Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Neostrada

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacol8
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacol8 » 20.06.2004 19:40

krassus napisał(a):Jacol - Niestety, bez dobrej ochrony antywirusowej, etc. się nie obejdzie.

No nie Krassus , nie przesadzaj !!! To że napisałem o swoim amatorstwie w dziedzinie komputerów nie znaczyło bynajmniej , iz nie mam pojęcia o istnieniu programów antywirusowych i tzw. ścian ogniowych , tudzież programów antyszpiegowskich...ha ha ha :lol: , stosuję to z powodzeniem odkąd tylko zakupiłem komputer ! A moi koledzy - z wyższego wykształcenia informatycy (jeden nawet z tytułem doktora w tej dziedzinie ) to pewnie nie tyle by się na Twoje stwierdzenie uśmiali co mogliby sie obrazić....
Oczywiście , że problemy nie wynikały z obecności wirusów - mam zwyczaj CODZIENNEGO skanowania komputera i usuwania NATYCHMIAST wszelakich świństw. Jestem zdania , iż po prostu ten tepsowski program był kolejnym bublem (tak jak cała tepsa jest jednym wielkim bublem) , który został wyprodukowany przez naszego pożal się Boże "monopolistę".
Nadal jestem zdania , że najlepszym wyjściem jest metoda Bruno kilka postów wyżej. A swoja droga Bruno , skoro tę metode zastosowałeś to też musiałeś słyszeć o szkodliwości tej neostradowej aplikacji....

Pozdrawiam , Jacek
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 20.06.2004 22:12

Cóż Jacol, sęk w tym iż nie ma 100 % ochrony przed "świństwem" z sieci, możesz i dziesięć razy dziennie skanować swój dysk, ale jeśli złapałeś "coś", czego nie "znają" Twoje programy zabezpieczające to na nic (tylko nie pisz mi znowu ile razy dziennie aktualizujesz biblioteki wirusów). Nie możesz też być pewien, że "świństwo", które usunałeś, wcześniej nie "narozrabiało" w rejestrze. Celem mojego głosu nie była polemika z Tobą, czy broń Boże obrażanie lub porażanie śmiechem Twych kolegów "z wyższego wykształcenia informatyków (jeden nawet z tytułem doktora w tej dziedzinie)". Chciałem wyrazić opinię użytkownika produktu, którym w przeciwieństwie do Ciebie przez dłuższy czas jestem. A ponieważ ja i moi koledzy informatycy, co prawda bez tytułów doktora, za to zajmujący się na co dzień zabezpieczaniem systemów komputerowych w praktyce, zetknęliśmy się z problemem, napisałem o swoich/naszych spostrzeżeniach w sposób maksymalnie zrozumiały. Pozwól więc, iż bedę nadal wyrażał swą pozytywną opinię o Neostradzie i używał firmowej aplikacji dostępowej (chyba, że zacznę dzielić łączę tak jak Bruno).
Dodam jeszcze, że z lekka irytuje mnie przypisywanie wszystkich problemów tepsie - moim zdaniem to uproszczenie.
Bruno
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bruno » 20.06.2004 23:17

Niezawodny
...Ostatnio kupiłem nowego kompa z czystym dyskiem twardym, tzn. nawet bez windowsa. Podłączyłem tego kompa do routera kablem sieciowym i następnie rozpocząłem instalację windowsa XP. I to był prawdziwy szok!!! ...

Nieznam się zabardzo na informatyce (tyle co sam doświadczyłem) ale to że podłączyłeś kompa z XP i nie trzeba było nic kombinować z neo...to tylko dlatego że konfiguracja neo następuje z jednego kompa, tam dowiadujesz się swój login i hasło dostępowe, następnie konfigurujesz router i podłączjąc do niego kolejne kompy (z skonfigurowanym np. internet explorer) masz net bez mieszania.

Co do programów anty wirusowych...to w obecnych czasach konieczność, i to proponuję nie kończyć sprawy na jednym....jeśli coś się dzieje z kompem, warto sprawdzić go na kilka sposobów....niemówiąc o programach usuwających "trojany"

A swoja droga Bruno , skoro tę metode zastosowałeś to też musiałeś słyszeć o szkodliwości tej neostradowej aplikacji....

Sam osobiście nie miałem problemów z aplikacją tpsy, jedynie informacje od "ludzi" o nie do końca poprawnym działaniu (w przypadku dzielenia łącza) oraz koniecznością (po zainstalowaniu softu) wchodzenia przez tą aplikacje do internetu (a nie lubię jak coś lub ktoś nie daje mi alternatywy)

Podsumowując Neo chwalę, a z aplikacji tepsy nieznam bo z niej nie korzystam

Pzdr,
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 21.06.2004 13:16

Ja kompa raz na jakiś czas skanuje skanerem online www.mks.com.pl adawarem i spybotem. Jest tego dużo ale komp mi działa juz długo bez reinstalacji okienektylko zastanawiam sie nad zmianą dostawcy, poniewaz wkurzaja mnie ostatnio częste problemy z brakiem internetu, np w tą sobote zostawiłem emula na cały dzień a zaraz jak poszłem to internet wcieło i niebyło. Niepotrzebnie komp chodził. Prędkości sa nawet nawet ale przez program p2p sa marne. Dla wszystkich urzytkowników polecam program cFos poniewaz juz sie tym interesuje przez pewien okres czasu. W/w program można bezpłatnie ściagnąć z www.cfos.de (strona jest po ang) samego działania nie bede tłumaczył. Nie działa on przy złączach stały ch i radiówkach.

Co jeszcze powiecie o neo czy naprawde to chodzi tak jak powinno. Dowiedziałem się, że żeby działało to sygnał musi być przesyłany z centrali cyfrowej. Zainteresowany jestem tą wersja najuboższą bo bedzie ona działała tylko na jednym kompie. Limit 5 Gb to dużo czy mało??
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 21.06.2004 16:43

Jeśli zamierzasz dużo ściągać mułem to raczej mało - 7 płyt CD. A po przekroczeniu limitu masz już tylko 32kbps, czyli 4KB\s, co już jest zdecydowanie za mało, nawet jak na stronki. Co prawda na modemie są podobne prędkości ale to już całkiem inna historia, więc proszę modemowców o nie atakowanie mnie tekstami typu: "przecież przez modem też się da przeglądać WWW" :wink:
Owszem, da się ale w sposób dość mało komfortowy.

Tyle ode mnie i przy okazji życzę wszystkim szybkiej i taniej stałki i żeby tepsa przestała w końcu zdzierać.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.06.2004 17:09

Pytanie do Bruna i Sokola trochę przy okazji; :wink: :?:
jak wstawiacie pełne linki z gazety czy onetu na stronę cro.pl bo mnie coś tam obcina końcówki i w efekcie linki nie działają?
sokool
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sokool » 21.06.2004 23:28

Bardzo prosto :D Kopiuję link z np. onetu, później wklejam do okienka edycji na forum i zamiast klikać w przycisk url ręcznie wpisuje znaczniki [ url ] przed linkiem i [ /url ] na końcu (oczywiście bez tych spacji - to tylko w celach demonstracyjnych :lol: ).
Jak już wpiszesz tekst wiadomości to daj "podgląd" i zobaczysz czy jest dobrze.

Pzdr.
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 22.06.2004 10:00

Pytanie do "wszystkich którzy wiedzą" :!:
Jak to zrobić :?: :idea:

Korzystam z neostrady w firmie. Oprogramowanie TPSA(neostrady) wgrane jest na komputerze stacjonarnym a ja wpinam się swoim kompem przenośnym poprzez router co sprawdza się w 100%.
Ale chcę teraz zainstalować neostradę w domu, w podobny sposób, tj. na komputerze stacjonarnym (moich dzieci) będzie soft od TPSA a ja zamierzam się wpinać tym samym, służbowym kompem przenośnym do routera domowego.
I tu rodzi się moja wątpliwość, czy to się tak da zrobić???
Wątpliwość dotyczy karty sieciowej - czy da się tym samym kompem korzystać z neostrady na opisanych powyżej zasadach, tzn. poprzez router w dwóch różnych miejscach, na tej samej karcie sieciowej, przy czym neostrada służbowa jest w wersji najszybszej a ta domowa w wersji najwolniejszej (jeśli może to mieć jakieś znaczenie).
Jakby ktoś z forumowiczów to wiedział to będę wdzięczny za podpowiedzi :wink:
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 23.06.2004 06:53

jacol8 napisał(a):Można oczywiście korzystać z Neostrady bez instalowania tego programu , ale to nic nie daje , ponieważ trzeba go zainstalować 1 raz - na samym początku po to by uzyskać swoje hasła potrzebne do zalogowania się do usługi. Hasła uzyskuje się przez Internet i z tego co wiem dostęp do nich jest wyłącznie poprzez kreatora tegoż programu. Jak już macie hasła i wydrukujecie sobie je to program przestaje być niezbędny , no ale już jest zainstalowany i jego usunięcie niestety nie przywraca wszystkiego do stanu sprzed instalacji.

Ja korzystam z Neo+ od samego początku, czyli od dwóch lat. Z tego co pamiętam, programik tepsy nie jest potrzebny do NICZEGO, nawet do "uzyskania haseł" jak piszesz. Wystarczy odpalić stronę http://rejestracja.neostrada.pl - to działa niezależnie od tego czy programik tepsy jest, czy go nie ma. Oczywiście przez te dwa lata coś mogło się zmienić...
Co do tematu, Neo polecam. Kiedyś korzystałem z "prowajderów" z bożej łaski i co jak co, ale monopolista się sprawdza. Zero problemów, no za wyjątkiem poczty i WWW na serwerach neostrady. Wolne i często padają.
Mafus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mafus » 23.06.2004 08:10

A jak zawrzeć umowe to na jaki czas. 2 lata czy czas nieokreślony??
Poprzednia strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone