Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nawigacja na przedniej szybie - czy jest dozwolona?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Jacek_P
Odkrywca
Re: Przez Czechy, przez Austrię, przez Słowację, przez Węgry

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jacek_P » 07.07.2021 21:08

Z tego co wiem prawo w tym kontekście w Austrii się nie zmieniło. Kręcenie kamerą jest zabronione, to że coraz więcej ludzi to robi i coraz więcej filmów z jeżdżenia po AT możemy znaleźć na YT to inna sprawa. Osobiście znam ludzi, gdzie podczas kontroli autostradowej nawet się nie zapytali, a kamera wisiała i nagrywała a znam też takich którym wakacje wyszły sporo droższe..... The choice is yours. :)
sviva
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sviva » 07.07.2021 22:18

Jacek_P napisał(a):Z tego co wiem prawo w tym kontekście w Austrii się nie zmieniło. Kręcenie kamerą jest zabronione, to że coraz więcej ludzi to robi i coraz więcej filmów z jeżdżenia po AT możemy znaleźć na YT to inna sprawa. Osobiście znam ludzi, gdzie podczas kontroli autostradowej nawet się nie zapytali, a kamera wisiała i nagrywała a znam też takich którym wakacje wyszły sporo droższe..... The choice is yours. :)

Ok. A co z tym tabletem? Może tak być umiejscowiony czy też odpada?
kobrat
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobrat » 18.08.2021 11:02

Jacek_P napisał(a):Z tego co wiem prawo w tym kontekście w Austrii się nie zmieniło. Kręcenie kamerą jest zabronione, to że coraz więcej ludzi to robi i coraz więcej filmów z jeżdżenia po AT możemy znaleźć na YT to inna sprawa. Osobiście znam ludzi, gdzie podczas kontroli autostradowej nawet się nie zapytali, a kamera wisiała i nagrywała a znam też takich którym wakacje wyszły sporo droższe..... The choice is yours. :)

uzywanie kamer jest w austrii zabronione. Pytanie czy posiadanie tez? czy trzeba ja calkowicie zdemontowac? mam taka co jest gps przyklejony na stale do szyby, a kamerke mozna sklapnac do gory. Czy to wystarczy? i jak jest w Slowenii , bo nigdzie nic nie znalazlem. Dzieki i pozdro
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.08.2021 16:34

kobrat napisał(a):uzywanie kamer jest w austrii zabronione. Pytanie czy posiadanie tez? czy trzeba ja calkowicie zdemontowac? mam taka co jest gps przyklejony na stale do szyby, a kamerke mozna sklapnac do gory. Czy to wystarczy? i jak jest w Slowenii , bo nigdzie nic nie znalazlem. Dzieki i pozdro

W Słowenii zabronione jest ostrzeganie o kontrolach i fotoradarach. Wideorejestratory nie są zabronione.
tbrek
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tbrek » 18.08.2021 22:31

kobrat napisał(a):uzywanie kamer jest w austrii zabronione. Pytanie czy posiadanie tez?

Używanie - nagrywanie jest zabronione, obarczone dość sporą karą.

Posiadanie kamery - zamontowanej nawet na przedniej szybie - NIE JEST, ale w razie kontroli pytanie czy dasz radę się wytłumaczyć że ona nie działa i nie rejestruje.

Osobiście mam kamery zamontowane z przodu i z tyłu, tylnej praktycznie nie widać (szyba ciemna) przednia jest z przodu na osłonie lusterka, nagrywają non stop, ostatnio (rok temu) zatrzymali mnie na granicy i zero problemów a od 2015r mam ją zamontowaną w tym miejscu, faktem jest że auto ma w szybie, w lusterku czujniki, kamerę znaków i obok rejestrator - mógł się już nie połapać co jest do czego, brak wiszących kabli itd.

Mam tylko 1 fotkę jak montowałem
cam.jpg
arek_sosnowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) arek_sosnowiec » 19.08.2021 20:02

kobrat napisał(a):Pytanie czy posiadanie tez? czy trzeba ja calkowicie zdemontowac?

Wydaje mi się, że posiadanie nie jest zabronione. Zabronione jest tylko nagrywanie. Tym bardziej, że niektóre samochody (np. Citroen C3) mają rejestratory montowane fabrycznie.
markru609
Plażowicz
Słowacja - umieszczanie przedmiotów na szybie

Nieprzeczytany postnapisał(a) markru609 » 14.07.2022 21:48

Witam,

Planuje wyjazd na Chorwację przez Słowację i zastanawiam się jak to jest z tym umieszczaniem czegokolwiek na szybie przedniej. Mam tam wideorejestrator (za lusterkiem wstecznym) który nie zakłóca pola widzenia oraz uchwyt na telefon przy lewym słupku.

Mogę dostac za to mandat? Powinienem zdjąć te rzeczy z szyby?

Jaka jest w ogóle wysokość takiego mandatu i czy jest możliwość zapłacenia go np. karta?
eXtreme
Croentuzjasta
Re: Słowacja - umieszczanie przedmiotów na szybie

Nieprzeczytany postnapisał(a) eXtreme » 15.07.2022 07:43

Prędzej przyczepią się do tego telefonu przy lewym słupku
(to według mnie wygląda strasznie - szeroki lewy słupek i jeszcze do tego telefon
i to jest niebezpieczne, bo ogranicza widoczności)
Ja mam telefon zamontowany na wylocie wentylacji - genialne, telefon chłodzi się i nie przeszkadza.

Raz mnie zatrzymali słowaccy policjanci za przekroczenie prędkości i była płatność gotówką.
Nie wiem czy można inaczej. Pewnie jak nie masz przy sobie pojadą za Tobą do bankomatu. (reszta w grafice poniżej)

A i miałem nawigację zamontowaną pośrodku poniżej pola widzenia i kamerę za lusterkiem wstecznym
-do tego się nie przyczepili, nawet powiedział: "dlaczego nie zwolniłem jak na nawigacji widać, że ograniczenie do 50 km/h" :D

Tu na forum w jednym temacie jest taka grafika:
https://www.cro.pl/gddkia-ilustrowany-poradnik-dla-podrozujacych-po-ue-t56825.html
Obrazek
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 15.07.2022 09:43

markru609 napisał(a):Witam,

Planuje wyjazd na Chorwację

Mandat :papa: możesz dostać od admina za wyjazd na Chorwację. Forumowicze jeżdżą do Chorwacji.
markru609
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) markru609 » 15.07.2022 11:38

W zasadzie to mam uchwyt przy słupku ale poniżej pola widzenia. Generalnie telefon mam obok kierownicy, więc według mnie pole widzenia nie jest w żaden spsob ograniczone, ale pytanie co na to policja...

Czytałem gdzieś że w razie czego jest możliwość płacenia mandatu kartą ale nie wiem czy to prawda.
damianisko5
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) damianisko5 » 15.07.2022 12:01

Panowie i panie, nie macie innych zmartwień? tylko to jest istotne czy można płacić mandaty kartą!!! pakujcie auta i cieszcie się latem i wakacjami nad Adriatykiem.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

nawigacja na przedniej szybie - czy jest dozwolona? - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone