Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

naviexpert

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
slawek66
Cromaniak
naviexpert

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 25.04.2011 19:58

jezdzi ktos z ta nawigacja ?
jakie spotrzezenia i opinie ?
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 25.04.2011 21:40

Naviexpert działa jako usługa online.

100 km trasy to jest wg producenta aplikacji jakieś 50 kB przesłanych danych ale nie jest tak słodko. Ja bym liczył x2 lub nawet x3. Używanie takiej nawigacji w Polsce to koszt dość niski, nawet jeśli nie masz aktywnej jakiejkolwiek taryfy internetowej w stylu iPlus czy Blueconnect. Gorzej jest za granicą.

Dla przykładu wyjazd do Chorwacji (Split) z powiedzmy Poznania w taryfie plusa w opcji bez taryfy internetowej co w zasadzie ma znaczenie tylko na terytorium Polski, transfer liczony dość optymistycznie (100kB/100km):
1. Poznań > granica Polski, ok 250 km czyli 200 kB transferu - koszt 0,50 zł,
2. kraje Unii Europejskiej (Czechy, Austria, Słowenia), ok. 600 km czyli 600 kB transferu - koszt 12 zł,
3. Chorwacja, ok. 500 km czyli 500 kB - koszt 25 zł.

W krajach UE koszt przesyłu 100 kB to około 2 zł ale w Chorwacji to 4,92 zł. Jeśli chciałbyś używać tej nawigacji w Chorwacji to naprawdę możesz się zdziwić po otrzymaniu rachunku bo jak napisałem 100 kB na 100 km to optymistycznie.

Pozdrawiam
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 25.04.2011 21:58

o, jezdzac u nas to faktycznie smieszna kasa,
czy jest cos w takim razie na androida nie online zeby po powrocie nie bylo bolesci ?
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 25.04.2011 22:06

eh, android - mam to samo. Najlepsze na dzisiaj w tamte rejony to iGo 8. Jak będziesz potrzebował pomocy to daj znać, mam doświadczenie.
slawek66
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) slawek66 » 25.04.2011 22:21

jak tylko dojde do porozumienia z urzadzeniem (galaxy tab) to poprosze o pomoc
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 25.04.2011 22:29

heh, dokładnie takie samo urządzenie posiadam. Od razu zaznaczę że nie będzie obrazu na całym ekranie i na tą chwilę iGo tak będzie wyświetlane. Działają jeszcze na androidzie Navigon, Aura i CoPilot.
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 26.04.2011 05:19

A który z nich najlepszy? Navigon to znana marka, ale czy najlepszy?
szakal36
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) szakal36 » 26.04.2011 07:46

Pytanie do RobertaZ. Jaka mapę polecasz na Czarnogórę. Wiem że to tereny dziewicze, ale może masz jakieś doświadczenie lub wiedzę w tym zakresie.
rid
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) rid » 26.04.2011 08:46

Daj sobie spokój z Naviexpert.
Rok temu jechałem do Berlina. Na Naviexperta wydałem 30 zł i okazało się że na tam gdzie miałem dotrzeć jest na mapie biała plama. Żadnych dróg osiedlowych. Wrzuciłem na komórkę Sygic Mobile Maps i znalazło bez problemu. Była cała siatka ulic osiedlowych. Dojechałem i wróciłem bez problemu. A do Naviexpert dochodzą jeszcze koszty transferu danych o których pisał RobertZ. Jakbyś zaczął krążyć czy gubić drogę i co chwilę program zmieniałby trasę to koszty nie byłyby małe.
W tym roku na wyjazd mam zwykłą nawigację (Navroad) + iGO 8 + iGO primo 1.2 + Sygic Mobile Maps. Do tego mapy TeleAtlas i Navteq i na tym pewnie polecę.
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 26.04.2011 09:08

Może napisze dość ogólnie - dla wszystkich.

Aktualne pokrycie rejonów Bałkanów przez mapy wygląda następująco:
1. Lubiana przez naszych obywateli Automapa:
Albania 10%
Bośnia i Hercegowina 10%
Bułgaria 100%
Chorwacja 100%
Czarnogóra 10%
Grecja 100%
Macedonia 10%
Mołdawia 10%
Serbia 10%
Słowenia 100%

2. TomTom:
Albania 0%
Bośnia i Hercegowina 0%
Bułgaria 54%
Chorwacja 42%
Czarnogóra 0%
Grecja 84%
Macedonia 0%
Mołdawia 0%
Serbia 0%
Słowenia 100%

3. iGo:
Albania 28%
Bośnia i Hercegowina 37%
Bułgaria 83%
Chorwacja 69%
Czarnogóra 90%
Grecja 100%
Macedonia 56%
Mołdawia 0%
Serbia 85%
Słowenia 100%

4. Navigon:
Albania 7%
Bośnia i Hercegowina 14%
Bułgaria 54%
Chorwacja 99%
Czarnogóra 6%
Grecja 99%
Macedonia 10%
Mołdawia 28%
Serbia 100%
Słowenia 99%

A teraz uwagi:
-pokrycie dróg nie jest jednoznaczne z bazą teleadresową, ta zazwyczaj jest dużo mniejsza,
- inne państwa europejskie w prawie każdej mapie pokryte są w 100% z bardzo dużą bazą teleadresową,
- Polska Automapa zadbała o nas i umieściła bardzo dokładną mapę Chorwacji,
- bardzo duże pokrycie mają mapy iGo ze względu na to że jest to nawigacja produkowana w tamtych regionach,
- jeśli mamy odblokowany sprzęt oparty na Windowsie to najlepszym rozwiązaniem jest posiadanie dwóch map: Automapy i iGo,
- TomTom jest wyjątkowo mocno skierowany na rynek zachodni i jest tam bardzo dobry,
- niektórzy producenci proponują do swoich urządzeń mapy różnych dostawców. Głównymi dostawcami map w europie są: NAVTEQ, TeleAtlas i TopMap. Wszystkie mapy są dość dobre chociaż zdarzają się różnice w pokryciu.
- w przypadku iGo musimy zadbać o to żeby mieć mapy państw oraz tzw. mapę bazową tego samego producenta i w tej samej wersji bo nie będzie możliwości wyszukiwania trasy między państwami (oczywiście w obrębie danego państwa tych problemów nie będzie),
- na zestawieniu brak Garmina ze względu na to że jakoś nie do końca ten producent dba o tamte regiony (chociaż tragedii nie ma).
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 26.04.2011 09:28

No dobra, czyli jaki program mam zakupić do samsunga galaxy S? Rok temu w iphonie miałem tom tom i było ok.
RobertZ
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RobertZ » 26.04.2011 10:17

do Chorwacji w zasadzie żaden, niestety na androida nie ma dobrych programów nawigacyjnych. Możesz zainstalować iGo (ale kupić się go nie da bo oficjalnie nie ma wersji na androida), możesz spróbować CoPilot, Navigona lub Aura, ale nie są to programy warte zakupu. Proponuję pochodzić po forach, ściągnąć co trzeba (nawet w wersji demo) i sprawdzić. Jak ci podpasuje któryś to poszukasz sklepu.
Przemo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Przemo » 28.04.2011 21:00

Jak już tak bardzo chcecie zainstalujecie sobie Treckbbudy. Mapki robi się z gugla, trasę też da się samemu wytyczyć.
zalety
- nie potrzeba połączenia z siecią, ważne żeby telefon miał odbiornik GPS,
- mapy robi się w takiej rozdzielczości jaka jest najwygodniejsza,
- bardzo prosty w obsłudze.
- mapy mogą być wykonane w postaci tradycyjnej mapy i/lub zdjęć satelitarnych
- nie ma znaczenia jakie mapy się przygotuje, może być mapa terenu, zdjęć satelitarnych, tradycyjnych map
wady
- samodzielnie trzeba sobie zrobić mapy
- samodzielnie trzeba przygotować sobie trasę, po zabłądzeniu nie przelicza trasy jak tradycyjne nawigacje
- działa na większości komórek, chyba tylko oprócz Windows Mobile
- nie ma POI.
- trzeba sobie ściągnąć programy do przygotowywania map i trasy.

Nie wiem co jeszcze, ale ja używam tego programu od dość dawna. Jak dla mnie jest dobry. Firmy kartograficzne wydają mapy z wersją elektroniczną którą można wgrać na komórkę.
Więcej znajdziecie http://www.trekbuddy.net/forum/
smiodus
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) smiodus » 02.05.2011 11:55

Do zestawienia RobertaZ dołączyłbym rozwiązanie z którego z powodzeniem korzystam od dobrych kilku lat (również w Chorwacji) - urządzenie Garmin. W mojej opinii ma 3 niewątpliwe zalety których nie posiadają w/w:
- jest garminowska mapa europy CNE (pokrycie http://mapreporter.navteq.com/ ) którą po wykupieniu zdrapki i jednorazowej opłacie aktualizować legalnie 4 razy w roku do usra*ej śmierci naszego urządzenia,
- dla każdego z w/w przez Roberta Państw można zainstalować mapę komercyjną lokalnego dostawcy np. AdriaRoute ( http://www.garmin.com.hr/Products/Detai ... kultura=en ) czy OFRM dla Bułgarii,
- są DARMOWE mapy takie jak openstreetmap , ump czy ofrm stan odwzorowania dróg możecie sami ocenić na www,
Na popularnym portalu aukcyjnym :) za podstawowe urządzenie z kompletem gratów (uchwyt i ładowarka) 255W ok. 200 pln to nie jest szaleństwo.

S
Sopran
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sopran » 31.05.2011 08:51

RobertZ napisał(a):Naviexpert działa jako usługa online.

100 km trasy to jest wg producenta aplikacji jakieś 50 kB przesłanych danych ale nie jest tak słodko. Ja bym liczył x2 lub nawet x3. Używanie takiej nawigacji w Polsce to koszt dość niski, nawet jeśli nie masz aktywnej jakiejkolwiek taryfy internetowej w stylu iPlus czy Blueconnect. Gorzej jest za granicą.

Dla przykładu wyjazd do Chorwacji (Split) z powiedzmy Poznania w taryfie plusa w opcji bez taryfy internetowej co w zasadzie ma znaczenie tylko na terytorium Polski, transfer liczony dość optymistycznie (100kB/100km):
1. Poznań > granica Polski, ok 250 km czyli 200 kB transferu - koszt 0,50 zł,
2. kraje Unii Europejskiej (Czechy, Austria, Słowenia), ok. 600 km czyli 600 kB transferu - koszt 12 zł,
3. Chorwacja, ok. 500 km czyli 500 kB - koszt 25 zł.

W krajach UE koszt przesyłu 100 kB to około 2 zł ale w Chorwacji to 4,92 zł. Jeśli chciałbyś używać tej nawigacji w Chorwacji to naprawdę możesz się zdziwić po otrzymaniu rachunku bo jak napisałem 100 kB na 100 km to optymistycznie.

Pozdrawiam

RobertZ ok napisałeś o kosztach, ale napisz czy Naviexpert działa, czy się sprawdza, czy można polegać na tej nawigacji. Kwestia kosztów to jedno a kwestia poprawności działania i dokładności to drugie. Jeżeli ta nawigacja prowadzi jak po sznurku to może i koszty można zaakceptować. Osobiście będę wdzięczny za odpowiedź, bo wybieram się właśnie z tą nawigacją (tzn. miałem zamiar chyba, że ktoś mi odradzi, bo kiepsko się sprawdza)

Pozdrawiam
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone