Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

NEVERENDING STORY 2020/2021

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Magda O.
Cromaniak
Re: NEVERENDING STORY

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 09.02.2021 15:00

W zeszłym roku pierwszy raz jechaliśmy tą drogą - odcinkiem od Senj wzdłuż wybrzeża do Stinicy do przeprawy promowej na Rab. Bardzo fajna droga, chciałabym nią teraz pojechać aż na Istrię, ale na razie przejadę się nią z Wami :D
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 09.02.2021 17:19

My w tym roku także przejechaliśmy od Maslenicy do Senj Jadranką. Piękna droga a po drodze jeszcze przystanek na Zavratnicę z góry. Jako że prowadziłem samochód to zdjęć nie porobiłem, więc przypominam sobie widoki na Twoich ujęciach.
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 09.02.2021 21:12

Pięknie...a jeszcze przed nami pewnie to, co trafiło do kalendarza :lol: .
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 10.02.2021 10:45

piekara114 napisał(a):Czyli będzie zatoczko-fiord.

pomorzanka zachodnia napisał(a):Pięknie...a jeszcze przed nami pewnie to, co trafiło do kalendarza :lol: .

A jak 8)
I to w wersji full wypas :mrgreen:

mchrob napisał(a):My w tym roku także przejechaliśmy od Maslenicy do Senj Jadranką. Piękna droga a po drodze jeszcze przystanek na Zavratnicę z góry. Jako że prowadziłem samochód to zdjęć nie porobiłem, więc przypominam sobie widoki na Twoich ujęciach.

Magda O. napisał(a):W zeszłym roku pierwszy raz jechaliśmy tą drogą - odcinkiem od Senj wzdłuż wybrzeża do Stinicy do przeprawy promowej na Rab. Bardzo fajna droga, chciałabym nią teraz pojechać aż na Istrię, ale na razie przejadę się nią z Wami :D

Nie jeden raz jeździłam tam ludkiem google i Jadranka na północ od Zadaru wydawała się monotonna i mniej ciekawa niż jej część południowa. Na szczęście okazało się że rzeczywistość w 200% przerosła moje oczekiwania :hearts:
A w przyszłości planuję jeszcze spojrzeć na Pag z góry
-zdjęcie z netu:
Bez tytułu.png

:papa: :papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.02.2021 12:24

travel napisał(a):Nie jeden raz jeździłam tam ludkiem google i Jadranka na północ od Zadaru wydawała się monotonna i mniej ciekawa niż jej część południowa. Na szczęście okazało się że rzeczywistość w 200% przerosła moje oczekiwania :hearts:

Nasze również , dlatego zapewne jeszcze tam wrócimy :)

travel napisał(a):A w przyszłości planuję jeszcze spojrzeć na Pag z góry

Szczerze polecam , szczególnie posiadaczom dobrych aparatów fotograficznych , umiejących zrobić z nich dobry użytek :D , ale nawet telefoniczne fotki pokazują jak tam ładnie

Pag 12.4.jpg

Pag 12.7.jpg

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.02.2021 12:42

Ja muszę powtórzyć trasę przez Senjską Dragę, ze względu na TEN widok. Kiedy jechaliśmy tam w 2008, była baaardzo wcześniej (5:30 8O), więc niewiele było widać, ale i tak mi się podobało :D:

P7070004 (Custom).JPG

P7070005 (Custom).JPG

Poza tym byłam dość zaspana, co widać na tej fotce :lol::

P7070009 (Custom).JPG

Jadranka powyżej Zadaru jest niesamowicie ciekawa :hearts:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 13.02.2021 17:29

piotrf napisał(a):

Szczerze polecam , szczególnie posiadaczom dobrych aparatów fotograficznych , umiejących zrobić z nich dobry użytek :D , ale nawet telefoniczne fotki pokazują jak tam ładnie
Pozdrawiam
Piotr

maslinka napisał(a):Ja muszę powtórzyć trasę przez Senjską Dragę, ze względu na TEN widok. Kiedy jechaliśmy tam w 2008, była baaardzo wcześniej (5:30 8O), więc niewiele było widać, ale i tak mi się podobało :D:
Jadranka powyżej Zadaru jest niesamowicie ciekawa :hearts:

Piękne zdjęcia :hearts:

Właśnie omówiłam z małżem kwestię urlopu..... i w tym roku na 90% będzie replay :hut:

maslinka napisał(a):
P7070009 (Custom).JPG

O jaka dziewczyneczka :smo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 13.02.2021 17:32

travel napisał(a):O jaka dziewczyneczka :smo:

:smo:
To było prawie 13 lat temu 8O Podróż poślubna :D
Młoda byłam wtedy :mrgreen:
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 13.02.2021 19:49

Droga do Vrsaru 2
Pora na główną atrakcję naszej podróży Uvalę Zavratnicę . Zavratnica przypomina norweski fiord , ma długość ok.1km i głębokość do 10 m. Atrakcją zatoki jest wrak zatopionej podczas II Wojny Światowej niemieckiej barki transportowej (niektóre źródła twierdzą, że to wrak niemieckiego promu transportowego) leżący na głębokości 2m. Od 1981 roku Zavratnica jest pod ochroną i jest częścią Parku Narodowego Velebit.

Jedziemy najpierw wąską asfaltówką a potem kawałek szutrem do punktu widokowego , z którego można spojrzeć na Zavratnicę z góry
1 (1).JPG

Oczywiście pstrykam zdjęcia pod każdym możliwym kątem :mrgreen:
1 (2).jpg

1 (3).jpg

1 (4).jpg

1 (5).JPG

1 (6).JPG

1 (7).JPG

Wrak barki z góry
1 (8).JPG

1 (9).JPG

1 (10).JPG

Długo tu nie zabawiamy , bo jest samo południe i upał jest nie do zniesienia. Przerywam małżowi zadumę...
1 (11).JPG

i proszę o zdjęcie pamiątkowe ,bo małża w ogóle nie interesują zdjęcia , a najmniej moja osoba na tych zdjęciach :roll:
1 (12).JPG

Wracamy do Jadranki.

Spojrzenie na pasmo Velebitu - w rzeczywistości nie jest niskie - zdjęcia bardzo spłaszczają :roll:
1 (13).jpg

1 (14).jpg

Teraz pora spojrzeć na zatokę z dołu :D
Ścieżka do zatoki zaczyna się w pobliskiej miejscowości Jablanac.
Zjazd do Jablanaca jest równie widokowy jak do punktu widokowego na Zavratnicę.
Parkujemy przy drodze tuż obok początku ścieżki. Miejsc parkingowych jest mało i myślę ,że w sezonie trzeba tu chyba przyjechać nad ranem :roll:

Małż zabiera sprzęt do snurkowania i ruszamy . Trasa jest krótka i ma ok.1,5 km .Nie jest szczególnie trudna i spokojnie można ją przejść w japonkach . Jednak jest niemal w całości nasłoneczniona - szczególne w południe :roll: Także woda, woda i jeszcze raz woda , bo można się tu poczuć jak boczek na patelni :lol:

Początek ścieżki z widokiem na Rab i Pag
1 (15).jpg

Jablanac
1 (16).JPG

Widoki są piękne , a woda ma niesamowity kolor
1 (17).jpg

1 (18).JPG

1 (19).JPG

1 (20).JPG

1 (21).JPG

1 (22).JPG

1 (23).JPG

1 (24).JPG

Mijamy tunel
1 (25).JPG

1 (26).JPG

1 (27).JPG

i kiedy zaczyna nam się wydawać ,że można tu wejść za darmo , trafiamy na budkę z kasjerem i płacimy 30 kun od osoby.

Wędrujemy dalej
1 (28).JPG

1 (29).JPG

Aż docieramy do zatopionej barki.
Małż będzie tu snurkował. Trochę martwi się o mnie , bo zaczynam wyglądać jak piwonia, ale zapewniam go ,że dam sobie radę i znajdę sobie jakiś skrawek cienia. Ja natomiast martwię się o niego , bo czeka go skok do wody w płetwach a młodzikiem już nie jest :?
1 (30).JPG

Małż bez szwanku ląduje w wodzie
1 (31).JPG

1 (32).JPG

1 (33).JPG

1 (34).jpg

1 (35).jpg

1 (36).jpg

Ja tymczasem uciekam na koniec zatoki.
Trochę kręci mi się w głowie :roll:
1 (37).jpg

1 (38).jpg

1 (39).jpg

Siadam na ławeczce w ceniu pini i podziwiam widoki
1 (40).jpg

1 (41).jpg

1 (42).JPG

1 (43).JPG

cdn :papa:
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 13.02.2021 20:36

Pięknie tam 8)
I te widoki ... :oops: :wink: :mrgreen:
widoki.jpg

pozdrawiam, Michał
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 13.02.2021 20:55

Też na punkcie widokowym wylądowaliśmy koło południa, słoneczna smażalnia nie pozwoliła nacieszyć się długo tymi widokami. Podziwialiśmy też grupę która wydrapała się na punkt widokowy z poziomu zatoki co przy takiej pogodzie nie było chyba przyjemną wycieczką.
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 13.02.2021 21:07

majkik75 napisał(a):Pięknie tam 8)
I te widoki ... :oops: :wink: :mrgreen:
widoki.jpg

pozdrawiam, Michał

:lool: :lool:

mchrob napisał(a):Też na punkcie widokowym wylądowaliśmy koło południa, słoneczna smażalnia nie pozwoliła nacieszyć się długo tymi widokami. Podziwialiśmy też grupę która wydrapała się na punkt widokowy z poziomu zatoki co przy takiej pogodzie nie było chyba przyjemną wycieczką.

Zastanawiałam się nad tą trasą do Zavratnicy i całe szczęście ,że zaatakowaliśmy ją od dołu 8) :papa:
Katerina
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 13.02.2021 21:28

Gdzieś tak w połowie urlopu wymyśliłam, że w drodze do Polski tez zahaczymy o tę niewątpliwą atrakcję - nie udało się, gdyż w dniu wyjazdu w Splicie zrobiło się 14 stopni C, więc zrezygnowałam.

A jest co oglądać :hearts: , jak patrzę na Twoje zdjęcia, to najbardziej podoba mi się przejazd Jadranką , widok z góry i ścieżka do zatoki z tunelami 8) Na dole fajnie, ale trochę jakby się w zamknięciu było. Gdybym się wybrała do Zavratnicy w tę niepogodę, tak jak wcześniej planowałam, to pewnie byłabym rozczarowana. Następnym razem przygotuję się lepiej do wycieczki.

A jak Małżonek odebrał wrak z bliska?
Zdjęcia, jak zwykle - czad :D
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 13.02.2021 21:48

Też początkowo planowałem zjazd na dół i spacer wokół zatoki ale zajęło by nam to zbyt dużo czasu a chcieliśmy trochę powłóczyć się po Varazdinie bo tam zmierzaliśmy. Na Twoich zdjęciach widać że było dość pusto w zatoce. Na moich jest większy tłok

IMG_20200822_121246.jpg
travel
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) travel » 13.02.2021 21:55

Katerina napisał(a):Gdybym się wybrała do Zavratnicy w tę niepogodę, tak jak wcześniej planowałam, to pewnie byłabym rozczarowana.

Masz rację . Niestety tam trzeba się wybrać w słoneczne południe , kiedy słońce oświetla koniec zatoki.
Niestety - bo wtedy smaży najbardziej :roll:

A jak Małżonek odebrał wrak z bliska?

Cytuję jego wypowiedź po wyjściu z wody : "Iiii tam"
Wiesz on nurkuje już na 40m i takie rzeczy widział , że ten wrak nie zrobił na nim szczególnego wrażenia.
Ale dla osoby , która tylko snurkuje będzie to duża atrakcja :papa: :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży