Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

nauka chorwackiego w Poznaniu i odbiór HRT

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
erykhor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) erykhor » 07.03.2005 13:19

Witajcie,

Jest to moj pierwszy post na tym forum (ktore doslownie przed chwila odkrylem). Na wstepie chcialem bardzo serdecznie wszystkich przywitac, to milo ze jest takie miejsce gdzie moga spotykac sie ludzie, ktorych laczy zamilowanie do Chorwacji :)

Do sedna...

Jakis czas temu rozpoczalem nauke jezyka chorwackiego. Opanowanie (mozolne) slownictwa, zwrotow jest jeszcze w moim zakresie (przy wykorzystaniu rewelacyjnej metody Supermemo). Dochodze jednak do wniosku, ze gramatyka i praktyczne zastosowanie jezyka moze byc dla mnie za trudne. I tutaj prosba. Jezeli znacie albo sami jestescie osoba znajaca chorwacki, mieszkajaca w Poznaniu i majaca ochoty na udzielanie korepetycji do prosze o sygnal.

Druga sprawa. W liscie kanalow Cyfry + jest kanal chorwacki (HRT zdaje sie), niestety kodowany. Z tego co udalo mi sie dowiedziec kodowanie nastepuje juz w Chorwacji, a nie w cyfrze. Czy ktorys z forumowiczow zna jakis sposob na odkodowanie tego kanalu.

Bardzo dziekuje za kazda pomoc i serdecznie pozdrawiam

Eryk.
volumen
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) volumen » 07.03.2005 13:44

erykhor napisał(a):Witajcie,

Druga sprawa. W liscie kanalow Cyfry + jest kanal chorwacki (HRT zdaje sie), niestety kodowany. Z tego co udalo mi sie dowiedziec kodowanie nastepuje juz w Chorwacji, a nie w cyfrze. Czy ktorys z forumowiczow zna jakis sposob na odkodowanie tego kanalu.

Bardzo dziekuje za kazda pomoc i serdecznie pozdrawiam

Eryk.

Witaj Eryk na forum. Na pewno znajdziesz to sporo interesujących wiadomości, a i pośmiejesz się, że aż potem brzuch boli :lol:
Jak się uczysz chorwackiego, to zapisz się od razu do akademii forum/viewtopic.php?t=6150 Przyda się na pewno...

Co do odkodowywania programów. Na Cyfrze poza HRT jest jeszcze HRT Plus. Ten kanał jest praktycznie cały czas zakodowany, ale HRT często jest odkodowany. W sumie kodują tylko dobre filmy czy teleturnieje. Są też 3-4 stacje radiowe.
Aby odkodować kanał musiałbyś się dowiedzieć w czym (jakim systemie) jest kodowany kanał chorwacki. Z tego powodu dekodowanie w tunerze to trudna sprawa. Prościej byłoby podłączyć Cyfrę do komputera poprzez kartę telewizyjną i wtedy próbować ściągnąć coś z sieci i dekodować. Musiałbyś poszukać o tym w sieci. Na pewno jest sporo tego 8)
Pozdrav
erykhor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) erykhor » 07.03.2005 15:19

Jak się uczysz chorwackiego, to zapisz się od razu do akademii forum/viewtopic.php?t=6150 Przyda się na pewno...

czy okreslenie "zapisz sie" traktowac doslownie ? :), czyli czy powinienem w jakis bardziej oficjalny sposob, zglosic swoj akces?
niezwlocznie zaczalem poscig za kolegami i kolezankami pobierajacymi lekcje, jest co nadrabiac ;)

dziekuje za pomysl, nauka za pomoca slownika i rozmowek potrafi czasem znudzic, akademia jest sposobem zdecydowanie ciekwaszym, niemniej jednak podtrzymuje moje zapytanie o korepetytora, pozdrawiam
e.
Plumek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Plumek » 07.03.2005 16:34

Jeśli masz stałkę, to w sieci znajdziesz szybciutko Tv i radio chorwackie:

www.hrt.hr (zakładka HRT uživo!)

I... już możesz sobie podszkolić język :)

Plumek
Prot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Prot » 07.03.2005 18:49

erykhor napisał(a):

czy okreslenie "zapisz sie" traktowac doslownie ? :), czyli czy powinienem w jakis bardziej oficjalny sposob, zglosic swoj akces?
niezwlocznie zaczalem poscig za kolegami i kolezankami pobierajacymi lekcje, jest co nadrabiac ;)

dziekuje za pomysl, nauka za pomoca slownika i rozmowek potrafi czasem znudzic, akademia jest sposobem zdecydowanie ciekwaszym, niemniej jednak podtrzymuje moje zapytanie o korepetytora, pozdrawiam
e.

korepetytor? może korepetytorka
napisz adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
lub zadzwoń 0503022187 Joanna
Jolanta M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jolanta M » 07.03.2005 19:16

erykhor napisał(a):czy okreslenie "zapisz sie" traktowac doslownie ? :), czyli czy powinienem w jakis bardziej oficjalny sposob, zglosic swoj akces?

e.

Pewnie, że korepetytor, a tym bardziej korepetytorka potrzebna... :wink:

Niezależnie od tego, zapraszamy do Akademii. Nie wiem, co z tego skorzystasz, ale może skorzystamy my. :wink: :D

Zapisywać się nie trzeba, wystarczy przychodzić, studiować pilnie, pomagać mniej zaawansowanym i mieć poczucie humoru. :wink:
Wymagania nie są wygórowane.

Zapraszamy! Vidimo se???
Pozdrav
Jola
erykhor
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) erykhor » 07.03.2005 19:29

Svakako, vidimo se :D

jestem juz na trzeciej stronie
i bardzo pilnie Was moi drodzy gonie ;)
kiedy dogonie to powiadomie.

Jeszcze jakis czas temu bylem mocno przekonany, ze nauka chorwackiego to dosyc samotne zajecie, uwierzcie mi ze to wielka radosc dowiedziec sie ze bylo sie w duzym bledzie...

pozdravljam

eryk

ps. wielkie dzieki za namiary na korepetytorke :) , napisze i zobaczymy co z tego wyniknie....

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone