję więc wszystko :mrgreen:
Część wycieczki zaczyna jednak narzekać na głód, spieszę się więc jak mogę...
Biegam to tu, to tam, żeby zobaczyć jak najwięcej, żeby czegoś nie przeoczyć.

89. Każdy ma taką fotkę, mam i ja... :D
Obrazek

90. ...
Obrazek

91. Taką też chyba wszyscy mają ;)
Obrazek

92. ... i taką :lol:
Obrazek

93. ... ale taką już niekoniecznie
Obrazek

94. Kfiatki
Obrazek

95. Więcej kfiatków
Obrazek

96. i jeszcze więcej kfiatków :P
Obrazek

97. Takie cuś...
Obrazek

98. i podwójnie
Obrazek

99. i wyższe...
Obrazek
Anai
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Anai » 05.02.2013 14:33

100. :wink:
Obrazek

101. Dowód na to, że tu byliśmy... :D
Obrazek

102. Widok...
Obrazek

103. Znowu mój artyzm :P
Obrazek

104. Hmm... detal siakiś
Obrazek

105. Beczka ;)
Obrazek

106. Bliżej...
Obrazek

107. Kaktusy
Obrazek

108. Niedojrzałe jeszcze owoce... - pomaranca
Obrazek

109. Mandaryna ;)
Obrazek

110. Wiadomo... znów artyzm :P
Obrazek

111. Fontanna
Obrazek

112. Pierwsze próby z płynącą wodą
Obrazek

113. O! Znowu kfiatek :mrgreen:
Obrazek

114. i więcej ich
Obrazek

115. jeszcze jeden 8O
Obrazek

116. The end... :cry:
Obrazek

Jestem tym miejscem zachwycona i mam wieeelki niedosyt wychodząc stąd, ale cóż...
...wszystko, co dobre niestety na ogół szybko się kończy :(
Nie inaczej jest i tym razem, czas wracać...

Po powrocie na camping, powodowany straszliwym głodem Jurek,
nie czekając aż przygotuję mu coś do zjedzenia, dokonuje mordu ze szczególnym okrucieństwem
na Bogu ducha winnym...

Episode 15
Ostatnio edytowano 06.02.2013 11:49 przez Anai, łącznie edytowano 2 razy
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.02.2013 14:39

90te zdjęcie .... super
93 - bardziej super - takie jak lubię ;)
te z kfiatkami, to masz z działki, to wiem :)
8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 05.02.2013 14:42

Arboretum zawsze było płatne, tyle, że turyści czasem nie płacili i zwiedzali za darmochę.
A gdzie platan?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 05.02.2013 14:44

Każdy ma takie zdjęcie (ja też), ale nie każdy takie ładne (w tym ja) :) Ja Canonowa ale jakoś niekompatybilna z nim :D
Piękne zdjęcia. Mnie się bardzo podoba 93 i 93 i....no wszystkie :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.02.2013 14:45

Anai napisał(a):
93. ... ale taką już niekoniecznie
Obrazek

Ja jeszcze mam takie:

Obrazek

:D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.02.2013 15:18

odeszłam na chwilę od monitora ... a tu nowe zdjęcia pełne artyzmu i tak dopracowane, zebym się przypadkiem przyczepić nie mogła :)
więc ...
102 i 103 :)
oraz 106
a także 108
a 110 ... jesssuuuu chyba Cię nie lubię :evil: :evil: :evil: ... :smo:
pozostałe kfiatkowe - tys pikne :)

Anai napisał(a):
Po powrocie na camping, powodowany straszliwym głodem Jurek,
nie czekając aż przygotuję mu coś do zjedzenia, dokonuje mordu ze szczególnym okrucieństwem
na Bogu ducha winnym...

a ja byłam przekonana, że to Twoje dzieło :)
Ostatnio edytowano 05.02.2013 15:24 przez Bea.ta, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży