Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nemira

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 10.08.2011 18:15

Hej! Jechaliście wtedy kiedy my wracaliśmy... MA-SA-KRA :) Te oberwania chmur na trasie... 8O No a po drugiej stronie 40 km koreczek :)
beagm
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) beagm » 10.08.2011 18:40

Piękne krajobrazy, zapowiada się cudnie, czekam na więcej :D
A co do deszczu w drodze - w ubiegłym roku - powrót - 16 godzin deszczu przechodzącego w oberwanie chmury. Jak na Słowacji w końcu ustał deszcz to pioruny trzaskały na prawo i lewo, że widno było jak w dzień.
leoligot

Nieprzeczytany postnapisał(a) leoligot » 10.08.2011 20:01

Dołączam do czytelni,wyjazd do CRO za 10-12 dni,chyba Nemira :lol: [/list]
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 10.08.2011 20:37

fidosanok napisał(a):Hej! Jechaliście wtedy kiedy my wracaliśmy... MA-SA-KRA :) Te oberwania chmur na trasie... 8O No a po drugiej stronie 40 km koreczek :)

ale przynajmniej bedą jakies wspomnienia z podrozy :)
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 10.08.2011 20:38

Witam beagam i leoligot :)
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 10.08.2011 21:39

DZIEŃ TRZECI

zaczynamy od porannej rutyny, czyli włączenia TV (mieliśmy aż trzy polskie kanały TVP polonia, tvp kultura i tvp historia) i otwarcia drzwi balkonowych...:) Super, wreszcie jest piękna pogoda. Robimy sniadanie, ale wczesniej kilka zdjęć z okna...

Jest dość wcześnie przed godziną 8.00, kilku zapalonych pływaków już robi swoj poranny trening...

W oddali widać Brac, a niżej Omis... zapach drzewek oliwnych i innych cudownych krzewinek, i cyprysów, i kwiatów... jest tak intensywny po nocnym deszczu, że można się w nim zakochać...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wychodzimy na plażę ok godziny 10.00 dzisiaj już na plaży więcej turystów, z każdym dniem robiło się tłoczniej i tłoczniej. KIlka grup miało w zwyczaju pozostawianie namiotów lub mat w celu zajmowania miejsca na plaży, ale nie było aż tak źle. Idąc o każdej godzinie można było znaleźć miejsce dla siebie... :) Dzisiaj już nie robimy aż tylu zdjęć z plaży, dzisiaj jest relax i opalanie na max ( w razie gdyby znów miało nie być pogody:)

Obrazek

Obrazek

po plażowaniu i obiedzie udajemy się do Omisa i tutaj chcę poinformować wszystkich niewtajemniczonych (takich jak ja wcześniej ) jak wygląda trasa Nemira-Omis... cały spacer, naprawdę zółwim tempem zajmuje jakieś 40 minut. Jest to trasa wiodąca drogą, na której średni ruch wynosił 1 samochód na 20 minut. Idąc do Omisa po lewej cały czas mamy wodę, a po prawej góry i troszkę zarośnietych chaszczy... :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozniej droga zmienia się w tą bardziej ruchliwa i pojawia się chodnik ( bo obu stronach magistrali), na którym wszyscy stawiają samochody, wiec trzeba od czasu do czasu wyskakiwac na droge, zeby przejsc dalej.. można też zejsc na plaże i kawałek drogi isc na samą wodą, ale duże kamiuchy i niewygodnie isc :) chociaz idac plazą mozna zahaczyć o małe knajpki, które nocą mają naprawde fajny klimat...
docieramy do Omisia, na samym wylocie jest konzum czynny do 21.00 pn-sb, w niedziele chyba do 20.00, ale w Nemirze też są sklepy, więc to tylko tak dla wzmianki... acha i jesli chodzi o bezpieczenstwo ( dla przezornych mam, żon i babć) nocą niestety krótki odcinek drogi jest nieoświetlony, ale my chodzilismy i nic sie nie stalo:) zresztą idąc tam mielismy wrazenie, ze to marszałkowska;) słychać samych krajanów.

stąd już tylko jakies 5 minut i wchodzimy w szał turystów, zakupów i straganów :))

Obrazek

Obrazek

Obrazek

o samym Omisu póki co nie bede się rozpisywać... zostawię to na pozniej:)

dzisiejszy spacer żegna nas tęczą, jednak słonce zachodzi za chmurę, a stary przesąd mówi, że jesli słonce zachodzi za chmurę to pogody nie bedzie...

Obrazek

Obrazek

to be continued...
Ostatnio edytowano 11.08.2011 09:05 przez ana588, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.08.2011 23:05

Im dalej w urlop , tym piękniejsza pogoda :lol:

Lubię spacery takimi trasami jak ta Nemira-Omis , szczególnie we wrześniu , gdy ruch na nich panujący spada do zera i można chłonąć Chorwację pełną piersią :D

Czekam na dalszy ciąg

Pozdrawiam
Piotr
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 10.08.2011 23:23

Witam i pozdrawiam!
Powrót do Nemiry już za sześć... ups, zasiedziałem się, za pięć dni :-D
Te góry nad morzem... bezcenne!
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 11.08.2011 07:56

ana588
Nawet nie wiesz jaką radochę mi zrobiłaś tą relacją.
W Nemirze będę 28.08 i chętnie pooglądam ją na Twoich zdjęciach.
Na razie na forum niewiele było o tej dzielnicy(?) Omisa, więc tym bardziej czytam z zainteresowaniem.

Na razie mam 3 pytania:
1. Czy byłaś w - nazwijmy ją - południowej części Nemiry? Tam mam zarezerwowany apartament i chętnie dowiedziałbym się czegoś o plażach. Te z
Twoich zdjęć "po lewej" stronie wyglądają zachęcająco.

2. Czy "droga", którą szliście do Omisia jest przejezdna dla wózków dziecięcych? - widziałem tam jakieś korzenie.

3. Czy możesz na www.maps.yahoo.com zaznaczyć gdzie dokładnie stacjonowaliście?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.08.2011 08:03

Plaża piękna. Fakt, spojrzenia w drugą stronę, od plaży w kierunku domu nieco mniej fajne ale to szczegół.
Przeglądałam stronę apartamentów Waszych, orientujesz się może, czy apartament 2+1 ma balkon z widokiem na morze? Wydaje mi się, że tak, ale jakoś 100% pewności nie mam :)
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 11.08.2011 08:16

fleischman napisał(a):Witam i pozdrawiam!
Powrót do Nemiry już za sześć... ups, zasiedziałem się, za pięć dni :-D
Te góry nad morzem... bezcenne!

hej :) naprawde zazdroszcze :)
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 11.08.2011 08:19

Aldonka napisał(a):Plaża piękna. Fakt, spojrzenia w drugą stronę, od plaży w kierunku domu nieco mniej fajne ale to szczegół.
Przeglądałam stronę apartamentów Waszych, orientujesz się może, czy apartament 2+1 ma balkon z widokiem na morze? Wydaje mi się, że tak, ale jakoś 100% pewności nie mam :)

ze wszystkich balkonów widac morze:) jednak są też trzy apartamenty na parterze, a stamtąd juz widac mnuej.[/i]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.08.2011 08:22

Dzięki wielkie.
Przemknęła mi myśl, że może w przyszłym roku tam :) Ale mi tych myśli wiele przemyka, a pewnie i tak wyląduję w Borje :)
fleischman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fleischman » 11.08.2011 08:33

el_guapo napisał(a):2. Czy "droga", którą szliście do Omisia jest przejezdna dla wózków dziecięcych? - widziałem tam jakieś korzenie.

W zeszłym roku pomykaliśmy z Nemiry do Omisia i z powrotem z prawie 3-latką w spacerówce. Cała trasa asfalcik. Mniej malownicza niż ta ze zdjęć ale coś za coś ;-) Aha, dla jasności: idąc od Nemiry zaczynasz małą, baaardzo lokalną dróżką, która dopiero pod samym Omisiem łączy się z Magistralą.
Pozdrav!
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 11.08.2011 08:35

el_quapo

dom znajdował się dokładnie tutaj:

Obrazek

droga dla wózków jak najbardziej OK, te korzenie to tylko część widokowa trasy na którą trzeba specjalnie wchodzic po skalach :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone