Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie daj się oszukać

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pietro
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pietro » 22.09.2006 22:03

ZADAR napisał(a):
rich72 napisał(a):
uwaga zwłaszcza przy płaceniu gotówką przy bramkach na autostradach,
nagminnie wydają słoweńskie tolary, np. zamiast 50 kun - 50 tolarów (tj. ok 1,5 kuny), he he zarobek niczego sobie.
w sklepach oczywiście wszystko zaokrąglają do góry, dobrze jak z 97 kun do 100, gorzej jak z 34 do 50. Jak się zwróci uwagę to z uśmiechem na ustach oddają resztę.

normalnie gdybym był Tobą już bym do Cro nie pojechał. Bo albo Ci z oczu patrzy że można Cię rolować albo nie wiem co to znaczy "nagminnie", "oczywiście", "wszystko".
Może daj swoją fotkę do atawara to coś Ci pomożemy
Srdecan Pozdrav
:wink:

kolejny ku..... Cromaniak. Może zmień obywatelstwo.!!!!!!!! i rżnij głupa jak oni. :evil: Byłem już w Chorwacji kilka razy i stwierdzam fakty ku przestrodze innych. Bez urazy.

nerwy nie potrzebne,wiadomo czy to w Polsce czy w Chorwacji zdażyć sie mogą ludzie i ludziska .... po prostu
mnie osobiście nie przydazyło sie jeszcze w cro nic złego a wręcz przeciwnie -mam same miłe wspomnienia,a że cromaniakami jesteśmy -toż to nic złego,gdyby było inaczej udzielalibysmy sie na innym forum.....
pozdrowionka :sm:
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 23.09.2006 05:46

Wszędzie mogą zdarzyć się pomyłki lub celowe oszustwa ( u nas chyba jednak częściej!), ale chyba każdy troszkę liczyć umie... wystarczy przeliczyć, jak coś nie pasuje zwrócic uwagę i po sprawie :) Przecież nie po to jedziemy na wczasy żeby się denerwować. A na bramkach rzeczywiście oszukiwać lubią... często zaokrąglają jak drobnych się nie ma. Zaokrąglali nam tylko w tamtą stronę, bo drobnych nie mieliśmy, ale na drogę powrotną zaopatrzyliśmy się w drobne kunki i wyliczonymi pieniążkami płaciliśmy - chyba najlepszy sposób :)
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 23.09.2006 07:25

kolejny ku..... Cromaniak. Może zmień obywatelstwo.!!!!!!!! i rżnij głupa jak oni. icon_evil.gif Byłem już w Chorwacji kilka razy i stwierdzam fakty ku przestrodze innych. Bez urazy.

masz poprostu albo cholernego pecha albo Ci źle z oczu patrzy. Ile razy (wyrażone w cyfrach) chcieli Ci wcisnąć pieniądze słoweńskie zamiast chorwackich :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.09.2006 10:59

Muszę przyznać że i ja nie spotkałem się z tym żeby mnie ktoś chciał oszukać 8O .
Przecież ci Chorwaci to tacy sympatyczni i poczciwi ludzie 8O . Na bramkach na autostradach i owszem trzeba czasem się upomnieć że chce się otrzymać resztę w euro jeżeli płaciło się w euro bo wydają resztę kunami po paskarskim kursie, który notabene jest wywieszony przy przejeździe przez bramkę, ale kto nie uważa - płaci za gapowe. To tyle w tym temacie ode mnie.
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 24.09.2006 21:07

Rzeczywiście sympatyczni i poczciwi ludzie, zwłaszcza gdy z rozbrajającym uśmiechem zapominają ci wydać 50, czy 100 kun reszty. :lol: :lol: :lol: Ale co tam, gdyby nie te drobne epizody, to co w końcu mielibyśmy wspominać. :roll: Wszak i my do uczciwych nie należymy :oops: :oops: :oops: Dziwnym staje się fakt, że czy tu, czy tam wszyscy mylą się na niekorzyść klienta :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.09.2006 09:39

Cóż... najwyraźniej miałem szczęście albo wyglądałem na takiego, który jest turystą, ale trzeźwo myślącym i umiejącym szybko liczyć :lol: :lol: :lol: , bo naprawdę nie próbował mnie nikt oszukać. A w Chorwacji byłem już drugi raz :)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 27.09.2006 21:03

Rzeczewiscie istnieje taki problem...leki "zarobek" jest chiba bardzo slotki i zarazliwi niestety..Jezeli chodzi o drobiazgi tipu od pare lip do 0,5, 1 nawet časamy 1,5 kun to chorwaci nie zwracaja bardzo uwage, albo nie zrobia awanture ale na take miejsce jusz nie wruca...Natomiast oszukiwanie turistow jest apsolutnie nie do przijencia....Po cholere starania tisianc osob ze by turista czul sie dobrze i na luzie jezeli dwie osoby za 20 lub nawet 100 kun popsuja wrazenie...i dla ktorich (jak w tym przipadku) tisiance osob musialo przeczitac post pod tytulem Nie pozwulcie sie oszukac...Bo zeczewiscie take situacje maja miejsce.. Jak walczic z tym chamstwem.
Moze kiedisz przed nastepnim sezonem napiszem wam pare zdan po chrwacku gdzie w sposob normalni, kulturalni ale stanowczi, pouczajanci z nutkom ironi lub osmieszania napiszem ze tak sie nie robi, ze powini sie stidzic i ze z takiego postepowania nic dobrego nie bendo ony mialy a ny chorwacja (psuja wyzerunek swoj i wszistkih naokolo) i na dodatek ze o zdazeniu poinformujecie gazete lokalna.o takim i takim miejscu...
Wy to wydrukujecie w kilka egzemplazach i przi karzdim podobnim zdarzeniu wrenczicie chamowy czy chamowej liscik od leona...
moze sie chocbi zaczerwienia lub opuszcza wzrok...no bo jest to chamstwo za ktore niema usprawiedliwienia..bo karzdy ta kune czy zlotowke, czy euro zarabia w lzejszi lub bardzo cieszki sposob, i to jest niewarzne jak i ile ale i w ten sposob sie szanuje czlowieka...
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 27.09.2006 22:51

Leon tego typu chamstwo zdarza się wszędzie w Polsce również i to zdecydowanie częściej niż u Hrvatskoj dlatego nie należy się tym zbytnio przejmować lecz tak jak piszesz należy zwracać uwagę i Twój pomysł z kartką w Waszym języku, bez dodawania czegokolwiek od siebie może uczynić cuda w Was :wink:

Srdecan Pozdrav
Elaj203
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Elaj203 » 28.09.2006 07:31

Jeżdżę od paru lat do Cro i na szczęście nie miałam tak wielu pomyłek. Raz, gdy moje dziecko było jeszcze mocno nieletnie i poszło sobie kupić loda, to Pani chciała mu wydać resztę w lirach włoskich, ale ten był sprytniejszy i poprosił o kuny. Innym razem w sklepie Pani chciała do naszego małego rachunku doliczyć piwo znajomego, który stał przed nami. Po zwróceniu uwagi, grzecznie zwróciła pieniążki. Ale generalnie nie zepsuło mi to nigdy wakacji. :D
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 28.09.2006 22:00

Byliśmy na to uczuleni i wiedzieliśy czego można się spodziewać. Czasami i u nas jest podobnie, bo natura człowieka ma skłonności do oszustw na swoją korzyść. W żadnym wypadku nie zakłóciło nam to naszych wakacji, wręcz przeciwnie nadało pikanterii i kolorytu. Co kraj to obyczaj, im dalej na południe tym większe skłonności do naciągania... Zastanawiając się czy z czystym sumieniem możemy powiedzieć, że jesteśmy w tym lepsi :?: :?: :?:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 02.10.2006 14:31

Ja bym z czystym sumieniem mógł niestety powiedzieć że nie jesteśmy lepsi :(
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 02.10.2006 17:21

Wróciłem wczoraj z pierwszorazowego pobytu w Cro. Fakt było po sezonie, ludzi pewnie trochę mniej niż normalnie, ale nie zdarzyło się żeby ktoś mnie oszukał. Nauczony smutnym polskim, włoskim a ostatnio też i słowackim doświadczeniem sprawdzałem wszystko dokładnie. I zero. Wręcz przeciwnie - każdy pokazywał albo oddawał wydruk z kasy fiskalnej, wszystko zgadzało się z ogólnie dostępną informacją (wywieszone menu, internet). Dodam że na stacjach benzynowych i w sklepach płaciłem kartą kredytową, w lokalach gotówką. Po wcześniejszych postach wnoszę że miałem szczęście. No i tym bardziej cieszę się z tego że tam byłem.
*p*a*t*i*
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) *p*a*t*i* » 03.10.2006 06:20

Leszek Skupin napisał(a):Ja bym z czystym sumieniem mógł niestety powiedzieć że nie jesteśmy lepsi :(
Dokładnie, a niejednokrotnie dużo gorsi... :(
Buber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Buber » 03.10.2006 08:02

Wyobraźcie sobie że jesteście cudzoziemcem w Polsce. Idziecie do sklepu, kiosku, knajpy w waszym mieście. Tam mówicie po niemiecku czy też angielsku, może po rosyjsku. Po polsku ni hu hu. Jak sądzicie? Będziecie orżnięci, choćby na parę złotych czy nie? Chciałbym zapytać Leona czy zetknął się z czymś takim u nas?
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 03.10.2006 09:46

Brrrrr.... wyobraziłem sobie i złapałem się za portfel :cry:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie daj się oszukać - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone