Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nawigacja TomTom onev27

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 07.03.2012 22:43

Co do tej Słowacji to zostało to zdementowane, nawet na tym forum - poszukaj dobrze.
Cropolak
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Cropolak » 07.03.2012 23:48

Co do tego lapania w słowacji tyle razy jechałem z cb Navi i nigdy nie zatrzymali mnie wcale wiadomo jak ktoś jedzie 200 to go skontroluja dokładnie ja mam tomtom 900ileś ze slotem na kartę i góruje najnowsze mapy zawsze na karcie a w pamięci oryginalna mapa tomtom to o tyle mądre urzadzenid że jeśli wyjmiemy kartę to wystarczy reset i odpala się z pamięci wewnętrznej
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 08.03.2012 08:15

auto_gt napisał(a):Dograc mapy ....? pierwsza kontrola policji i masz ciepło, jeśli nie masz ważnej licencjii ....
Dodam że w słowacji nie można mieć żadnej przyssawki na przedniej szybie - łapią za to ostro i mandaty w euro z 2 zerami .

Uno - głęboko mają licencje.
Due - głeboko mają przyssawki.
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 09.03.2012 23:21

spisz na karteczce numery dróg i kilka miejscowości głównych, wydrukuj ze dwie mapki z google map, napisz i dojeżdżasz bez nawigacji... Koszt do 5 zł. Chyba, że bocznymi drogami chcesz śmigać...
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 10.03.2012 00:33

w ostatnich nastu latach dojechałem do Fatimy i Goreme z pomocą jedynie papierowych map...
kilka dni temu stanąłem w markecie w dziale z GPSami i zadumałem się, ceny owych urządzeń zjechały z tysiąca cuś tam do 300 - 400...
jaki jest poziom minimum wuja TOM-TOMa wart kupna dla zwykłego wagarowicza letnią porą na granicznych obrzeżach Europy ?
mam czas do namysłu i decyzji zakupowej oraz przyuczenia do końca czerwca...
czy handlarze zjadą z ceny ?
tym drugim pytaniem na teraz zakotwiczam...
krystek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystek » 10.03.2012 01:00

Przetestowałem w ostatnich kilku latach TT na dedykowanym urządzeniu, AM na WM, dodatkowo na Androidzie : Route 66, Yanosik, AM beta, Sygic, Mireo, NaviExpert, nie mówiąc już o Google Nav. Każda z nich ma swoje plusy i minusy. Osobiście na wybieram Mireo.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.03.2012 01:40

auto_gt napisał(a):Dograc mapy ....? pierwsza kontrola policji i masz ciepło, jeśli nie masz ważnej licencjii ....
Dodam że w słowacji nie można mieć żadnej przyssawki na przedniej szybie - łapią za to ostro i mandaty w euro z 2 zerami .

Z całym szacunkiem - jak policja słowacka sprawdzi ważność jakiejkolwiek licencji?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 10.03.2012 08:41

Pierniczycie Hipolicie, że zacytuję klasyka (bez obrazy oczywiście).
Dograć mamy tzn. wgrać nowe oprogramowanie. Ja w swoim blaupunkcie travelpilot 100 (notabene w 2006 roku kosztował mnie majątek) miałem oryginalne iGO My Way. Program bardzo dobry. Teraz postanowiłem zmienić navi bo coraz częściej mi jest potrzebna a mapy z 2006 miały już kiepściuchne pokrycie. Szukałem nowych urządzeń a okazało się, że nowa mapa kosztowała mnie kilka godzin prądu i troszkę kombinowania z wgraniem na urządzenie. Teraz mam na blaupunkcie najnowszą wersję Automapy 6.10 z mapami ze stycznia tego roku.
Wcześniej kilkakrotnie mnie zatrzymywała policja z navi służbowymi, gdzie też mamy dograną AM i nikomu do głowy nie przyszło sprawdzanie licencji.
A już twierdzenie, że mnie na Słowacji zatrzymają i sprawdzą licencję zakrawa o kpinę. A jaki oni mają interes w pilnowaniu kupna licencji polskiej firmy?
A co Słowacy tacy dobrzy z topografii swojego kraju są, że podróżują bez navi?
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 10.03.2012 08:48

jacky z DG napisał(a):w ostatnich nastu latach dojechałem do Fatimy i Goreme z pomocą jedynie papierowych map...
kilka dni temu stanąłem w markecie w dziale z GPSami i zadumałem się, ceny owych urządzeń zjechały z tysiąca cuś tam do 300 - 400...
jaki jest poziom minimum wuja TOM-TOMa wart kupna dla zwykłego wagarowicza letnią porą na granicznych obrzeżach Europy ?

300-400 zł to trochę drogo. Na allegro kupisz navi GOCLEVERA za 180-200 zł.
W innych sklepach też znajdziesz taniej. Z nawigacjami jest jak z komputerami, nie liczy się obudowa tylko to co wewnątrz, czyli oprogramowanie. Wiadomo, że nie każdy chce mieć mało legalną wersję, nie każdy może i wtedy trzeba zapłacić za nazwę. Ja gdy kupowałem do firmy navi zawsze wybieram odblokowane bo mnie nie ograniczają z wyborem oprogramowania. Mogę testować do woli
Polecam również navi na tel z androidem. Jest już wersja Automapy Polski ale Europy też znajdziecie, np Sygic. Nie potrzeba nic oprócz tel z androidem (no ja dokupiłem uchwyt na szybę i ładowarkę samochodową).
demi-duox
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) demi-duox » 10.03.2012 09:19

jacky z DG napisał(a):w ostatnich nastu latach dojechałem do Fatimy i Goreme z pomocą jedynie papierowych map...

Et tu Brute contra amapa Europa chartaceum?
Rafał K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rafał K » 10.03.2012 12:31

jacky z DG napisał(a):...jaki jest poziom minimum wuja TOM-TOMa wart kupna dla zwykłego wagarowicza letnią porą na granicznych obrzeżach Europy ?

Jako zwykły wagorowicz letnią porą (jak i Ty :wink: ), z dużą niechęcią do tego typu urządzeń, po wyguglowaniu potrzebnych mi informacji doszedłem do wniosku, że nie ma dobrego urządzenia gps i mapy jednocześnie na Europę i Polskę.

Przełamując niechęć ( za równowartość baku paliwa :lol: ) wybrałem ostatecznie tomtoma xxl z mapą (wersja 8.85, luty 2012) 45 krajów Europy - czyli najprostszą funkcjonalnie maszynkę (coś jak nokia w komórkach) z aktualną mapką.

Minusem tego rozwiązania jest konieczność używania wycinków map (przy wersji 8.85 - przy fabrycznie wgranej wersji 8.40 śmiga całość) - jeżeli jeździmy wzdłuż i wszerz Europy trzeba mieć dostęp do kompa, żeby zmienić zakres krycia najaktualniejszych map.

Jeden z wycinków obskakuje jednak tranzyt "do" i całe Bałkany, Włochy, Grecję plus rodzime podwórko, więc dla mnie luz.

Brałem też pod uwagę garmina 1490T i navigona 4310 max. Jakbym zdecydował się na używanie automapy europa wziąłbym pewnie do niej chińskiego peiyinga 5005.

Pzdr
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 07.04.2012 17:42

Czytam i czytam o nawigacjach i zamiast być mądrzejszy głupieję :) Miałem TomToma XL w zasadzie ok. ale w pewnym momencie okazało się że, by dograć najnowszą aktualizację brakło wewnętrznej pamięci, a slotu na kartę nie ma. Hm czy by jechać do Cro potrzebuję nowszej aktualizacji? w zasadzie nie bo wszędzie dojeżdżałem ale mam w domu świeżo upieczonego kierowce i ma swoje auto, niestety z orientacja gorzej więc przekazałem TT, a sam szukam rozpaczliwie czegoś nowego. Miotam się więc w okolicach max do 600zł oglądam własnie Garmin nuvi 1490T Europa, Becker Ready 43, a może coś innego ?? Na pewno musi mieć slot na kartę, bajery typu odtwarzacze multimed. mnie nie interesują Nie będę też kombinował z ew. odblokowaniem i wgrywaniem czegoś innego zrobiono mi coś podobnego i miałem same problemy więc teraz dzięks :)
Lubuszanin
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lubuszanin » 07.04.2012 19:40

Na stronie TT napisane jest jak zainstalować niemieszczącą się część mapy w GPS-ie z małą ilością pamięci..
bluesman
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) bluesman » 08.04.2012 11:14

Thx poczytałem, sa tzw wycinki map, ale nie ma tego co mnie interesuje ;)
makr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) makr » 08.04.2012 15:22

przeczytałem cały post, jadę do CRO. Podsumowując co mi polecacie do 500 zł?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nawigacja TomTom onev27 - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone