Witaj Karolu, swoją kamerkę kupiłem podążając podobnie jak i ty chęcią utwalenia mojego maleństwa. Pamiętam jak teraz, był rok 2001 za chwilę mi się powiększy rodzinka a ja stoję przed dylematem co kupić. Wykonałem telefon do kolegi który zajmje się profesjonalnie nagrywaniem i montażem wideo i werdykt padł na: SONY DCR-TRV230. Standard MiniDV dopiero na dobre "wchodził" do sprzedaży, a ceny tych kamer były poza moimi możliwościami pozostał mi format DIGITAL8, chciałem bowiem pozostać przy cyfrowym zapisie. Kamerka sprawuje się znakomicie zoom optyczny wynosi x25 o cyfrowym nie warto wspominać bo to czysty marketing . Nie jest to może szczyt miniaturyzacji i wagi który dominuje przy najnowszych urządzeniach tego typu ale jest to też w pewnym sensie zaleta, bo pozwala ograniczyć drżenia urządzenia przy większych zoomach pomimo posiadania funkcji image stabilizer. Jak dotąd nigdy mnie nie zawiodła chociaż przy niedostatecznym oświetleniu obraz zaczyna "ziarnieć" natomiast przy standardzie DV jest w tym przypadku zdecydowanie lepiej - cóż pozostaje lampa zewnętrzna.
Pozdr
Leo