Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nic dodac nic ujac

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
SZOTER
Globtroter
Nic dodac nic ujac

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOTER » 03.10.2005 09:07

Siedzialem sobie ostatnio w Sadzie czekajac na rozprawe przed drzwiami sali i przysluchiwalem sie rozmowie pieknej pani mecenas. Dama ta rozmawiala ze swoja mlodsza kolezanka o czym??? O Chorwacji!!!! O swoich wczasach z mezem w malej wiosce z przystania i dwoma kutrami rybackimi ktore dzien w dzie rano wyp[lywaly wieczorem przyplywaly. Urocze. Az sie czlowiekowi cieplo zrobilo na sercu. Krajkow zimny, slota za oknem a tu pieknosc opowiada o cudownych rzeczach.hmmmmmmm. Ciekaw jestem czy pani mecenas zaglada na forum cro.pl? Moze???

Zmieniajac lekko temat powiedzcie mi dla czego w Chorwacji sa takie strasznie drogie ryby. Kupilem na targu rybnym w Vodicach dwie dziwne ryby- nazwy nie pamietam oraz jedna cudowna ORADE. Wydalem majatek. Poczulbym sie naciagany gdyby nie fakt ze bylem z gospodynia u ktorej zawsze mieszkam i ktora notabene przyzadzila mi ta rybe, zamarynowala a nastepnie przyzadzila na ZARU. NIEBO W GEBIE tylko dla czego takie drogie?
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 03.10.2005 21:29

Orada -jedna z ryb zaliczanych tam do "1 klasy" faktycznie jest droga - na targu kupowałem po 70-80kun/kg, ale też zdaje się jest jedną znajlepszych. Kupowałem też bardzo dobre ryby- mniejsze za 25-35 kun. To nadal jest drożej niż u nas, mimo to nie odstraszało mnie to. Lubię ryby. Smażone w sporej ilości oliwy z oliwek( kupionej także od sprzedawcy ryb) i dodatkiem czosnku smakowały wyśmienicie. 8)
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 03.10.2005 22:08

SZOTER napisał(a):... powiedzcie mi dla czego w Chorwacji sa takie strasznie drogie ryby?

Podstawowe prawo ekonomiczne: popyt kształtuje cenę!
Gdyby nie było chętnych na rybę po cenie wysokiej - cena byłaby niższa! Gdyby cena była za niska, byłoby mniej ryb (bo rybakom się nie opłaca), a więc (gdyby popyt wciąż istniał) cena musiałaby wzrosnąć... Itd, itd.
Po co kupowałes? Widocznie była warta tej ceny!!! To samo dotyczy pojawiających się na tym Forum głupich pytań dotyczących cen owoców, kwater, promów, autostrad i benzyny. Ceny dyktuje RYNEK, czyli turyści z Włoch, Niemiec, Holandii i Austrii, a nie biedny polski student, który nosi namiot na plecach i przywozi własne żarcie z Polski.
Nie kamienujcie mnie! Nie mam nic przeciwko studentom ( i innym), nie mam nic przeciwko ich wybranym sposobom spędzania wakacji - to ich wybór. Ale nie dziwcie się, że denerwuje mnie pytanie na poziomie 6-latka: dlaczego tak drogo... Odpowiadam: bo ludzie wciąż kupują!!!

ooloo :lol:
SZOTER
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) SZOTER » 05.10.2005 12:30

ooloo napisał(a):
SZOTER napisał(a):... powiedzcie mi dla czego w Chorwacji sa takie strasznie drogie ryby?

Podstawowe prawo ekonomiczne: popyt kształtuje cenę!
Gdyby nie było chętnych na rybę po cenie wysokiej - cena byłaby niższa! Gdyby cena była za niska, byłoby mniej ryb (bo rybakom się nie opłaca), a więc (gdyby popyt wciąż istniał) cena musiałaby wzrosnąć... Itd, itd.
Po co kupowałes? Widocznie była warta tej ceny!!! To samo dotyczy pojawiających się na tym Forum głupich pytań dotyczących cen owoców, kwater, promów, autostrad i benzyny. Ceny dyktuje RYNEK, czyli turyści z Włoch, Niemiec, Holandii i Austrii, a nie biedny polski student, który nosi namiot na plecach i przywozi własne żarcie z Polski.
Nie kamienujcie mnie! Nie mam nic przeciwko studentom ( i innym), nie mam nic przeciwko ich wybranym sposobom spędzania wakacji - to ich wybór. Ale nie dziwcie się, że denerwuje mnie pytanie na poziomie 6-latka: dlaczego tak drogo... Odpowiadam: bo ludzie wciąż kupują!!!

Glupie pytanie, glupia odpowiedz. Super. W czasie kiedy bylem w Sibeniku spotkalem przez 2 tygodnie az jedna rodzine z niemiec i jednych wiecznie pijanych angielskich gejow. Jesli to oni ksztaltowali ceny ryb w calym Sibeniku to cos tu jest nie tak z Chorwacka gospodarka. No ale jesli jako znawca tak twierdzisz to ok. Ja jestem w koncu tylko tempym gliniarzem z Krakowa. Pozdrawiam :-)
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 05.10.2005 12:47

SZOTER napisał(a):Glupie pytanie, glupia odpowiedz. Super.

Nie ma głupich pytań. Są tylko niemądre odpowiedzi. Ale ta akurat do takich moim zdaniem nie należy. W sklepie mrożona ryba morska kosztuje w Polsce w granicach 30 zł za kg (np moja ulubiona panga). W Studenacu płaciliśmy cos koło 60 KN za kg świezutkiej ryby. W knajpie ta sama ale już ugrillowana (choć ważyli przed grillowaniem) kosztowała prawie 300 Kn.
Widać im się to jednak opłaca :)
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 05.10.2005 15:58

SZOTER napisał(a): Ja jestem w koncu tylko tempym gliniarzem z Krakowa.

Tu masz rację i teraz rozumiem Twój problem.

P.S. Piszemy "tępym" a nie "tempym"
Finestra
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Finestra » 07.11.2005 17:54

mama_Kapiszonka napisał(a):(...)

Aneta, daj sobie spokój. Ja się ograniczyłem do czytania forum, i a tak zastanawiam się, czy nie marnuję czasu. Ostatnio tu jest niebezpiecznie. Za dzieńdobry można dostać po ryju.

Jak tam w biznesie lepiej napisz na priva...

Marian
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 07.11.2005 18:47

Finestra napisał(a):
mama_Kapiszonka napisał(a):(...)

Aneta, daj sobie spokój. Ja się ograniczyłem do czytania forum, i a tak zastanawiam się, czy nie marnuję czasu. Ostatnio tu jest niebezpiecznie. Za dzieńdobry można dostać po ryju.

Jak tam w biznesie lepiej napisz na priva...

Marian

Bo Ty Finestra wstrząśniety jesteś,ale nie zmieszany. :wink:
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 07.11.2005 21:32

ooloo napisał(a):

ooLoo - ty już tu wielokrotnie dałeś świadectwo swojej mądrości wprost inaczej, swojemu taktowi i umiejętności szanowania innych ludzi. Ty tu nie pasowałbyś rok temu, a nawet teraz mocno zaniżasz poziom - i tak niski. Ciekawe czy ty masz przyjaciół? Wątpię. Szukasz tutaj przewag bo zżera cię poczucie niższości na codzień? A może twoja wiedza i ekstra inteigencja samoistnie przelewa się TUTAJ i oświeca niegodnych oświecenia? Ciekawe czy byłbyś taki odważny powiedzieć to w oczy człowiekowi od którego zaraz byś mógł dostać w ten koniec do szczekania?
ooloo
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) ooloo » 08.11.2005 20:52

liwan napisał(a):
ooloo napisał(a):

ooLoo - ty już tu wielokrotnie dałeś świadectwo swojej mądrości wprost inaczej, swojemu taktowi i umiejętności szanowania innych ludzi. Ty tu nie pasowałbyś rok temu, a nawet teraz mocno zaniżasz poziom - i tak niski. Ciekawe czy ty masz przyjaciół? Wątpię. Szukasz tutaj przewag bo zżera cię poczucie niższości na codzień? A może twoja wiedza i ekstra inteigencja samoistnie przelewa się TUTAJ i oświeca niegodnych oświecenia? Ciekawe czy byłbyś taki odważny powiedzieć to w oczy człowiekowi od którego zaraz byś mógł dostać w ten koniec do szczekania?

Gdyby to napisał SZOTER - nie byłbym zdziwiony, wszak to tylko "tempy" policjant i nic innego nie potrafi tylko przyłożyć w gębę za niemiłe, choć prawdziwe słowa. Pewnie w przeszłości był milicjantem. Ale dlaczego Ciebie prawidłowości ekonomiczne tak wkurzyły, że też byś bił? Tylko tak potrafisz dyskutować? Brakło argumentów? A może się mylisz - myśląc, że facet, który ma trochę pojęcia o ekonomii, gramatyce polskiej i angielskiej i w dodatku jest w miarę inteligentny (a nie "inteigentny" jak piszesz) to musi być chudy karzeł w grubych okularach? Takich dupków jak Ty, to ja załatwiam jednym pierdnięciem. Giną w powietrzu z głodu...

Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 08.11.2005 20:59

ooloo napisał(a):
liwan napisał(a):
ooloo napisał(a):

Gdyby to napisał SZOTER - nie byłbym zdziwiony, wszak to tylko "tempy" policjant i nic innego nie potrafi tylko przyłożyć w gębę za niemiłe, choć prawdziwe słowa. Pewnie w przeszłości był milicjantem. Ale dlaczego Ciebie prawidłowości ekonomiczne tak wkurzyły, że też byś bił? Tylko tak potrafisz dyskutować? Brakło argumentów? A może się mylisz - myśląc, że facet, który ma trochę pojęcia o ekonomii, gramatyce polskiej i angielskiej i w dodatku jest w miarę inteligentny (a nie "inteigentny" jak piszesz) to musi być chudy karzeł w grubych okularach? Takich dupków jak Ty, to ja załatwiam jednym pierdnięciem. Giną w powietrzu z głodu...

Pytanie !!!!
Czy ktoś zna ooloo? ooloo nie pisze o Chorwacji.Boksuje.
Skreślamy ooloo.(oczywiście jednym pierdnięciem :wink: ).
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 08.11.2005 21:26

:lol: :lol: :lol: 8O Smutny jesteś booloo. Pisałem o moich oczekiwaniach co by ci się należało po takich wrednych odzywkach od osoby bezpośrednio dotkniętej. Ode mnie kiedyś dostałbyś bez patrzenia na konsekwencje. Ale może człowiek wyrasta ponad to i nie chciałby sobie brudzić rąk. Wytknięcie komuś błędu, ciebie bardziej upokarza niżbyś chciał. Wszyscy już wiedzą jakie jesteś indywiduum.
liwan
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) liwan » 08.11.2005 22:33

:lol:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone