Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie ma biby na Majorce ;)

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 20.05.2024 22:24

Wąwóz Torrent de Pareis

Zostawiamy za sobą plażę i idziemy na spacer wąwozem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Płytkie rozlewiska zachęcają do poszukiwania lusterkowych kadrów :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wysokie ściany wąwozu robią wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy do pierwszej dużej przeszkody.

Obrazek

Obrazek

Chociaż trochę kusi, żeby sprawdzić co znajduje się za tym zwaliskiem głazów i kamieni to zwycięża zdrowy rozsądek :oczy: .

Obrazek

Wracamy na plażę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Urządzamy sobie sobie dłuższą kąpiel, plażujemy tylko tyle, żeby trochę obeschnąć i wracamy do auta.
Opłata za parking trochę boli, ale co tam. Dla tych widoków warto 8) .

Ruszamy z powrotem drogą wąża. Tym razem pamiętam, żeby nakręcić przejazd przez skalny tunel :D .

Wracając robimy już zdecydowanie mniej przystanków na punktach widokowych :lol: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z drogi węża skręcamy w Ma-10 w kierunku Sóller.
Tu warto zatrzymać się przy miradorze des Gorg Blau.

Obrazek

Obrazek

Sztuczne jezioro Gorg Blau utworzono w 1970 roku.

Obrazek

Obrazek

Nie ociągamy się jednak zbytnio.
Do ostatniej zaplanowanej na ten dzień atrakcji dzieli nas jeszcze koło 15 km serpentynami przez góry Serra de Tramuntana.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.05.2024 07:43

marze_na napisał(a):Przed nami tunel.
Tak na plażę jeszcze nie szliśmy :).
Tunelem trafiło nam się dojście na plażę (Chorwacja) choć nie takim długi i z bajeranckim podświetleniem...

marze_na napisał(a):Obrazek

Tunelem trafiło nam się dojście na plażę (Chorwacja) choć nie takim długi i z bajeranckim podświetleniem...
Od razu skojarzyło się mi z kreteńską plażą Seitan Limania
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 22.05.2024 13:13

piekara114 napisał(a): skojarzyło się mi z kreteńską plażą Seitan Limania

Całkiem fajna. Zwłaszcza jak google wyszuka bezludziowe zdjęcia :lol: .
Mimo dwóch bardzo intensywnych tygodni na Krecie na półwysep Akrotiri nie dotarliśmy. Wiadomo, duża wyspa, dużo atrakcji :hut: .
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.05.2024 14:29

W październiku źle nie było :mg:
Obrazek

U mnie Kreta do dużego eksplorowania jeszcze, bo przez tydzień to tylko północny-zachód udało się zobaczyć...

Wśród moich znajomy ostatnio Kreta na tapecie coraz częściej... no ale nie ma się czemu dziwić, duża i różnorodna wyspa...
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.05.2024 16:19

marze_na napisał(a):Płytkie rozlewiska zachęcają do poszukiwania lusterkowych kadrów :).
Świetne te rozlewiska a fotki jeszcze lepsze.

marze_na napisał(a):Ruszamy z powrotem drogą wąża. Tym razem pamiętam, żeby nakręcić przejazd przez skalny tunel :D .
Przejazdy pomiędzy skałami zawsze mnie pociągają. Ten jest super.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 23.05.2024 21:00

marze_na napisał(a):Chociaż trochę kusi, żeby sprawdzić co znajduje się za tym zwaliskiem głazów i kamieni to zwycięża zdrowy rozsądek :oczy: .

U nas też zwyciężył :mg: .
Plaża Sa Colobra i Torrent de Pareis to jeden z cudów natury Majorki, który wciąż mnie zachwyca :hearts:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.05.2024 21:21

piekara114 napisał(a):U mnie Kreta do dużego eksplorowania jeszcze

Też miałam taki plan, ale później odkryłam Italię i Sycylię :hearts: .

megidh napisał(a):Świetne te rozlewiska a fotki jeszcze lepsze.

Dziękuję w imieniu małżonka :D .

wiola2012 napisał(a):Plaża Sa Colobra i Torrent de Pareis to jeden z cudów natury Majorki, który wciąż mnie zachwyca :hearts:

Mnie też. Ale jeszcze nie raz będę się nad cudami Majorki rozpływać z zachwytu 8) .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 23.05.2024 21:35

Fornalutx

O Fornalutxie mówi się, że jest jednym z najładniejszych miasteczek na Majorce. Wielu stawia je nawet na pierwszym miejscu.
Sprawdźmy więc czy rzeczywiście jest tu tak ładnie :hut: .

Dojeżdżamy bardzo późnym już popołudniem, wrzucamy jakieś drobne do parkomatu i ruszamy na spacer.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Centrum życia towarzyskiego w Fornalutx jest Plaça d'Espanya.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wrócimy tu jeszcze po zmroku, a na razie poszwendamy się po uliczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zaskakujące ile zieleni można znaleźć wśród kamiennej zabudowy. Ukłony dla mieszkańców, bo to ich zasługa :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trochę detali :D .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I koteczek :serduszka: .

Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie Fornalutx może się podobać.
W duchu zaczynam dziękować za ten zamknięty szlak do Lluca :roll: , bo nie wiem czy po wizycie w sanktuarium mielibyśmy jeszcze czas, żeby tu pospacerować :oczko_usmiech: .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy na Plaça d'Espanya. Centralny placyk Fornalutx'a pełen jest barów i knajpek, które obłędnymi zapachami kuszą, żeby usiąść na tapas.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lokal wybieramy kierując się ilością zajętych stolików :). Na stół wjeżdża tortilla i warzywa zapiekane pod provolone.

Obrazek

Smaczne i bardzo aromatyczne - najlepszy tapas, jaki udało nam się zjeść na Majorce. I w sumie jedyny, o którym warto wspomnieć :mg: .

Powoli dopijamy swoje bezalkoholowe, kiedy przychodzi wiadomość z hostelu w Sóller z przypomnieniem, że zameldowanie możliwe jest tylko do 21 i czekać na nas nie będą :rotfl: . Spokojnie, mamy przecież jeszcze prawie godzinę :lool: .

Powolutku przez wieczorny Fornalutx wracamy do auta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.05.2024 06:07

Aktywny wypoczynek i dobre jedzenie, to jest to co lubię; coś mi się zdaje, że co najmniej kilku osobowe grono znajomych miało by dziwne miny, gdyby pokazał taką Majorkę :lol:
Wybór każdego, wąwozem bardzo chętnie bym się przeszedł, a o drodze już pisałem.
A jak tam wyżej z temperaturą było?

Ps.
Ostatnie 3 zdjęcia jak wieczorna Schodowa w Bielsku :) byliście kiedyś wieczorem w Bielsku? Wiem, że do Wrocławia nie ma co porównywać, ale my chętnie wracamy, szczególnie w długie jesienne wieczory.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.05.2024 06:52

te kiero napisał(a):A jak tam wyżej z temperaturą było?

Wyżej czyli w Fornalutx czy w trasie?
Nie wjezdzalismy na jakieś duże wysokości, więc nie czułam większej różnicy temperatur.
Nie wiem czy to norma w październiku na Balearach, ale pogodę trafiliśmy fantastyczną. Gorąco i słonecznie przez cały pobyt.

te kiero napisał(a):.
Ostatnie 3 zdjęcia jak wieczorna Schodowa w Bielsku :) byliście kiedyś wieczorem w Bielsku? Wiem, że do Wrocławia nie ma co porównywać, ale my chętnie wracamy, szczególnie w długie jesienne wieczory.

Nie byliśmy.. W zasadzie w ogóle nie znam tych okolic.
Jak wyskakujemy gdzieś na spacer to raczej wybieramy miejsca na Dolnym Śląsku.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 28.05.2024 21:35

wiola2012 napisał(a):
marze_na napisał(a):Chociaż trochę kusi, żeby sprawdzić co znajduje się za tym zwaliskiem głazów i kamieni to zwycięża zdrowy rozsądek :oczy: .

U mnie raczej wygrałaby ciekawość :mg: po spacerze w takich okolicznościach . Wąwóz Torrent de Pareis już świeci piękną pinezką na mojej mapie :proszedzieki:

Zdjęcia piękne jak zwykle :spoko:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.05.2024 08:28

marze_na napisał(a):Zdecydowanie Fornalutx może się podobać.
W duchu zaczynam dziękować za ten zamknięty szlak do Lluca :roll: , bo nie wiem czy po wizycie w sanktuarium mielibyśmy jeszcze czas, żeby tu pospacerować :oczko_usmiech: .

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :oczko_usmiech:.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.05.2024 14:55

piotrf napisał(a):
wiola2012 napisał(a):

U mnie raczej wygrałaby ciekawość :mg: po spacerze w takich okolicznościach .

Może gdyby nie te sandały na nogach :roll: :lol: .
Torrent de Pareis zdecydowanie wymaga lepszego przygotowania. Kto wie, jeśli uda się jeszcze kiedyś wylądować na Majorce to prawdopodobnie się skusimy :hut: .

megidh napisał(a):Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło :oczko_usmiech:.

Oj tak. W zestawieniu z Fornalutx szybko mi ten Lluc przeszedł :D .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 30.05.2024 15:00

Wieczorny Sóller

Poza oczywistą Palmą to Sóller było drugą miejscowością, gdzie koniecznie chciałam się zatrzymać na nocleg. Szkopuł w tym, że na generalnie dość drogiej wyspie ten Sóller okazał się szczególnie drogi :? .
Jedyną akceptowalną cenowo opcją był hostel proponujący skromny pokój ze wspólną łazienką za 65 euro. Na kilka godzin snu wystarczy, ważne że czysto i w samym centrum.

Do Sóller dojeżdżamy przed 21 i szczęśliwie zajmujemy jedno z ostatnich miejsc na parkingu, 100 m od hostelu. Karmimy parkomat (przy cenie w Sa Calobra wszędzie indziej wydawało nam się już tanio :lol: ) i biegniemy się zameldować.

Zanim padniemy na wyrko po tak intensywnym dniu idziemy jeszcze na spacer po wieczornym Sóller.
Największą atrakcją jest tu Plac Konstytucji z kościołem św. Bartłomieja i tramwajem przejeżdżającym środkiem między kawiarnianymi stolikami 8) .

Obrazek

Na placu akurat trwa jakiś koncert.

Obrazek

Obrazek

Uwaga tramwaj :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kościół św. Bartłomieja wybudowano w XIII wieku, ale z jego średniowiecznej architektury pozostało bardzo niewiele.

Obrazek

Obrazek

Neogotycka fasada kościoła została zaprojektowana w 1904 roku przez Joana Rubió, który był uczniem Antonio Gaudíego i współpracował z nim między innymi przy tworzeniu Sagrada Família w Barcelonie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdecydowanie przypada nam do gustu wieczorny, gwarny klimat Sóller.

Obrazek

megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 30.05.2024 17:56

marze_na napisał(a):Uwaga tramwaj :).
Obrazek

Ten tramwaj to cudo.
Niezłe atrakcje są na tej Majorce.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Nie ma biby na Majorce ;) - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone