Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nawigacja TomTom onev27

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bartom
Globtroter
Nawigacja TomTom onev27

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 04.07.2011 23:44

Witam
Zastanawiam się nad kupnem nawigacji tomtom one v27.
Posiada mapę Polski i Europy Środkowej. Kiedyś jadąc do Chorwacji źle pojechałem i zastanawiam się czy nawigacja tej klasy pokazuje bezbłędnie trasy, przynajmniej te główne?
Pozdrawiam
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 05.07.2011 00:02

Każda nawigacja, która ma mapę Chorwacji oraz krajów tranzytowych główne drogi ma doskonale rozrysowane. A TomTom to jest górna półka, więc bez obaw, będziesz miał nawet te zupełnie niegłówne drogi :-)

Co prawda nie mam pojęcia co w TomTomie wchodzi w skład "Europa Środkowa", ale zakładam, że sprawdziłeś, że jest tam Polska, Słowacja, Austria, Czechy, Węgry i Chorwacja. Bo niektóre nawigacje pod pojęciem Europa Środkowa rozumieją jedynie: Polskę, Czechy, Słowację, Węgry, Austrię i Niemcy :-)
bartom
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) bartom » 05.07.2011 17:18

Nawigacja posiada mapy 27 krajów, oczywiście Chorwację też. Znalazłem jakieś dwa modele tej nawigacji. Niby to samo ale jedna ma 512 mb a druga 1024 mb pamięci. Oczywiście wiąże się to z małą różnicą w cenie.
Teraz to już nie wiem którą wybrać?
mateq111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mateq111 » 05.07.2011 20:03

Kup taką co ma slot SD, zawsze możesz "dograć mapę" przeczytasz parę postów na innym forum i będziesz wiedział co jak. Ja teraz wsadziłem kartę 4GB i mam najnowszą mapę Europe 8.70. Z Tomtomem byłem w Bułgarii zaprowadził bez problemowo pod sam dom. Mapę miałem "Europe"
Iggy
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iggy » 05.07.2011 20:45

bartom napisał(a):Oczywiście wiąże się to z małą różnicą w cenie.

TomTom, z tego co wiem, nie ma czytnika kart (ta wersja, którą myślisz kupić) i ta wewnętrzna pamięć służy do instalacji map. Zatem im większa, tym więcej map zmieścisz.
Lub... tym dokładniejsze :-)
Istotniejsza jednak jest tzw. pamięć operacyjna. Obecnie 64MB to bezwględne minimum, acz 128MB staje się już powoli koniecznością.

Jeśli jednak znasz się trochę na komputerach i masz trochę czasu na dłubanie, to... są lepsze i tańsze rozwiązania, niż zakup tego TomToma. Musiałbyś jedynie zainteresować się forum my-navia :-)
gosiulek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiulek » 08.07.2011 10:58

mamy Tomtoma XXL i niestety brak mniejszych ulic w Europie :roll:
przynajmniej na trasie, która planujemy (dojazd do przejścia Letenye) nie ma mniejszych dróg, a które nam fajnie wyznaczył Via Michellin :roll:

chyba muszę wgrać jakieś aktualizacje/mapy :roll:
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 26.02.2012 12:06

Może na nowych mapach jet lepiej?Jest już wersja 8.85 map.
Ostatnio edytowano 03.03.2012 08:40 przez Lubuszanin, łącznie edytowano 1 raz
andrzej.k
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andrzej.k » 26.02.2012 12:20

z navi bylbym troche ostrozny. ja mam BECKER i cala europa ale niestety tych mniej glownych drog nie ma :cry:

przy zakupie nie mieli wystawionych. jak maja wystawione navi to pobaw sie i sam zerknij czy sa te 3-io rzedne drogi
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 02.03.2012 23:10

Mam tomtoma one XL od kilku lat , i ma kartę SD , na której mam wgrane mapy całęj Europy i PL , w tym roku będą do aktualizacjii .
Jednak, mam jeszcze 2 inne , zastanawiam się czy go nie sprzedać ??
Jechałem z nim do Cro i Włoch wiele razy , prowadzi bezbłędnie w Cro maił wszystkie ścieżki po Ciovo i okolicach . w Italii nawed dróżki na kampaniach - czyli polne , doskonałe pokrycie , wgrane foto radary , na autostradach ostrzega o bramkach pomiarowych , hm ..?
To dobry sprzęt .
crono
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) crono » 04.03.2012 18:58

[quote="bartom"]Witam
Posiada mapę Polski i Europy Środkowej. Kiedyś jadąc do Chorwacji źle pojechałem i zastanawiam się czy nawigacja tej klasy pokazuje bezbłędnie trasy, przynajmniej te główne?
Pozdrawiam[/quote]

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tomtom to dobry wybór ,proste menu,dobre mapy, tylko czy koniecznie trzeba kupić navi tej firmy. Ja korzystam z mio 500 rozblokowane, na karcie SD mam Tomtoma i tylko z niego korzystam.
franko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) franko » 05.03.2012 10:25

crono napisał(a):
bartom napisał(a):Witam
Pozdrawiam

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Tomtom to dobry wybór ,proste menu,dobre mapy, tylko czy koniecznie trzeba kupić navi tej firmy. Ja korzystam z mio 500 rozblokowane, na karcie SD mam Tomtoma i tylko z niego korzystam.

Jestem posiadaczem Tom Tom one od trzech lat.
Sprzęt jest ok.
W 2010r w drodze do Chorwacji (Tribunj) zaprowadził nas pod sam apartament.
PZDR.
kit
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kit » 07.03.2012 20:37

A czy macie jakieś doświadczenia z korzystaniem z map Tom Tom w Bośni i Czarnogórze?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 07.03.2012 21:03

Myślę, że inwestowanie w navi to trochę bezcelowa czynność. Wystarczy prosta, zwykła navi z w miarę dobrym odbiornikiem gps. Potem dograć do niej najnowsze mapy (chociażby Automapy lub Tele Atlasa) i jeździmy bez problemu.
Ja mam swojego Blaupunkta już 6 lat. Wygląda troszkę archaicznie ale mam wgraną Automapę Europe 6.10 z mapami z stycznia tego roku i się nie gubię.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 07.03.2012 21:11

Od 3 lat używam TomTom One 3 Edition i jeśli chodzi o Chorwację i dojazd do niej to działał w 99 % bez problemów. Oczywiście trzeba mieć aktualne mapy, przy nowym odcinku autostrady możesz jechać po polu w/g nawigacji. :)
Może nie zawsze dobrze działa jeśli chodzi o podanie adresu w małych uliczkach, ale ja wcześniej wyszukuje współrzędne geograficzne w Google Maps i wpisuje je do nawigacji.
W zeszłym roku przyprowadził mnie praktycznie pod sam apartament, a uliczka była szerokości samochodu i kończyła się 100 m dalej.
Zwróć uwagę ile możesz wpisać punktów pośrednich, im więcej tym lepiej.
W mojej jest tylko jeden i wtedy trasę trzeba dzielić na etapy, aby dobrze wyznaczyć trasę.
Niestety w moim jest tylko 13 krajów i Bośnia ma tylko główne przelotowe, więc tu nie odpowiem.
auto_gt
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) auto_gt » 07.03.2012 22:38

sviva napisał(a):Myślę, że inwestowanie w navi to trochę bezcelowa czynność. Wystarczy prosta, zwykła navi z w miarę dobrym odbiornikiem gps. Potem dograć do niej najnowsze mapy (chociażby Automapy lub Tele Atlasa) i jeździmy bez problemu.
Ja mam swojego Blaupunkta już 6 lat. Wygląda troszkę archaicznie ale mam wgraną Automapę Europe 6.10 z mapami z stycznia tego roku i się nie gubię.

Dograc mapy ....? pierwsza kontrola policji i masz ciepło, jeśli nie masz ważnej licencjii ....
Dodam że w słowacji nie można mieć żadnej przyssawki na przedniej szybie - łapią za to ostro i mandaty w euro z 2 zerami .
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone