napisał(a) piotrf » 22.08.2015 14:05
te kiero napisał(a):cz.I Nesebyru bardzo zachęcająca do powrotu, tylko trzeba by zdradzić Cro
Zdrada nie jest konieczna - przez Bułgarię do CRO też przecież można dotrzeć
W 2002 roku , w samym Nesebyrze można było nabyć słynne i pyszne wina , „Pliska”, czy „Slancew Briag” ( bułgarskie brandy ) , ale również "odleżałą" rakiję - drogą , za to wyborną , robioną z winogron , a nie śliwek , chociaż nazwy kilku z nich sugerują coś innego (
"Sliwenska Perła Grozdowa" - nazwa pochodzi od miasta Sliwen , a nie od śliwek
).
Pomorijska Muskatowa
Karobatska Grozdowa
Peszterska Muskatowa
Kechlibarska Grozdowa - to prawdziwe perły , polecam każdemu . Samo dobro .
Przy zakupie warto wiedzieć , że :
grozdowa - znaczy z winogron
sliwowa - ze śliwek
kajsiewa - z moreli ( na zlocie była okazja do degustacji
)
Mastika ( anyżówka ) bułgarska jest o niebo lepsza od greckiej - wiem , narażam się , ale to nie jest tylko moje zdanie , a miętowa wódka to wspaniałe lekarstwo ( w małych ilościach
) na dolegliwości żołądkowe
Pozdrawiam
Piotr