Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nazwy ryb i ich przetłumaczenie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 29.10.2009 21:59

Założyłem nowy watek poświęcony nazwą ryb w języku chorwackim i ich tłumaczeniu na język polski. Proponuję, by podawać tu obok siebie nazwę ryb (owoców morza).
Pierwsze pytanie. Czy smaczna chorwacka Orada to spotykana w polskich sklepach Dorada? Orady w chorwackich restauracjach kosztują 250 - 350 kun za kilogram. W sklepach od 30 do 60 kun z kilogram. W Polsce Dorada kosztuje 25 zł za kilogram i jak mówią dostawcy, jest to ryba z Morza Śródziemnego. Czyli istnieje prawdopodobieństwo, że to ten sam gatunek...? Pomóżcie rozwikłać problem!
jorgus111
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jorgus111 » 30.10.2009 08:26

Tutaj jest podobny wątek
forum/viewtopic.php?t=9466&postdays= :wink:

szkoda tylko że część zdjęć pouciekało :evil:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.10.2009 08:51

terenowiec napisał(a):Pierwsze pytanie. Czy smaczna chorwacka Orada to spotykana w polskich sklepach Dorada?

Wygląda bardzo podobnie i mam wrażenie że to ta sama ryba. Sam (być może błędnie) używam nazwy dorada mając na myśli rybki kupione w Chorwacji.

Dosyć tanio 25 zł za kg. W bielskim Auchan są po 35 zł i to wcale nie jakieś doradne sztuki.

Pozdrawiam.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 30.10.2009 11:30

Panowie przy tłumaczeniu nazw gatunkowych (nie tylko roślin, ale i ryb i innych zwierząt) podstawa to nazwa łacińska...
Zatem komarča vel orada (Sparus aurata) - bez wątpienia dorada. Internet to kopalnia wiedzy, trzeba tylko umieć i chcieć z niego korzystać.. Nawet Wikipedia może być bardzo pomocna przy radzeniu sobie z tłumaczeniem nazw gatunkowych (wystarczy przecież sprawdzić, czy podobny artykuł zawiera np. hr wersja jęzkowa Wikipedii, ewentualnie bośniacka, czy serbskochorwacka - o zgrozo!); poza tym warto czasem przy poszukiwaniach korzystać z funkcji zmiany ustawień wyszukiwania (dając pierszeństwo wyszukiwanym stronom np. w języku hr.)

Pozdrawiam
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.10.2009 13:15

Katarzyna Głydziak Bojić napisał(a): Internet to kopalnia wiedzy, trzeba tylko umieć i chcieć z niego korzystać..

...no tak, tyle że czasem fajnie sobnie pogadać, popisać, rozsiać jeszcze wątpliwości, a nuż może ktoś odezwie się i z włąsnego doświadczenia coś doda, wytłumaczy, przy okazji dowiem się dziesięciu innych rzeczy...
Jaka radość z uczesticzenia w dyskusyjnym forum, jeśli na nurtujące mnie pytanie mam znaleźć sobie odpowiedź sam w internecie, a innym odpowiadać: "Tak" lub "Nie", gdyż w google odpowiedź "nie wiem" nie istnieje :wink:

Ale ja tam jestem starej daty :wink: jeszcze.

Pozdrawiam Ciebie i cały Hvar!
terenowiec
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) terenowiec » 30.10.2009 21:56

Dzięki Ci Kasiu za odpowiedź i cieszę się podwójnie, bo dzisiaj w ciemno kupiłem 3 kg Dorad i dostałem zapewnienie, że ryba ta jest w ciągłej sprzedaży. Będzie teraz moim głównym daniem rybnym. Jak to ciekawie Chorwacja i to forum wpływa na różne dziedziny życia.
Przy okazji dodam, że dla mnie morska kuchnia chorwacka jest przepyszna i znacznie smaczniejsza niż moja rodzima polska. Gdyby w moim mieście serwowali to, co w nadmorskich konobach Chorwacji... Sprzedałbym chyba wszystkie garnki które mam w domu, bo po co miałyby stać i pokrywać się pajęczynami! Tęsknię nie tylko za morzem, górami i zapachem pinii, ale i za dziełami chorwackich kucharzy.
Katarzyna Głydziak Bojić
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 31.10.2009 01:23

Terenowcu, przy odrobinie starań sporo z tego, za czym tak tęsknisz, możesz przygotować sam, nawet w Polsce.

Pozdrawiam serdecznie Panowie.
Kevlar
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kevlar » 31.10.2009 07:22

Bałtyckie ryby są równie smaczne co ryby z Adriatyku (pomijając ryby denne gdyż Bałtyk posiada mnóstwo zanieczyszczeń z czasów II wojny św.)
Leon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leon » 15.10.2014 22:38

....o urde a ja wlasnie kupile baltycka flondre w srodku Splitu i w piatek ja usmarze.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 17.10.2014 13:41

Leon napisał(a):....o urde a ja wlasnie kupile baltycka flondre w srodku Splitu i w piatek ja usmarze.

Wg mnie flądra to najlepsza Bałtycka ryba - taka charakterystyczna dla tego miejsca.
W tym roku specjalnie wybrałam się nad Bałtyk (z południa PL), aby zjeść tą pyszną rybkę :D
scorpio100hr
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) scorpio100hr » 08.12.2014 23:28

Orada je morska riba koja je dobra za jesti skuhana ili pečena. Uz malo limunova soka i maslinova ulja, uz blitvu kao dodatak je nešto što morate probati

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies