Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nawigacja satelitarna (GPS)

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Haux
Plażowicz
Nawigacja satelitarna (GPS)

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haux » 12.08.2005 07:32

Witam wszystkich na Forum.

Od kilku tygodni przeglądam posty na Forum przed planowanym na pierwsze 2 tygodnie wyjazdem do Chorwacji. Jedziemy dwoma autami, kolega większym samochodem Dodge Caravan z instalacją LPG na płw. Peljesac. Prawdopodobnie Orebic / okolice - zobaczymy na miejscu, aby tylko było ładnie, blisko morza i okolica do pojeżdżenia rowerami.

Mam pewien pomysł - zwłaszcza dotyczy to lokalizacji stacji LPG/ciekawych miejsc/kwater...

Coraz popularniejsze są odbiorniki nawigacji satelitarnej (GPS)> nie myślę tu konkretnie o odbiornikach samochodowych, bo są b.drogie, ale odbiorniki ręczne w podstawowej wersji bez opcji mapa nie kosztują zbyt dużo, zwłaszcza używane.
Jeśli ktoś jadąc do Cro ma takie urzadzenie myślę, że warto aby podzielił się z innymi dokładną pozycją np. stacji LPG w miejscach mniej ewidentnych. Powiem z doświadczenia, że dokładność GPS ręcznego użytkowanego w aucie wynosi najczesciej 5-7 m i stąd nie sposób ominąć miejsce, którego szukamy.

Ja w każdym razie wszystkie stacje od Wrocławia do Orebica postaram się odszukać (z konieczności) i oznaczyć ich położenie.

A propos pewnego postu z Forum dotyczącego radiotelefonów - oczywiście bierzemy ze sobą radiotelefony z pasma ogólnodostępnego PMR. Zasięg do 3 km, ale realnie na autostradzie do 1,5-2,0 przy emisji z pojazdu. To i tak dużo i jest kontakt...

Pozdrawiam

Jacek
Haux
Plażowicz
Mapa Chorwacji w formacie img do GPS'ów

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haux » 12.08.2005 09:21

Do poprzedniego postu mogę dołączyć link do darmowej mapy Chorwacji w formacie img (do najpopularniejszych GPS'ów). Na tej samej stronie mapa Republiki Czeskiej i Słowacji.

http://gps-maps.info/cz/index/download
Haux
Plażowicz
Lista stacji LPG w Europie w formacie GPS

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haux » 13.08.2005 19:14

Właśnie szykując się do wyjazdu do Chorwacji znalazłem niezmiernie interesujące strony z danymi dotyczącymi położenia stacji LPG w Europie.

Proszę zwrócić uwagę na list z forum motoryzacyjnego, poniżej link:
http://www.motorhomefacts.com/ftopict-7502.html

oraz na listę stacji LPG w Europie (ponad 4.000) m.in. Chorwacja, Austria, Niemcy, Węgry - to, co nas interesuje. Link poniżej

http://www.gas-tankstellen.de/menu.php?jump=download

Pozdrawiam wszystkich.
Po powrocie z Cro dodam swoje spostrzeżenia dotyczace dokładności tych danych. Ale to zrobili Niemcy, to powinno być dokładne.
qsma
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) qsma » 24.08.2005 20:28

wyjeżdzam na poczatku pazdziernika, i jade z gps. zbiore kilka pozycji...to sie podziele
Answer
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Answer » 25.08.2005 09:30

Ja wyjezdzam jutro, wczoraj wgralem na palma destinatora 3 [mapa wegier] ale neistety sie wiesza :( Prawdopodobnie pojade przez wegry korzystajac z mapy gps w komorce ;) Niby mniejszy ekran, mniej opcji ale pokazuje gdzie jestem [mam odbiornik]
Haux
Plażowicz
Dokładność danych GPS b.dobra

Nieprzeczytany postnapisał(a) Haux » 27.09.2005 10:11

Witam tydzień po powrocie z Peljesaca

dane dotyczące lokalizacji stacli LPG, które wgrałem do odbiornika GPS, (podane w linkach powyżej) okazały się wyjątkowo dokłane. Oczywiście odnalezienie stacji AGIP w Austrii to nie był wyczyn, ale w Mariborze już się bardzo GPS przydał.

Pozdrowienia dla wszystkich

Jacek
kiciol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiciol » 05.10.2005 20:02

Witam.Na stronie http://pdassi.de/ kupilem mape gps Chorwacji dla uzadzenia POCKET PC ktora sprawdzilem w tym roku jadac do Baska Voda,nie byla tania bo kosztowala 80€ ale warto bylo i moge tylko polecic.
Michal S.
Croentuzjasta
ViaGPS

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 05.10.2005 20:39

Najlepszy jest program VIAGPS.

Na stronie firmy Mirea jest do pobrania demo , gdzie jest tylko Pula.

Jak jechałem do Baska Voda w lipcu, to wtedy nigdzie nie mogłem jej kupić.
Z reszta Chorwację dobrze znam, to tak po prawdzie niepotrzebna mi jest.

Ale w ostatnią niedziele, posiedziałem troszkę (3 godzi.) ,
a że mam o tym pojęcie to już mam pełną wersję. :)

Sprawdzone na Acer n35 i Mio618 i śmiga super.

Pozdrawiam.
kiciol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiciol » 09.10.2005 17:11

Witam.Chyba nie chcesz powiedziec ze zrobiles z Demo wersji opcje Full
bo nie jest to mozliwe.
Mam rowniez Mireo viaGPS 1.3 zainstalowane na Yakumo 300.
Pozdrowienia i do nastepnego urlopu.
Michal S.
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Michal S. » 09.10.2005 22:04

Wersja którą jak to ładnie powiedziałeś zrobiłem, to wersja 1.7.
Chodzi aż miło.

Twoja wersja też moze byc zaktualizowana na 1.7.
http://www.mireo.hr/de/viaGPS/download.html

Pobierz i zaktualizuj.

Dochodzą brakujące części autostrady i inne drogi.

pozdrawiam
Michał.
kiciol
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kiciol » 10.10.2005 21:57

Witam.Zaraz po pojawieniu sie aktualizacji dostalem maila ze jest do sciagniecia i zaraz to zrobilem,natomiast na uzadzeniu pocket pc zostaje o opcjach -o programie-stara wersja czyli 1.3
Nara
as12345600
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) as12345600 » 30.10.2005 18:55

A jak go odblokowałeś ??
może poślesz wskazówki na maila ??

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone