Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nawigacja Nokia

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ferster
Croentuzjasta
Nawigacja Nokia

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 01.07.2011 21:28

Pytanie mam, czy darmowa nawigacja w telefonie, jaką mamy wszyscy, działa za granicą i można na niej polegać?
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 01.07.2011 22:12

Działać będzie... jeśli masz włączony roaming. Weź jednak pod uwagę, iż koszty transmisji danych (na tym bazuje taka nawigacja) za granica mogą być wówczas porównywalne z kosztami całych wakacji. Innymi słowy - lepiej wydać 200PLN na jakąś używaną nawet nawigację niż po powrocie czekać na rachunek od operatora w kwocie wielokrotnie wyższej. Rozwiązaniem tańszym bazującym na nawigacji w telefonie byłoby przekładanie karty SIM na jakiegoś prepaida z kraju, przez który akurat przejeżdżasz - trzeba jednak wpierw się zorientować w każdym kraju jak to wygląda u poszczególnych operatorów i albo kupować startery typu SIM DATA (coś jak do niedawna iPlus w Plusie lub Blueconnect w Erze) albo włączyć pakiet danych na zwykłej karcie lokalnego operatora. Problem w tym, iż przejeżdżając przez pięć państw musisz kupić aż pięć kart startowych - za każdym razem po przekroczeniu granicy. Podsumowując - bez sensu!!!
Pozdrawiam
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 01.07.2011 22:34

No to rzeczywiście. Ale czy koszty aż tak wysokie?
karo11
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) karo11 » 01.07.2011 22:41

Przecież możesz używać nawigacji Nokia offline - bez transmisji danych. Wgraj tylko mapy poszczególnych krajów i jazda ...
mickanovi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mickanovi » 01.07.2011 22:49

Proponuję poczytać trochę np. tu:

http://forum.pcformat.pl/nokia-5230-nawigacja--230190-t

... i tu:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1632296.html

... i tu:

http://www.mobile-internet.pl/Uslugi,8, ... swoje-mapy

... i przetestować w lokalnych warunkach wersję offline, zweryfikować, czy nie pojawiły się dodatkowe koszty (lokalne opłaty za transmisję to już nie dramat) i dopiero wtedy decydować, czy gra warta świeczki.

Pozdrawiam
Marjan
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marjan » 02.07.2011 07:49

A jaka masz nokie bo ja w swojej 5800 moge mapy skonfigurować tak ze sa całkowicie za darmo
Liquid
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Liquid » 02.07.2011 08:43

mickanovi napisał(a):Działać będzie... jeśli masz włączony roaming.

Bzdura, kolego. W zeszłym roku na mapach Nokii (Ovi maps) i telefonie Nokia E66 objeździłem pół Europy. Nie jest potrzebna żadna transmisja danych. Wystarczy że w telefonie są zainstalowane wcześniej mapy krajów przez które przejeżdżasz. Dla pewności przeszedłem w telefonie w tryb offline, nawigacja normalnie działała i wyznaczała trasy.
Krisku
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krisku » 02.07.2011 08:47

podszywacz napisał(a):
mickanovi napisał(a):Działać będzie... jeśli masz włączony roaming.

Bzdura, kolego. W zeszłym roku na mapach Nokii (Ovi maps) i telefonie Nokia E66 objeździłem pół Europy. Nie jest potrzebna żadna transmisja danych. Wystarczy że w telefonie są zainstalowane wcześniej mapy krajów przez które przejeżdżasz. Dla pewności przeszedłem w telefonie w tryb offline, nawigacja normalnie działała i wyznaczała trasy.

Dobrze prawisz podszywacz. Ze strony ovi suite należy pobrać mapy państw, które zamierzamy odwiedzić - bądż wszystkie jak kto chce, przesłać do do telefonu i gotowe. W opcjach ustawić praca w trybie offline i jedziemy bez opłat. Sprawdzone na Nokii E72.
Pozdrawiam
knypsio123
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) knypsio123 » 02.07.2011 12:24

W nowszych modelach telefonów Nokia można używać nawigacji w trybie offline. U mnie w Noki E72 jest wszystko darmowe. Polecam ściągnąć ze strony producenta program Nokia Ovi Suite można tam uaktualniać wszystkie mapy i oprogramowanie do telefonu.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2011 14:12

Potwierdzam powyższe (Nokia E66).
Ferster, pobierz mapy ze stronki Nokii i w drogę z free - nawigacją.
Mapy pochodzą z firmy Navteq, której Nokia stała się niedawno właścicielem - stąd pozwolili sobie zapakować ją w telefony.
Shadi
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Shadi » 02.07.2011 14:18

Między Nokią a innymi telefonami jest ta różnica,że w noki jest wbudowany moduł GPS i korzysta on z wszystkich wgranych map bez potrzeby łączenia się z internetem
pawel.777
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel.777 » 02.07.2011 15:03

Shadi napisał(a):Między Nokią a innymi telefonami jest ta różnica,że w noki jest wbudowany moduł GPS i korzysta on z wszystkich wgranych map bez potrzeby łączenia się z internetem
Oczywiście z powyższego nie można bynajmniej wyciągnąć wniosku, że tylko i włącznie Nokia ma przypisane funkcje.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 02.07.2011 21:08

No to dzięki ! Nie wiedziałem jak się za to zabrać. Miałem juz jechać bez navi.
Telefon e52, mam nadzieję że zadziała.
Viniu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Viniu » 02.07.2011 21:19

ferster e52 bezbłędnie działa z Ovi Maps. Jeśli nie przeszkadza Ci mały ekran to będzie hulać offline bez problemu. Ovi Maps mają do pobrania mapy 73 krajów.
ferster
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ferster » 03.07.2011 15:58

No pobrałem jakies mapki. Widzę że nawigacja działa ale wprowadzić mogę tylko miejscowości z krajów ościennych tzn.Niemcy, Czechy, Słowacja. Z Austrią jest juz problem i dalej też. Czy tak ma być, czy pobrałem coś nie tak?
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone