Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Natura (ożywiona), czyli ludzie i zwierzaki

Rozmowy na tematy fotograficzne. Porady odnośnie techniki fotografowania, wyboru sprzętu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 10:40

i jeszce na chwilkę zatrzymam się na płazach ogoniastych naszych gór

Ciekawostka, kiedyś wspomniałem wam o mieszańcach kumaków a teraz mieszańce między gatunkowe traszek.

Traszka karpacka

Obrazek

Obrazek

Ciekawy osobnik z białem przebarwieniem za okiem

Obrazek

Traszka zwyczajna

Obrazek

Mieszańce traszki karpackiej i zwyczajnej

Obrazek

Obrazek

i juz nie zanudzam..... :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.07.2011 10:56

Zanudzaj ... zanudzaj ! 8)

W okresie wakacyjnym nie jednemu taka wiedza się może przydać.
Nigdy nie wiadomo kogo, co i gdzie można spotkać !
A jak by co ... to przynajmniej wiadomo !

Pozdrawiam. :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 10:58

Basior1978 napisał(a):i00/HPIM0342.jpg[/img]

i juz nie zanudzam..... :D

Na dziś sporo wiedzy żeśmy łyknęli, ale tak jutro lub pojutrze to bym chętnie znów się trochę "ponudził".

pozdrowienia :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 27.07.2011 11:18

Basior1978 napisał(a):Dla człowieka jad salamander nie jest groźny no chyba że dostanie się do krwioobiegu lub zjemy salamandrę

Albo wypijemy. :lol:

Nie pamiętam już gdzie i kiedy widziałem taką wódeczkę i bardzo mnie to zastanawiało. Teraz już wiem.
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.07.2011 11:20

jan_s1 napisał(a):
Basior1978 napisał(a):Dla człowieka jad salamander nie jest groźny no chyba że dostanie się do krwioobiegu lub zjemy salamandrę

Albo wypijemy. :lol:

Nie pamiętam już gdzie i kiedy widziałem taką wódeczkę i bardzo mnie to zastanawiało. Teraz już wiem.

a ja już wiem, że wódeczki u Basiora nie wypiję ;)
KOALKA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOALKA » 27.07.2011 11:22

Basior1978 napisał(a):Z nieznanego świata dla forum przygotowali materiał Basior & muszę tutaj w dowód uznania zatytułować prawdziwym tytułem naukowym Pani Doktor Koalka.... :D :D :D :D :D
Do zobaczenia za moment.

oj tam oj tam ....... ja tylko kawałeczek.......Basior ma wiedzę a ja sie uczę od niego... :D
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 16:22

To teraz coś z innej beczki a mianowicie coś z łowiectwa a dokładnie coś z sokolnictwa.
Jak już wiecie jest to jedna z najstarszych metod pozyskania pokarmu przez człowieka.
Przed nasza erą na dalekim wschodzie wśród plemion koczowniczych używano najczęściej tygrysów do polowań ale pewnego dnia stwierdzono obserwując ptaki drapieżne że jednak ptaki są przyszłością łowów
Zaczęto więc układać ptaki drapieżne.
Później zastosowanie ptaków się zmieniło już nie były tylko bronią do pozyskiwania mięsa ale bronią do zabijania człowieka.
Pierwszy raz ptaków drapieżnych użyli Persowie podczas jednej z wojen orlarze napuścili na najeźdźcę setki orłów.
A pamiętajmy że mamy doczynienia z siłą przy której łapa orła uzbrojona w potężne szpony zgniata czaszkę dorosłego człowieka, zabija wilki i zwierzyne płową.
Później orły pozyskiwały niewolników na czarnym lądzie az do momentu drugiej wojny swiatowej gdzie rozegrały wielką bitwę z gołębiami przenoszącymi wiadomości.....dziś pilnują lotnisk i sadów, spichlerzy itd....
To na tyle a teraz..................ptaki drapieżne swiata.
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 16:33

Pierwszym ptakiem, którego prezentuję jest nasz najpospolitrzy myszołów zwyczajny.
Ptak sredniej wielkości specjalnego zastosowania w typowym sokolnictwie nie ma, chyba że mówimy tutaj o agresywnej samicy, która świetnie będzie nadawała się na przykład na zające.....ale ptak do latania rekraacyjnego jest ok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 16:41

Drugim ptakiem cenionym w sokolnictwie jest Jastrząb gołębiarz.
Jest to ptak bardzo uniwersalny podczas polowania i szybko regeneruje swoje siły między polowaniami.
Nie lubiany przez hodowców gołębi, szybi zwrotny w terenie mocno zadrzewionym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 16:48

Innym ptakiem używanym w sokolnictwie jest raróg górski, ptak pochodzenia południowego do nas jedynie czasami zalatują zbłąkane osobniki.
Ptak szybki z większych sokołów najspokojniejszy do układania, raczej nie podejmuje dziwnych manewrów w postaci ucieczek ale czasami zdaża się mu samowolka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Basior1978
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basior1978 » 27.07.2011 16:52

Dobra to narazie tyle bo z maluchami idę na spacer............. :D :D :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 27.07.2011 16:54

Basior1978 napisał(a):Dobra to narazie tyle bo z maluchami idę na spacer............. :D :D :D

uważajcie na pijawki :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 27.07.2011 17:00

BeJur napisał(a):
Basior1978 napisał(a):Dobra to narazie tyle bo z maluchami idę na spacer............. :D :D :D

uważajcie na pijawki :)

i wróble :!: :D
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 27.07.2011 18:06

Wiesz co basior?
Widziałem w życiu różnych "czubów",ale Ty się "na pudle" mieścisz bez problemu!!! :lol: :lol: :lol:

:wink:
KOALKA
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) KOALKA » 27.07.2011 18:08

anakin napisał(a):Wiesz co basior?
Widziałem w życiu różnych "czubów",ale Ty się "na pudle" mieścisz bez problemu!!! :lol: :lol: :lol:

:wink:

to się chyba nazywa prawdziwy pasjonat.... :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do FotoCroClub - dyskusja

Natura (ożywiona), czyli ludzie i zwierzaki - strona 61
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone