Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie ma biby na Majorce ;)

Nazwa kraju Hiszpania wywodzi się od słowa Ispania, które oznacza Ziemię Królików. Język hiszpański wymieniany jest w pierwszej piątce najczęściej używanych języków na świecie. Najdłuższą rzeką Hiszpanii jest rzeka Ebro, licząca sobie 930 kilometrów. Hiszpanie to naród uwielbiający grę na loterii. Zdrapki można kupić na rogu każdej ulicy.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.05.2024 19:46

majkik75 napisał(a):Przypomnij mi proszę, czym Wy latacie

To kilkuletni już mavic mini. Mały i lekki, ale nie wiem w sumie czy to bardziej jego zaleta czy przekleństwo :rotfl:.
Często się buntuje i nie chce lecieć, bo mu za mocno wieje. Poza tym zdarza mu się tracić sygnał.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 13.05.2024 10:29

Mirador "Ryżu" z widoczkami i pętelkami daje radę :)
Wkurzyłbym się też, gdyby okazało się że szlak zamknięte, na szczęście na tych, którymi dreptaliśmy weekend majowy w Słowackich Tatrach nie było takich numerów ;) i było dość pusto :)
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.05.2024 13:49

marze_na napisał(a):
majkik75 napisał(a):Przypomnij mi proszę, czym Wy latacie

To kilkuletni już mavic mini. Mały i lekki, ale nie wiem w sumie czy to bardziej jego zaleta czy przekleństwo :rotfl:.
Często się buntuje i nie chce lecieć, bo mu za mocno wieje. Poza tym zdarza mu się tracić sygnał.

No tak, jego 250g jest powiedzmy "wadą" ... Macie w wersji "fly more combo" ?

pozdrawiam, Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.05.2024 20:01

tony montana napisał(a):na szczęście na tych, którymi dreptaliśmy weekend majowy w Słowackich Tatrach nie było takich numerów ;) i było dość pusto :)

Na Cresie i Losinju też nie narzekaliśmy na tłumy 8) .
Np. na sv. Mikula trochę ludzi wchodziło, ale dalej na Televrina nie szedł już prawie nikt. A na Sis w ogóle byliśmy sami.

majkik75 napisał(a):No tak, jego 250g jest powiedzmy "wadą" ...

Jego protesty z powodu silnego wiatru naprawdę potrafią zirytować :rotfl: .
Ale do bagażu podręcznego pakuje się super. I jak się go nosi na szlaku to specjalnie nie ciąży :D .

majkik75 napisał(a):Macie w wersji "fly more combo" ?

Tak.
Ostatnio edytowano 14.05.2024 07:28 przez marze_na, łącznie edytowano 2 razy
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 13.05.2024 20:37

marze_na napisał(a):
megidh napisał(a):Bardzo fotogeniczna ta droga

Bardzo, bardzo :D.
W bonusie dwa filmy, jeden z dojazdu do węzła krawata, a drugi od niego - nieco przyspieszony, aż tak nie pędziliśmy :lol:.

No niezłe serpentynki.

A propos tytułu Twojej relacji, to władze Majorki wprowadzają ograniczenia alkoholowe dla turystów (https://podroze.wprost.pl/11683915/wladze-ukochanej-wyspy-polakow-maja-dosc-beda-ograniczenia-dla-turystow.html).
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.05.2024 06:44

megidh napisał(a):władze Majorki wprowadzają ograniczenia alkoholowe dla turystów

Tylko w trzech najbardziej imprezowych gminach, które są odpowiedzialne za cały ten czarny PR :rotfl: .
Bardziej zainteresował mnie w tym artykule fragment o liczbie turystów, bo ona robi wrażenie.
My byliśmy w zasadzie u schyłku sezonu, a i tak trafiały się nam np. problemy z miejscem parkingowym. Co się musi dziać w szczycie :oczy: .
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.05.2024 20:38

Port De Sa Calobra

Jeszcze jeden ciekawy fragment drogi węża znajduje się przy miradorze Sa Calobra, prawie na końcu trasy.
To ten wąski przejazd między pionowymi skałami po obu stronach drogi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z autkami i bez :).

Obrazek

Obrazek

I jeszcze widoczek z miradora na zatokę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To był już ostatni punkt widokowy. Teraz zjeżdżamy już prosto do zatoki Sa Calobra.

Obrazek

Obrazek

Dojeżdżamy do parkingu. Jest jeden, nieprzyzwoicie drogi i chociaż mam świadomość ile za ten postój zapłacimy :roll: to cieszę się, że w ogóle znalazło się dla nas miejsce.
Finalnie za trochę ponad 3 godziny zapłaciliśmy ok. 10 euro. Podaję, bo ceny parkingów to na forum bardzo popularny i raczej kontrowersyjny temat :mg: .

Z parkingu do zatoki już tylko krótki spacerek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolor wody boski :hearts: .
W planie mamy oczywiście kąpiel. Na wybraną przez nas plażę idziemy wzdłuż morza bardzo ładnym deptakiem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Deptak prowadzi prosto do wydrążonego w skale tunelu 8) .

Obrazek

Takie atrakcje w Sa Calobra :hut: .

Obrazek

CDN :papa:
Ostatnio edytowano 16.05.2024 21:53 przez marze_na, łącznie edytowano 1 raz
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 14.05.2024 21:00

Tak sobie oglądam te zdjęcia i Ci powiem, że coraz bardziej mi ta Majorka się podoba :tak:
Zawsze jakoś miałem ją w "szufladce" wyspy imprezowej (jak Ibizę) i nie zastanawiałem się. A tutaj naprawdę widoki są super :serduszka:
Trzeba zrewidować plany :verryhappy:

pozdrawiam, Michał
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 15.05.2024 19:03

marze_na napisał(a):Jeszcze jeden ciekawy fragment drogi węża znajduje się przy miradorze Sa Calobra, prawie na końcu trasy.
To ten wąski przejazd między pionowymi skałami po obu stronach drogi.

Ciekawi mnie, w jaki sposób robiliście zdjęcia tego przejazdu. Czy z tego punktu widokowego, o którym napisałaś, że znajduje się obok. A może zatrzymaliście się na poboczu drogi, chociaż takiej możliwości chyba tam nie ma. A może doszliście tutaj na nogach. Mam wrażenie, że zdjęcia są zrobione z poziomu jezdni.

Piękna jest ta trasa i już choćby dla niej warto się wybrać na Majorkę.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 15.05.2024 21:32

majkik75 napisał(a):Zawsze jakoś miałem ją w "szufladce" wyspy imprezowej (jak Ibizę) i nie zastanawiałem się.

Zupełnie tak jak ja. Ale ten nieszczęsny stereotyp udało się zweryfikować już po kilku minutach surfowania po sieci.

majkik75 napisał(a):Trzeba zrewidować plany :verryhappy:

Zachęcam. Mnie krajobrazy Majorki oczarowały.

megidh napisał(a):Ciekawi mnie, w jaki sposób robiliście zdjęcia tego przejazdu. Czy z tego punktu widokowego, o którym napisałaś, że znajduje się obok.

Dokładnie. Stanęliśmy na punkcie widokowym i przeszliśmy parę kroków poboczem.

megidh napisał(a):Piękna jest ta trasa i już choćby dla niej warto się wybrać na Majorkę.

Sa Calobra zwana drogą węża ma bardzo poważną konkurencję do tytułu najpiękniejszej drogi Majorki - to trasa przez przylądek Formentor 8) . Zresztą obie zaprojektował ten sam architekt
A na Majorce znajdzie się dużo więcej powodów, żeby się tam wybrać :hut: . Jeszcze kilka pokażę ;) .
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 16.05.2024 13:30

marze_na napisał(a):Zachęcam. Mnie krajobrazy Majorki oczarowały.

A tak bez żadnych podtekstów, upraszczając i bez żadnego "ale": raczej Majorka, czy Sycylia ? ;)

pozdrawiam, Michał
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.05.2024 22:15

majkik75 napisał(a):A tak bez żadnych podtekstów, upraszczając i bez żadnego "ale": raczej Majorka, czy Sycylia ? ;)

Zdecydowanie Sycylia. Chociaż tak widokowych dróg tam nie ma ;).
Te wyspy nawet trudno porównywać, bo już tylko przez samą wielkość Sycylia ma nieporównywalnie więcej atrakcji. Mówimy w końcu o największej wyspie Morza Śródziemnego.

Żeby objechać Majorkę do końca zabrakło nam 5 dni, no może tygodnia. Na Sycylii spędziliśmy już w sumie ponad miesiąc i jeszcze następny by się przydał, żebym mogła napisać, że zobaczyłam tam wszystko co chciałam.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.05.2024 22:17

Plaża Sa Calobra

Przed nami tunel.

Obrazek

Tak na plażę jeszcze nie szliśmy :).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodzimy dosłownie na chwilę,

Obrazek

żeby zaraz zniknąć w kolejnym tunelu 8) .

Obrazek

Obrazek

Tu oświetlanie jest chyba jeszcze bardziej efektowne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z tunelu wychodzimy na niewielką plażę wciśniętą między potężne bloki skalne.

Obrazek

Obrazek

Bardzo kusi, żeby popływać, ale najpierw decydujemy się na spacer fragmentem wąwozu Torrent de Pareis.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.05.2024 05:50

Wydaje mi się, że dawno nie widziałem na Waszych zdjęciach natury, RAWelacja, bo to chyba jednak RAWy, a nawet jeśli inny format, to obraz jest wyjątkowo żywy.
A ten wąwóz z drogą byłby u mnie wysoko w must see :tak:
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 17.05.2024 08:35

te kiero napisał(a):Wydaje mi się, że dawno nie widziałem na Waszych zdjęciach natury

W zeszłym miesiącu skończyłam opisywać ubiegłoroczny wyjazd w Beskidy. Było trochę zielono :D .

te kiero napisał(a):RAWelacja, bo to chyba jednak RAWy

Z lustrzanek zawsze są RAWy. Czasem tylko wpadnie do relacji jakieś zdjęcie z telefonu, które zapisywane jest jako JPG.

te kiero napisał(a):A ten wąwóz z drogą byłby u mnie wysoko w must see :tak:

Szlak przez cały Torrent de Pareis ma około 8 km i opisywany jest jako trudny i wymagający.
My przespacerowaliśmy się do pierwszej przeszkody. Dalej to już wspinaczka po skałkach, w odpowiednim stroju i przede wszystkim butach.
Tutaj znajdziesz opisy i zdjęcia tych, którzy się na taki wyczyn zdecydowali :hut: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hiszpania - España

Nie ma biby na Majorce ;) - strona 4
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone