Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nie aparat ale kamerka :)

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Leo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leo » 31.10.2005 16:25

Witaj Karolu, swoją kamerkę kupiłem podążając podobnie jak i ty chęcią utwalenia mojego maleństwa. Pamiętam jak teraz, był rok 2001 za chwilę mi się powiększy rodzinka a ja stoję przed dylematem co kupić. Wykonałem telefon do kolegi który zajmje się profesjonalnie nagrywaniem i montażem wideo i werdykt padł na: SONY DCR-TRV230. Standard MiniDV dopiero na dobre "wchodził" do sprzedaży, a ceny tych kamer były poza moimi możliwościami pozostał mi format DIGITAL8, chciałem bowiem pozostać przy cyfrowym zapisie. Kamerka sprawuje się znakomicie zoom optyczny wynosi x25 o cyfrowym nie warto wspominać bo to czysty marketing :wink: . Nie jest to może szczyt miniaturyzacji i wagi który dominuje przy najnowszych urządzeniach tego typu ale jest to też w pewnym sensie zaleta, bo pozwala ograniczyć drżenia urządzenia przy większych zoomach pomimo posiadania funkcji image stabilizer. Jak dotąd nigdy mnie nie zawiodła chociaż przy niedostatecznym oświetleniu obraz zaczyna "ziarnieć" natomiast przy standardzie DV jest w tym przypadku zdecydowanie lepiej - cóż pozostaje lampa zewnętrzna.
Pozdr
Leo
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 01.11.2005 06:27

dzięki wszystkim za rady. Kamerkę już kupiłem wybór padł na CANON MV850i. Udało mi się ją kupić w dobrej cenie (nowa - 1794 z przesyłką) 8) .Wybrałem canona ponieważ najlepiej mi leżał w rece :wink: a pozatym parametry też ma całkiem całkiem.

Pozdravki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.11.2005 21:14

Udanego filmikowania życzę.......i czasami na Julcię skieruj obiektyw.....nie tylko na bejbi....... :wink:
Jurek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jurek » 02.11.2005 21:43

O !!! Karol kręci po.............
VOID
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) VOID » 03.11.2005 06:34

Jurek napisał(a):O !!! Karol kręci po.............

dokoptuj jeszcze kilka osób to się pomyśli. rolę pierwszoplanową masz zapewnioną 8) :lol: 8)
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 13.11.2005 15:34

Przyłączam się do zapytania Voida odnośnie kamer bo jestem na kupnie.
W 1981 roku mój ojciec jako jeden z nielicznych wówczas obywateli PRL nabył w RFN kamerę video za kasę uciułaną w Jugosławii na handlu sprzętem turystycznym (podczas wakacji rzecz jasna). Kamera ważyła koło 5 kg (opierało się ją o ramię) a do jej działania niezbędny był jeszcze przenośny magnetowid (zawieszany na ramieniu) o wadze jakieś 10 kg. I na tym etapie moja edukacja techniczna TV uległa zamrożeniu...

Oglądałem ostatnio w sklepie malutkie kamerki mini DV Sony i Canona i przyznam że bardzo mi się to podoba, zwłaszcza cena - 1500 złotych. Sony jak zauważyłem ma obiektyw Carl-Zeiss a Canon to uznana firma fotograficzna więc wydają się być ok. No ale twierdzicie że miniaturki nie są dobre... Może coś więcej n/t temat?
Co powinna mieć kamera do amatorskiego filmowania?
Jareksz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jareksz » 13.11.2005 17:07

Moja przygoda z filmem zaczęła się w ....powiedzmy dawno.
Chciałem uwiecznić dzieci i kupiłem kamerkę 8mm Kwarc na sprężynę..
Wymagania rosły pociechy też i kupiłem kamerkę super 8mm Łomo.
Czas leciał i postęp techniczny razem z nim.Przesiadłem się na zapis magnetyczny
VHSC kamerka N10 panasonika, która w dalszym ciągu super się sprawuje.
Jedne wakacje w cro filmowałem JVC mini DV.
Chęć cyfrowej obróbki obrazu spowodował przejście na format miniDV.
Och ile się naszukałem opisów i opinii w necie...wizyty w salonach...
podpytywanie sprzedawców...
W końcu wyszło:
panasonic
canon
sony
i co dalej nic nie wiem....każdy zachwala...i bądz tu mądry
gdzie jak porównać kamerki...trzeba je mieć i co Eureka w Media Markcie stoją
obok siebie i można się nimi pobawić. Ale ale jak to zrobić i na co zwrócić uwagę???
1 kamerka podłączona pod telewizor (wtedy wszystko widzisz dokładnie) sprawdzasz
jaka jest stabilizacja...ręka z kamerką dostaje "parkinsona" a ty patrzysz czy obraz na ekranie
telewizora jest nieruchomy.
2 łapanie ostrości---kierujesz kamerkę na obiekt w odległości 2m a potem nagle na coś daleko
i obserwujesz na ekranie TV jak szybko łapie ostrość.Uwaga w marketach jest bardzo jasno
a przy pełnym oświetleniu wszystkie firmy dobrze chodzą.
Dlatego powtarzamy tą próbę kierując kamerkę pod regał...między kartony-tam gdzie najciemniej.
Dzięki temu wyjdą Ci ujęcia u cioci na imieninach i w kościołach ...by obraz był barwny bez szumów.
3 szybkie zmiany zomu...jak kamerka sobie radzi
4 szybka zmiana z jasnego obiektu na bardzo słabo oświetlony i odwrotnie.
I tak pół roku czajenia i decuzja w 20 minut. Ale nie podam, którą wybrałem.
A zakupu dokonałem na allegro używaną i jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawki Jar
bazyl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) bazyl » 13.11.2005 19:18

potrzebuję magika co mi zrobi z 2 zdjęć jedno , czyli wklei 2 mordeczki w ładne tło . Ktoś chętny ? :)
Cayman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cayman » 10.12.2005 21:02

...właśnie zamówiłem kamerkę PANASONIC NV-GS 140...mam nadzieję, że to dobry wybór i kolejny wypad do Cro zostanie solidnie zfilmowany :)...
pt
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pt » 10.12.2005 21:58

Cayman napisał(a):...właśnie zamówiłem kamerkę PANASONIC NV-GS 140...mam nadzieję, że to dobry wybór i kolejny wypad do Cro zostanie solidnie zfilmowany :)...

kamerka dobra,uzywam podobnego modelu ale w tej chwili chyba sony daje najlepsza kamere ,maja juz cyfrowki na plyty a nie na kasety ,odpada przerzucanie filmu z kasety na plyte
pozdro
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 10.12.2005 22:42

A ja 3 tygodnie temu kupiłem w końcu kamerę Sony MiniDV model 19 z obiektywem Zeissa.
Tylko nie bardzo wiem po co bo jakoś mnie ciągnie żeby przeczytać instrukcję obsługi. No ale kamera już jest, może się przyda... :wink:

To co mi się w niej póki co podoba najbardziej to gabaryty - mieści się w dłoni i sterowanie pilotem (ale to raczej chyba gadżet). Cena w salonie firmowym Sony: 1550,- po negocjacjach (na półce 1700). A czy wybór był trafny pewnie nie dowiem się nigdy, bo jak porównać jakość z innymi?
Ale jeśli będą dobre filmy to będę happy
Co do wyboru nośnika to sprzedawca twierdził że te kamery które zapisują od razu na DVD to trochę drogi bajer bo nakręcony film i tak trzeba wyedytować a dopiero wtedy wyedytować. Mnie natomiast nie odpowiadał dużo większy rozmiar kamery DVD od mini DV

A teraz się zastanawiam jakich programów używać do zgrywania filmów i zapisywania w formacie DVD? Może jakaś podpowiedź?
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 11.12.2005 21:02

JarekSz .... kupiłeś Canona. :-))
Poprzednia strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Nie aparat ale kamerka :) - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone