Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NEVERENDING STORY 2020/2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Epepa
Cromaniak
Re: NEVERENDING STORY

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 30.11.2020 21:34

... :)
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 01.12.2020 12:01

Epepa napisał(a):... :)

Cieszę się ,że wreszcie ktoś wykazał się zrozumieniem, dzięki Ewuniu :D

Kolejny dzień

W tym odcinku będzie mało tekstu a dużo zdjęć, bo nic szczególnego się nie działo.
Na początek trochę zdjęć z tarasu i okna ,żeby ostatecznie zakończyć ten temat i nie katować Was w każdym odcinku takimi samymi widokami. Zdjęcia są z kilku dni , co wprawne oko zauważy po chmurach . Trzeciego dnia na wyspie pogoda wyklarowała się na amen, zaklinowała się i tak już pozostało do końca naszego pobytu :mrgreen:

Przed świtem- wstałam wcześniej niż dzwon :mrgreen:
1.jpg

2 godziny póżniej
2.jpg

Widoki z sypialni w lewo
3.JPG

i w prawo
4.JPG

Z tarasu
5.JPG

6.JPG

8.JPG

9.JPG

9a.JPG

11.JPG

Zbliżenie na Omiš i ujście Cetiny
12.JPG

i Twierdzę Fortica
13.JPG

Widok na budzik :wink:
14.JPG

A z tyłu na cmentarz i Crkvę sv.Duha
15.JPG

Jednak później będzie jeszcze trochę zdjęć z tarasu , ale na pewno nie tak niebieskich 8)

Kolejny dnia od późnego poranka leżymy Prji- tu trochę odpoczynku od zdjęć :mrgreen:

Po powrocie z plaży , po moich zręcznych podchodach małż decyduje się zaryzykować i ponownie przecisnąć samochód przez wąskie gardło podjazdu do apartmanu . Powody są dwa : zasponsorowanie miejscowego kamieniarskiego rzemiosła w Pučišći i umówienie się na nurkowanie w Supetarze , a także wizyta w upatrzonej wcześniej konobie Ranjak .

No to jedziemy ..... uff tym razem udało się przecisnąć bez szwanku , ale z duszą na ramieniu :roll:
Nie wiem czy pisałam, ale na tym podjeździe oprócz groźnych murów były też na poziomie naszego samochodu otwarte okiennice z całą wystającą infrastrukturą otwierająco -zamykającą :mrgreen:

Najpierw jedziemy do Supetaru umówić małża na nury. Małż szybko załatwia swoje sprawy , a potem idziemy na mały spacer. Baza mieści się na zachodnim krańcu Supetaru w kompleksie hotelowym Velaris położonym blisko zatoki Vela Luka. Idziemy na krótki rekonesans , bo a nuż plaże będą ładne i może kiedyś wybierzemy Supetar na naszą miejscówkę.

Przechodzimy przez pięknie uroślinnniony kompleks hotelowy
15a (1).jpg

15a (2).jpg

Przed nami plaża hotelowa
15a (4).JPG

I zbliżamy się do Velej Luki. Zatoka ma dwie mniejsze zatoczki w których są plaże. Niestety ta pierwsza bliżej hotelu zatoczka z mętną od fal wodą i całkiem sporą ilością ludzi nie warta była uwiecznienia . Za to zrobiłam zdjęcie kawałka zatoczki z widoczkiem
15a (5).JPG

Idąc kawałek dalej przez lasek dochodzimy do drugiej zatoczki . A tu ludzi jak na lekarstwo i morze spokojne . I wszystko byłoby fajnie gdyby nie ten murek za plecami- nie cierpię i już :roll:
Ale widoczki z okolicy cieszą oko :D
15a (6).JPG

15a (8).jpg

15a (9).jpg

15a (10).JPG

15a (11).JPG

Czas nas nagli , wracamy w kierunku Pučišći . Mijamy konzum na obrzeżach Supetaru .... i nie mogę się oprzeć :mrgreen:
15a (12).JPG

Po pół godzinie docieramy do Pučišći. Jest po 17 jakby się kto pytał- a jest to istotne :D
I zmierzamy w kierunku zatoki ,gdzie zwykle stoi kilka straganów z wyrobami z brackiego kamienia w tym z wyrobami z miejscowej szkoły rzeźbiarskiej.
16.JPG

17.JPG

18.JPG

19.JPG

Idziemy w kierunku straganów i ze zdumieniem stwierdzam ,że nie właśnie zaczynają je zamykać 8O
O 17 :?: :!: Może jakąś przerwę sobie robią. I akurat ten stragan z upragnionymi przeze mnie mini rozetkami właścicielka zamknęła nam przed nosem i gdzieś poszła . Lecę do straganu obok , pytam czy właścicielka jeszcze tu wróci , bo my koniecznie chcemy sponsorować :mrgreen: Na szczęście okazało się , że wróciła . Rozetki zakupiłam . A muszę tu wspomnieć ,że nigdzie nie widziałam takich rozetek do sprzedania. Są one miniaturami rozet zdobiących szkołę rzeźbiarską. Dodatkowo kupujemy wazon i świecznik. Owe wyroby zdobią teraz mój przedpokój :hearts:
39a.jpg

39b.jpg

Zadowoleni z zakupów na chwilę zapuszczamy się w miasteczko. Tym razem idziemy w stronę kościoła i pobliskich uliczek
20.JPG

20a.jpg

21.JPG

24.JPG

25.JPG

26.jpg

27.jpg

28.jpg

Ponownie zbliżamy się do kościoła
30.jpg

31.jpg

33.jpg

Drzwi są uchylone , więc zaglądam
34.jpg

35.jpg

Obiad zamierzaliśmy zjeść w Konobie Ranjak położonej niedaleko Supetaru. Niestety konoby tu już nie ma , za to jest gospodarstwo agroturystyczne i mały sklepik . I tu przestroga , żeby sprawdzając opinie i zdjęcia z danego miejsca patrzeć na daty . Jak nie ma najnowszych to można pocałować przysłowiową klamkę.

Zastanawiamy się co tu robić i w ten sposób trafiamy do pobliskiej Žižy . Zdania o tej konobie są podzielone. Głodni postanawiamy zaryzykować. Zajeżdżamy na parking - pustki, idziemy przez ogród -cisza... ale po chwili z domu wychodzi Pani .
-Je li imate otvoreno ? - zagaduję
-Da - odpowiada
No to super , aczkolwiek dziwnie , bo jest całkiem pusto . Zamawiamy grilowane kalmary , oradę , warzywa i talarki ziemniaczane . Wszystko o dziwo pyszne , ale rachunek dość wysoki . No cóż dzisiejszy dzień upływa nam na sponsoringu.
Znowu nie zrobiłam zdjęć potraw, bo relacji miało nie być :roll:
Ale za to są zdjęcia pięknego widoku z konoby
36.jpg

38.jpg

A wracając do Postiry po raz kolejny nie mogłam się oprzeć :lool:
39.jpg

CDN za chwilę :papa:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 01.12.2020 12:15

Wjeżdżając na naszą posesję koła samochodu mimo że jest sucho po raz kolejny boksują i znów zostawiamy tu kawałek opony :roll:
Zrywam na kolację winogrona i figi. Zapomniałam napisać że prawie całe podwórko naszego gospodarza obrośnięte jest różnymi gatunkami winogron, rośnie też tu drzewko figowe. O tej porze roku wszystkie owoce są dojrzałe , a gospodarz przy każdej okazji zachęca nas do korzystania z tych dobroci :D Tym bardziej ,że na 4 apartmany tylko 1 ma zajęty- oczywiście przez nas.
Resztę wieczoru spędzamy na tarasie delektując się owocami.
Niebo jest bezchmurne i wschodzi księżyc
40.jpg

42.JPG

44.JPG

45.JPG

46.JPG

47.JPG

Aż chce się Ż :hearts: :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 01.12.2020 12:38

Przepiękne widoki z apartmana i cała reszta :hearts:
Zacięcie do posiadania kamieni prawie takie jak u mnie :oczko_usmiech:
Wokół podobnego tematu kręcił się mój tegoroczny urlop.
Świetne te rozety i wazon 8)
Habanero
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) Habanero » 01.12.2020 13:03

W V. Luce woda mętna, bo dno piaszczyste i do tego długo płytko.
Piaseczek za to bialutki i bardzo miły w dotyku :D
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 01.12.2020 13:25

Zdjęcie zrobione przed świtem jest magiczne! :D Na wakacjach ciężko mi wstać o tej godzinie i teraz widzę, jak wiele mnie omija. Przepiękne kolory.
Podoba mi się bardzo wieża kościoła w Pučišći i z tego co widzę w relacjach, na Bracu sporo jest takich perełek. Kolejny powód, żeby w końcu tę wyspę odwiedzić.
Rozetki faktycznie wyjątkowe i też bym się skusiła, ale mi się od jakiegoś czasu marzy moździerz z białego kamienia. Pełno jest takich rzeczy na straganach w całej Chorwacji, ale obiecałam sobie, że kupię go na Bracu. Teraz byłby jak znalazł, bo bo akurat tworzę własną mieszankę przypraw do pierników. :D
Abakus68
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Abakus68 » 01.12.2020 18:46

Zgadzam się z Ewą co do zdjęć porannych. Pucisca nam się rownież bardzo podobała, a za pierwszym razem widzę wleźliśmy w ten sam przedkościelny zaułek co i wy. Do pamiątek z kamienia jakoś nie ma spadu. Jak znam życie strąciłbym je niezdara ze ściany w trymiga. Zdjęcia z nad ronda w Supetarze. Jak mi je przysłałaś to oszalałem. Chciałem takie mieć. Dwa podejścia za drugim razem ze środka ulicy. Oczywiście wyszły gorzej niż twoje ale pokażę je w następnym- nie dzisiejszym odcinku. Winogron "zazdraszczam". Uwielbia je pałaszować. Żiża. Bez komentarza i ty wiesz czemu. A księżyc... Zajeb.....ty
Piter_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piter_M » 02.12.2020 07:38

Hmm ... a my na Braču jeszcze nie byliśmy ... chyba trzeba się w końcu tam wybrać :roll:
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 02.12.2020 08:42

travel napisał(a):
Epepa napisał(a):... :)

Cieszę się ,że wreszcie ktoś wykazał się zrozumieniem, dzięki Ewuniu :D

Zawsze mnie zastanawiało, skąd wiecie, kiedy gibnąć stronę... :oops:

Piękne te kamienne ozdoby, pasowałyby mi do mieszkania... kolejny powód, by wrócić na Brač :wink:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 02.12.2020 08:50

Magda O. napisał(a):Zawsze mnie zastanawiało, skąd wiecie, kiedy gibnąć stronę... :oops:

Na każdej stronie mieści się 15 postów 8)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 02.12.2020 08:51

Magda O. napisał(a):Zawsze mnie zastanawiało, skąd wiecie, kiedy gibnąć stronę... :oops:
15 postów mieści się na jednej stronie, więc na tej jeszcze kilka wejdzie.....

:papa:

Edit, widzę, że Aga wskoczyła przede mnie...
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 02.12.2020 12:28

10 lat na cropli i tego nie wiedziałam :lol:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.12.2020 14:13

Katerina napisał(a):Przepiękne widoki z apartmana i cała reszta :hearts:
Zacięcie do posiadania kamieni prawie takie jak u mnie :oczko_usmiech:
Wokół podobnego tematu kręcił się mój tegoroczny urlop.
Świetne te rozety i wazon 8)

Minęłam się z powołaniem , bo powinnam zostać geologiem.
Co roku coś przywozimy z urlopu -kamienie obrobione i nieobrobione - jeszcze kilka lat i przeze mnie Chorwacji będzie o wiele mniej wiem ,że to nielegalne ale nie mogę się oprzeć ciekawym formom :roll:

Habanero napisał(a):W V. Luce woda mętna, bo dno piaszczyste i do tego długo płytko.
Piaseczek za to bialutki i bardzo miły w dotyku :D

Taki piaseczek jest w zatoce Prja i na Likvie w Sutivanie a woda jest jak kryształ 8)

Epepa napisał(a):Zdjęcie zrobione przed świtem jest magiczne! :D Na wakacjach ciężko mi wstać o tej godzinie i teraz widzę, jak wiele mnie omija. Przepiękne kolory.
Podoba mi się bardzo wieża kościoła w Pučišći i z tego co widzę w relacjach, na Bracu sporo jest takich perełek. Kolejny powód, żeby w końcu tę wyspę odwiedzić

Dla mnie najlepszą porą na robienie zdjęć jest świt i zmierzch - to czysta magia. Kolejny apartman zarezerwuj sobie koło kościoła to nie będziesz miała problemu ze wstawaniem :mrgreen:
Brac to jedna wielka perła - ale musisz przekonać się sama :)

Rozetki faktycznie wyjątkowe i też bym się skusiła, ale mi się od jakiegoś czasu marzy moździerz z białego kamienia. Pełno jest takich rzeczy na straganach w całej Chorwacji, ale obiecałam sobie, że kupię go na Bracu. Teraz byłby jak znalazł, bo bo akurat tworzę własną mieszankę przypraw do pierników. :D

Ja dlatego co roku wracam na Brač , bo zawsze po powrocie odkrywam ,że jednak jeszcze coś by się przydało :mrgreen:

Abakus68 napisał(a):Zgadzam się z Ewą co do zdjęć porannych. Pucisca nam się rownież bardzo podobała, a za pierwszym razem widzę wleźliśmy w ten sam przedkościelny zaułek co i wy.

Pučišćia jest wyjątkowa , szkoda tylko ,że nie ma fajnych plaż :|
Zdjęcia z nad ronda w Supetarze. Jak mi je przysłałaś to oszalałem. Chciałem takie mieć. Dwa podejścia za drugim razem ze środka ulicy. Oczywiście wyszły gorzej niż twoje ale pokażę je w następnym- nie dzisiejszym odcinku

Mam ten komfort ,że małż prowadzi a ja tylko celuję :mrgreen:
A księżyc... Zajeb.....ty

Prawda ? Aż chce się wyć :oczko_usmiech:

Piter_M napisał(a):Hmm ... a my na Braču jeszcze nie byliśmy ... chyba trzeba się w końcu tam wybrać :roll:

I nie ma na co czekać , bo wyspa się rozwija turystycznie - w kierunku masowym :roll:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 02.12.2020 14:16

Magda O. napisał(a):10 lat na cropli i tego nie wiedziałam :lol:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 02.12.2020 14:19

Dobrze,że już wyręczyły mnie koleżanki :)

Piękne te kamienne ozdoby, pasowałyby mi do mieszkania... kolejny powód, by wrócić na Brač :wink:

A to jeszcze nie koniec kamiennych ozdób :D
Jakbyś pojeździła po wyspie i pozaglądała niekoniecznie na stragany a na przykład do zakładów kamieniarskich lub rzeźbiarzy to tam są dopiero cudeńka 8O :hearts:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży