Cieszę się ,że tęskniliście
Zmieniłam tytuł relacji , gdyż wyjazd w 2021r był w zasadzie powtórką wyjazdu z 2020r - czyli nuda aż mdli
Postaram się jakoś scalić te dwa lata i pokazać co zobaczyłam na Istrii podczas tych dwóch wyjazdów oraz dodać trochę Brača z 2021r.
Istria ostatnio zrobiła się bardzo popularna na forum ale mam nadzieję ,że was nie zanudzę
Chronologii tu nie będzie. Nie będzie też szczegółowych opisów , gdyż nie prowadziłam żadnych zapisków podczas urlopu. A pamięć już nie taka jak za młodu
Ale mam nadzieję ,że co nieco mi się przypomni
2020r11.09.2020r to kolejny gorący dzień . Po południu jedziemy na mały objazd.
Kolejne must see na Istrii to Poreč i Bazylika Eufrazjusza. Na forum jest kilka opisów bazyliki więc ograniczę się do zacytowania opisu z Wikipedii i do masy zdjęć.
Bazylika w Poreču w 1997 roku wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Obecny budynek wzniesiono w VI wieku n.e. na miejscu kościoła z V wieku i wcześniejszej, mniejszej bazyliki z IV stulecia. Mozaiki pierwotnych budowli wciąż są widoczne w północnej nawie. Bazylika stanowi jeden z najlepiej zachowanych przykładów sztuki bizantyńskiej w Chorwacji. We wnętrzu, oprócz wczesnobizantyjskich mozaik przedstawiających sceny biblijne, znajdują się także dekoracje z XVI wieku. Cyborium nad głównym ołtarzem pochodzi natomiast z końca XIII wieku.Parkujemy niedaleko starego miasta i po mały spacerku jesteśmy w centrum starówki:
Zaglądamy do kościoła na placu wolności
Sam plac jest spory i ale przy tej temperaturze przypomina wielką patelnię
Szybko zagłębiamy się w zacienione uliczki
Architektura niektórych budynków przypomina ,że kiedyś była tu Republika Wenecka
Zmierzamy w jednym słusznym kierunku , czyli w stronę bazyliki
Jest to kompleks budynków i robi niesamowite wrażenie . Zwiedzanie jest proste, gdyż wszystko jesz szczegółowo opisane.
Dla lepszej orientacji zamieszczam zdjęcia części tych opisów :
Babtysterium z chrzcielnicą , gdzie podobno do dziś odbywają się chrzty
Widok na atrium z babtysterium
Można też wejść na dzwonnicę .... ale małż odmawia wejścia
A sama wchodzić nie chcę
To idziemy dalej ,ale kilka schodów musimy pokonać. Idziemy do pałacu biskupa:
Nic mnie tak nie zadziwiło jak ten kawałek drewna z VI wieku
Widok z okna na dzwonnicę
Następnie kierujemy się do lapidarium , gdzie można obejrzeć oryginały starych mozaik
Kolejne 40 zdjęć z Poreča w następnym odcinku