Witam wszystkich na Forum.
Od kilku tygodni przeglądam posty na Forum przed planowanym na pierwsze 2 tygodnie wyjazdem do Chorwacji. Jedziemy dwoma autami, kolega większym samochodem Dodge Caravan z instalacją LPG na płw. Peljesac. Prawdopodobnie Orebic / okolice - zobaczymy na miejscu, aby tylko było ładnie, blisko morza i okolica do pojeżdżenia rowerami.
Mam pewien pomysł - zwłaszcza dotyczy to lokalizacji stacji LPG/ciekawych miejsc/kwater...
Coraz popularniejsze są odbiorniki nawigacji satelitarnej (GPS)> nie myślę tu konkretnie o odbiornikach samochodowych, bo są b.drogie, ale odbiorniki ręczne w podstawowej wersji bez opcji mapa nie kosztują zbyt dużo, zwłaszcza używane.
Jeśli ktoś jadąc do Cro ma takie urzadzenie myślę, że warto aby podzielił się z innymi dokładną pozycją np. stacji LPG w miejscach mniej ewidentnych. Powiem z doświadczenia, że dokładność GPS ręcznego użytkowanego w aucie wynosi najczesciej 5-7 m i stąd nie sposób ominąć miejsce, którego szukamy.
Ja w każdym razie wszystkie stacje od Wrocławia do Orebica postaram się odszukać (z konieczności) i oznaczyć ich położenie.
A propos pewnego postu z Forum dotyczącego radiotelefonów - oczywiście bierzemy ze sobą radiotelefony z pasma ogólnodostępnego PMR. Zasięg do 3 km, ale realnie na autostradzie do 1,5-2,0 przy emisji z pojazdu. To i tak dużo i jest kontakt...
Pozdrawiam
Jacek