Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Nauka Chorwackiego

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bogusław Marinković
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bogusław Marinković » 11.01.2004 00:10

Dobra većer gospodice Ivana!
Pisući ovo kratko pismo imam nadu da me savrseno razumijete.Nażalost Vi ste iz Warszawe, a ja iz Wroclawa. Zanima me da li imate kakvo hrvatsko podrijetlo ili ste rodovita Poljakinja. Pozdravljam.

Mam nadzieję, że się reszta forumowiczów na mnie nie zdenerwuje że tak piszę sobie po Chorwacku -przykro mi ale jest to chwili obecnej mój jedyny kontakt z tym pięknym językiem.
Pozdrawiam.
andan1
propozycja na początek

Nieprzeczytany postnapisał(a) andan1 » 11.01.2004 12:56

Witam forumowiczów zainteresowanych nauką Chorwackiego.
Ja jak pewnie większośc z was zajęty "walką o byt" nie mam czasu na zajęcia uniwersyteckie ale z przyjemnością poznałbym ten język w stopniu wyższym niż dostępne w księgarniach rozmówki.
Pomysł nauki przez sieć wydaje mi się całkiem sensowny (jeśli tylko znajdą się chętni zarówno uczniowie jak i nauczyciele:))

Może warto o tym porozmawiać ?
Sądzę że można by w tej sprawie wykorzystać forumowy chat.
Jeśli są chetni proszę o propozycję terminu spotkania na chacie.

Pozdrawiam

Andrzej
nalep
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) nalep » 22.01.2004 11:51

Witam wszystkich :!: :D

Wiadomo, że nie wszyscy mieszkamy w miastach, gdzie jest łatwy dostęp do lektora. Przyszedł mi zatem pewien pomysł do głowy:
A może by tak ponękać ESKK?

Ja już dosyć dawno pytałem ich o j. chorwacki, bo jak na razie nie mieli nic w swojej ofercie. Ale myślę, że jak znajdzie się kilkunastu chętnych do kursów korespondencyjnych, to kto wie....??

Prześlijcie im zatem zapytanko nt. j.chorwackiego!!!
http://www.eskk.pl/modules.php?name=Feedback&form=form

Pozdrawiam!
zoohha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zoohha » 22.01.2004 17:56

dobry wieczór )))))Nalep _ponękam także pytaniem "Eeskaka" :lol: :lol: .Idea :idea: Nr1_"....do lata, do lata z chorwckim będę szła....."jak śpiewała Beatka Kozidrak kiedyś ?
Waldemar Knapiński
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldemar Knapiński » 22.01.2004 22:08

:D A hoy z tratwy Waldek nauka chorwackiego to super sprawa molestowanie róznego rodzaju ciał pedagogicznych (firm szkolących) jak na razie nie daje rezultatu.Pomysł Nalepa jest OK Sam zadawałem pytania w różnych studiach -bez echa. a moze by tak zmasowany atak -ustalmy dzień do wysyłania zapytań o język chorwacki.Pozdrav :?:
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 23.01.2004 07:58

Myślę ,że mozna spróbować ;jak nie spróbujemy to się nie dowiemy. :roll:
natasza
Re: lekcje chorwackiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) natasza » 23.01.2004 09:15

Ivana napisał(a):
kamila napisał(a):Witam!Moze ktos z Was pobieral gdzies prywatnie nauki z chorwackiego i bedzie potrafil odpowiedziec na moje pytanie.Interesuje mnie jak najlepiej i najszybciej mozna nauczyc sie tego jezyka?Czy lepiej aby nauczycielem byl chorwat czy polak?
Bardzo prosze o odpowiedz!Pozdrawiam!PA!

Czesc! Prywatnie sie nie uczylam, ale dawalam lekcje. Chyba nawet z niezlym skutkiem :) Chorwacki jest stosunkowo prosty, wiec mozna sie go szybko nauczyc. Na poczatek trzeba ,,lyknac" troche gramatyki (to jest raczej latwiejsze z polskim nauczycielem), a potem to juz tylko jak najwiecej rozmawiac (do tego zawsze najlepszy jest nativ speaker, ale jak Polak zna biegle chorwacki to tez jest ok.).
Pozdrav :)

Bok, nie do konca sie z tym zgadzam, chorwacki, owszem jest prostszy od polskiego (tylko ortografia), ale jak go lepiej poznajesz wydaje sie coraz trudniejszy. Uczylam sie w sumie 1,5 roku w przeciagu trzech lat:) i mysle że z niecłym skutkiem. Na poczatku uczylam sie z Polką, a potem z Chorwatem na UW a teraz mam wspaniala przyjaciolke Chorwatke Snjezane. która głównie ze mna rozmawia.
Zgadzam sie, ze gramatyka chorwacka jest podstawą rozpoczęcia nauki, potem słówka - ich wymowa i stylistyka zdań i oczywiście słownik.
Jeśli nauka jakiegoś języka nie przychodzi ci łatwo, jest na to sposób ( ja jestem tego przykładem), codziennie poświęć na nauke conajmniej od 1-2godz. i słuchaj muzyki w tym języku, wejdź na strone www.iskon.hr - znajdź coś siekawego i spróbuj przetłumaczyć...Naprawde działa.
Gdybu ktoś potrzebowała jakiejkolwiek pomocy, służe: adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl
Waldemar Knapiński
Croentuzjasta
nauka języka chorwackiego

Nieprzeczytany postnapisał(a) Waldemar Knapiński » 23.01.2004 18:06

:D A hoy z tratwy Waldek.Dzisiaj napisałem do ESKK z propozycją aby przedstawiciel zerknął na nasz portal i zobaczył co sie dzieje.Podałem swoją emalię i numer telefonu .Czekam z niecierpliwością na odpowiedź.
O wynikach { byle były}poinformuję jak tylko sie cokolwiek dowiem.Pozdrawiam wszystkich croplowców.A hoy!!
ramka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ramka » 25.01.2004 20:13

ja znalazlam kurs chorwackiego :)) ucze sie w Kolegium Kultury Wschodu we Wrocławiu. ul. Kiłebaśnicza, prawie w Rynku :))
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 26.01.2004 21:35

JA TEŻ CHCĘ :!: Przez internet - dlaczego nie?
Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów spotkał cokolwiek, poza rozmówkami, z czym można by spróbować uczyć się chorwackiego. Mam na myśli głównie gramatykę.
Może chorwacki nie jest łatwym językiem, ale jest piękny i jakiś taki swojski, słowiański w najlepszym znaczeniu znaczeniu tego słowa i pełen południowego temperamentu. A muzyka po Chorwacku - to jest to :!: :D
ramka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ramka » 06.02.2004 14:02

jedyne co mozna otrzymac w Polsce to slownik serbsko-chorwacko-polski, ale mozna go dostac tylko w antykwariatach i czasem pojawia sie na allegro. aha! no i jescze stary bo stary ale zawsze to cos, podrecznik pt. "govorite li srpsko-hrvatski?"- jest po polsku!! sama z niego czasem korzystam. powodzenia w szukaniu!
krassus
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krassus » 06.02.2004 18:57

"Szukajcie a znajdziecie" i ZNALAZŁEM. "Kieszonkowy słownik chorwacko - polski polsko - chorwacki, format połowy zeszytu, 654 str., ok. 35 000 haseł. Wydawnictwo Wiedza Powszechna - www.wiedza.pl - mają tam księgarnie inernetową. :) :)
ramka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ramka » 06.02.2004 22:24

a to bardzo interesujaca informacja!!! wydany w 2003 roku wiec jeszcze nie za dobrze znany. dzieki :))
AniaWarszawa
Chorwacki

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaWarszawa » 07.02.2004 12:44

Uwielbiam chorwacki.Brzmi najpiękniej ze wszystkich języków słowiańskich...Bardzo chciałabym się go nauczyć,jednak w Warszawie nie udało mi się znaleźć kursu.Pisałam nawet do Ambasady Chorwacji ale oni też nie organizują nauki języka :-(

Mam nadzieję,że pomysł lekcji przez Internet jest ciagle aktualny.Jesli tak to obiecuję,że będę pilną uczennicą!
chesjowisz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) chesjowisz » 29.02.2004 10:56

ukazały się mini rozmówki chorwackie - co ciekawe z płytą CD,
myslę ,ze od tego naukę mozna zacząć
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko