Re: lekcje chorwackiego
napisał(a) natasza » 23.01.2004 09:15
Ivana napisał(a):kamila napisał(a):Witam!Moze ktos z Was pobieral gdzies prywatnie nauki z chorwackiego i bedzie potrafil odpowiedziec na moje pytanie.Interesuje mnie jak najlepiej i najszybciej mozna nauczyc sie tego jezyka?Czy lepiej aby nauczycielem byl chorwat czy polak?
Bardzo prosze o odpowiedz!Pozdrawiam!PA!
Czesc! Prywatnie sie nie uczylam, ale dawalam lekcje. Chyba nawet z niezlym skutkiem
Chorwacki jest stosunkowo prosty, wiec mozna sie go szybko nauczyc. Na poczatek trzeba ,,lyknac" troche gramatyki (to jest raczej latwiejsze z polskim nauczycielem), a potem to juz tylko jak najwiecej rozmawiac (do tego zawsze najlepszy jest nativ speaker, ale jak Polak zna biegle chorwacki to tez jest ok.).
Pozdrav
Bok, nie do konca sie z tym zgadzam, chorwacki, owszem jest prostszy od polskiego (tylko ortografia), ale jak go lepiej poznajesz wydaje sie coraz trudniejszy. Uczylam sie w sumie 1,5 roku w przeciagu trzech lat:) i mysle że z niecłym skutkiem. Na poczatku uczylam sie z Polką, a potem z Chorwatem na UW a teraz mam wspaniala przyjaciolke Chorwatke Snjezane. która głównie ze mna rozmawia.
Zgadzam sie, ze gramatyka chorwacka jest podstawą rozpoczęcia nauki, potem słówka - ich wymowa i stylistyka zdań i oczywiście słownik.
Jeśli nauka jakiegoś języka nie przychodzi ci łatwo, jest na to sposób ( ja jestem tego przykładem),
codziennie poświęć na nauke conajmniej od 1-2godz. i słuchaj muzyki w tym języku, wejdź na strone
www.iskon.hr - znajdź coś siekawego i spróbuj przetłumaczyć...Naprawde działa.
Gdybu ktoś potrzebowała jakiejkolwiek pomocy, służe:
adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl